Ερωτική πόλη η Λάρισα; Γνωστό τοις πάσι… Οφείλεται στο νερό θα πούνε κάποιοι.αστειευόμενοι.
Στο ταπεραμέντο θα συμπληρώσουν άλλοι, στη γεωγραφική μας θέση οι πιο «ψαγμένοι». Από σήμερα, όμως, θα πρέπει να προσθέσετε στις υποψήφιες αιτίες και μία ακόμη.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθερία», το επίμαχο δέντρο ονομάζεται «Γκίνγκο Μπιλόμπα» (Gingo Biloba) και είναι τα δέντρα που κοσμούν και δροσίζουν το κέντρο της πόλης τα τελευταία χρόνια.
Κι αν είναι δέντρα που τοποθετούνται στη σειρά, σε καμία περίπτωση δεν είναι δέντρα της… σειράς. Αυτό διότι έχουν ιδιαίτερα φύλλα, τα οποία με κατάλληλη επεξεργασία προσφέρουν ένα βότανο με ευεργετικές ιδιότητες και προκαλούν ακόμη και… ερωτικά «θαύματα». Κάποιοι μάλιστα λόγω των αφροδισιακών του ιδιοτήτων, το αποκαλούν «Βιάγκρα της φύσης», ενώ στις διαδικτυακές πωλήσεις γνωρίζει δόξες.
«Επιλέξαμε αυτό το δέντρο διότι είναι μεγάλο, έχει κορμό όμορφο και ίσιο χωρίς πολλές διακλαδώσεις» εξηγεί στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Γιώργος Ζαούτσος.
Το εν λόγω δέντρο μάλιστα έχει αραιά κλαδιά, ενώ το χαρακτηριστικό του είναι πως κιτρινίζουν έντονα τα φύλλα του για κάποιο διάστημα, κάτι που δίνει άλλη όψη στους δρόμους του κέντρου, σύμφωνα με αρμόδιο αντιδήμαρχο. Πρόσφατα, μάλιστα, η δημοτική αρχή τοποθέτησε και σειρά από τέτοια δέντρα στην οδό Κύπρου (σ.σ. υπάρχουν χρόνια στην 28ης Οκτωβρίου) αλλά και σε διάφορα πάρκα, ενώ στα σχέδια των αρμόδιων υπηρεσιών είναι να συνεχίσουν την τοποθέτηση και σε άλλα σημεία του κέντρου.
Κι αν ο Δήμος το επέλεξε εδώ και αρκετά χρόνια για συγκεκριμένους λόγους (και όχι γι’ αυτούς που… φαντάζεστε), κάτοικοι και επαγγελματίες που τα αντικρίζουν καθημερινά επί της 28ης στα μπαλκόνια τους εδώ και χρόνια έχουν διαβάσει για τις ευεργετικές τους ιδιότητες ως υπερτροφή. Άλλοι πάλι δεν δίστασαν να δοκιμάζουν τους καρπούς τους χωρίς όμως να… ενθουσιαστούν από τη γεύση τους.
*Ο Θανάσης Χατζόπουλος είναι Λαρισαίος γεωπόνος ΑΠΘ και ως ειδικός μας δίνει στοιχεία και… ιδιότητες του Μπιλόμπα. Λέει ότι είναι ένα είδος κωνοφόρου, το μοναδικό με φαρδιά φύλλα και ότι είναι από τα αρχαιότερα είδη αφού εμφανίστηκε πριν 270 εκατομμύρια χρόνια.
«Σήμερα αυτοφύεται στην περιοχή της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Κορέας. Είναι αιωνόβιο και αργής σχετικά ανάπτυξης». Για το πώς ήρθε στην Ευρώπη τονίζει ότι «αυτό έγινε κατά τον 18ο αιώνα και χρησιμοποιείται σαν καλλωπιστικό κυρίως, λόγω της εναλλαγής των χρωμάτων κατά τη διάρκεια του έτους» κάτι που και σε δρόμους της Λάρισας δίνει ξεχωριστό χρώμα. Το χαρακτηρίζει υπερβολικά ανθεκτικό είδος σε έντομα, μύκητες και βακτήρια και υποστηρίζει ότι εκτός όμως από την αισθητική του αξία έχει και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λόγω κυρίως των ουσιών που περιέχει.
«Αυτά είναι τα φλαβονοειδή και τα ταρπενοειδή. Έτσι εκχυλίσματα των καρπών και των φύλλων του, χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των διαφόρων ασθενειών. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση της γεροντικής άνοιας ή νόσο Αλτσχάιμερ και επίσης ενάντια στις εμβοές των αυτιών» λέει ο κ. Χατζόπουλος και υποστηρίζει ότι αναφέρεται πως ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και αποτρέπει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα.
Επίσης χρησιμοποιείται σαν ισχυρό αντιοξειδωτικό κατά της γήρανσης των κυττάρων και την καθυστέρηση του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας».
Για ποιον λόγο όμως χαρακτηρίζεται στην αγορά ως ένα από τα φυσικά βιάγκρα, ρωτάμε τον κ. Χατζόπουλο που μας εξηγεί «Αναφέρεται πως αυξάνει την αιματική ροή στα αγγεία και συμβάλει στην καλύτερη λίμπιντο των ανδρών. Επομένως έχει αφροδισιακές ιδιότητες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον» λέει και καταλήγει με το εξής «Η χρήση του, όμως, χρειάζεται προσοχή και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται παράλληλα με αντιπηκτικά, να μην χρησιμοποιείται από επιληπτικούς ασθενείς καθώς και από έγκυες ή θηλάζουσες». Ερωτική η Λάρισα, ερωτικά και τα δέντρα της…
Πηγή: seleo.gr