Άρχισε να κορυφώνεται από χθες Μ. Παρασκευή η κίνηση στα κρεοπωλεία της περιοχής, ενώ ομαλά διεξάγεται η διακίνηση των αμνοεριφίων για το Πάσχα, παρά τη φετινή έλλειψη αρνιών και κατσικιών που είχε ως αποτέλεσμα να τσιμπήσουν λίγο οι τιμές σε σχέση με πέρσι,
Κι ενώ η ζήτηση έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρσι, σε επίπεδο παραγγελιών τουλάχιστον, ο τζίρος των κρεοπωλείων στην Εορδαία εμφανίζεται μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, καθώς η οικονομική δυσπραγία άλλαξε τις συνήθειες της ελληνικής οικογένειας ακόμα και στην ύπαιθρο, και αντί για ολόκληρο σφάγιο η πλειοψηφία αγοράζει πλέον μισό ή ακόμα και ένα τέταρτο αρνί ή κατσίκι για το πασχαλινό τραπέζι.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του «Π» οι τιμές φέτος σε αρνιά και κατσίκια κυμαίνονται από 9 έως και 10,50 ευρώ για το κατσίκι, μια και λόγω ότι ήταν νωρίς το Πάσχα ήταν μειωμένη η φετινή παραγωγή και όχι μόνο, καθώς σημαντικός όγκος αμνοεριφίων διοχετεύτηκε νωρίτερα στις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του κρεοπωλείου «Λουκάς» στην Πτολεμαΐδα, Ευάγγελο Κοντάκα, η κίνηση κορυφώνεται πάντα τις τελευταίες μέρες, λίγο πριν το Πάσχα. Ωστόσο, «φέτος η επάρκεια δεν είναι αρκετή, γιατί ο κόσμος δεν φρόντισε από νωρίς αλλά και λόγω των γνωστών προβλημάτων της έλλειψης που δημιουργήθηκε, γιατί έγιναν πολλές εξαγωγές αμνοεριφίων στην Ιταλία και την Ισπανίδα λόγω ότι είχε αρρώστιες και μειώθηκε το ζωικό κεφάλαιο, με αποτέλεσμα να αυξηθούν λίγο οι τιμές, οπότε ο καταναλωτής θα πληρώσει γύρω στο μισό ευρώ παραπάνω από πέρσι (το κιλό). Δεν πρόκειται για καμιά τεράστια διαφορά» σημείωσε και τόνισε ότι: «Η ποιότητα είναι εξαιρετική όπως πάντα, τα αρνιά και τα κατσίκια είναι ελληνικότατα, σε όλα τα κρεοπωλεία της Πτολεμαΐδας είναι ντόπια και ο καταναλωτής μπορεί να ψωνίζει άφοβα και με κλειστά μάτια.»
Το οξύμωρο, σύμφωνα με τον κ. Κοντάκα, είναι ότι ενώ «οι παραγγελίες σε σχέση με πέρσι είναι αυξημένες είναι μειωμένα τα κιλά που προμηθεύεται πλέον ο καταναλωτής. Δηλαδή, αντί για ολόκληρο σφαχτό ο πιο πολύς κόσμος προμηθεύεται πλέον μισό αρνί ή κατσίκι για το Πάσχα.»
Ικανοποιημένος από την κίνηση δήλωσε στον «Π» και ένας άλλος ιδιοκτήτης κρεοπωλείου, ο κ. Γεώργιος Καλαβρινός, το κρεοπωλείο του οποίου διαθέτει μάλιστα δικής του παραγωγής αρνιά, αλλά και κατσίκια από παραγωγούς της περιοχής. «Δόξα τω Θεώ, η κίνηση πάει καλά. Αν και δεν υπάρχει ρευστό ο κόσμος πάλι θα ψωνίσει το αρνάκι ή το κατσικάκι του», είπε. Σημείωσε μάλιστα ότι «φέτος έχουν αυξηθεί λίγο οι παραγγελίες, αλλά μειώθηκε η ποσότητα. Εκεί που δουλεύαμε ολόκληρα αρνιά και κατσίκια τώρα δουλεύουμε μισά ή και κομμάτια, ένα τέταρτο από αρνί.»
Ο κ. Καλαβρινός παραδέχθηκε ότι «φέτος η τιμή είναι λίγο αυξημένη, γιατί δεν υπήρχε μεγάλη παραγωγή και είναι λίγο δυσεύρετα κι έτσι έχει ανεβεί η τιμή, με αποτέλεσμα να έχει 10 ευρώ το κατσικάκι και 9 ευρώ το αρνί.»
Καλή, σε σχέση με τα προηγούμενα 3-4 χρόνια χαρακτήρισε την φετινή κίνηση και ο κρεοπώλης κ. Λάζαρος Ρωμανίδης, ο οποίος διατηρεί μάλιστα κρεοπωλείο στην Άρδασσα, 5 χλμ. από την πόλη της Πτολεμαΐδας, τονίζοντας ωστόσο ότι «η κίνηση δεν έχει καμία σχέση με τα προ κρίσης χρόνια.» Ερωτηθείς για τις τιμές είπε ότι η τιμή για το αρνί ανέρχεται σε 9,50 ευρώ/κιλό και στα 10,50 € για το κατσίκι «γιατί η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη από την παραγωγή.»
Ο κ. Ρωμανίδης παραδέχθηκε ότι την ίδια στιγμή τα παραδοσιακά κρεοπωλεία έχουν να αντιμετωπίσουν «έναν άνισο ανταγωνισμό από τα σούπερ μάρκετ που διαθέτουν κρέατα σε χαμηλότερες τιμές», εκφράζοντας την εξής εύλογη απορία: «Πως γίνεται, κι αυτό είναι απορία όλων των κρεοπωλών της περιοχής, να βρίσκουν τα σούπερ μάρκετ και να πωλούν αρκετά φθηνότερα, σε τιμές 6 € και 7 ευρώ», αφήνοντας δηλαδή αιχμές για φαινόμενα ελληνοποίησης εισαγόμενων αμνοεριφίων που “βαφτίζονται” ελληνικά και διατίθενται ως τέτοια στην αγορά.
Δεν παρέλειψε τέλος, με αφορμή ότι φέτος το κρεοπωλείο του κλείνει 10 χρόνια λειτουργίας, να απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο της Άρδασσας και της Πτολεμαΐδας που τον στηρίζει, όσο και των άλλων οικισμών της Δυτικής Εορδαίας.