- Έχουμε γράψει πολλές φορές για τον τεράστιο αγώνα που δίνουν τα περιφερειακά νοσοκομεία. Επίσης έχουμε γράψει ακόμα περισσότερες φορές, για την δυνατότητα που δίνει το Κράτος με το σταγονόμετρο στα νοσοκομεία να στελεχωθούν με ιατρικό προσωπικό. Το Υπουργείο Υγείας δεν έχει καταλάβει σε καμία περίπτωση τη σοβαρότητα της κατάστασης. Και φυσικά δεν μιλάμε για τον κορωνοϊό, αλλά για παθογένειες μηνών, ετών ή και δεκαετιών.
- Η μέθοδος “τσούκου-τσούκου” και η μέθοδος “ας βγει κι αυτή η εφημερία και αύριο βλέπουμε”, με το σύστημα υγείας να λειτουργεί στα όρια, μπορεί να γίνει ανεκτή σε έκτακτες συνθήκες. Όμως και σε αυτόν τον τομέα ισχύει η λαϊκή ρήση “ουδέν μονιμότερον του προσωρινού”.
- Το χειρότερο είναι πως δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να γίνουν οι απαραίτητες τομές στη συλλειτουργία και αλληλοκάλυψη κλινικών στα Νοσοκομεία της περιοχής. Αυτή η κατάσταση στο ένα Νοσοκομείο δεν δουλεύει η Α κλινική και δουλεύει η Β, και στο άλλο να μη δουλεύει η Β κλινική και να δουλεύει το Α, είναι τραγική. Είναι κατάσταση τριτοκοσμική. Και έχει σαν συνέπεια τελικά, κανένα Νοσοκομείο να μην είναι λειτουργικό. Δυσμενείς οι συνέπειες της ατολμίας του Βασίλη Κικίλια.
- Τηρουμένων των μέτρων γιορτάστηκε η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση στην Πτολεμαΐδα. Μετά τη δοξολογία έγινε μια λιτή κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των αγωνιστών, στην πλατεία της πόλης. Φέτος η οργάνωση ήταν ιδιαίτερα καλή, με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου, αντίθετα με τα προηγούμενα χρόνια.
- Κατά τα άλλα, οι γνωστές ομπρέλες της εστίασης που περιμένουν ανοίξουν τους επόμενους μήνες, ήταν στο μέσο της πλατείας ανάμεσα στους λιγοστούς παριστάμενους της εκδήλωσης κατάθεσης στεφάνων.
- Το είχαμε προβλέψει πως δεν θα σταματήσουν οι ανεξαρτητοποιήσεις – παραιτήσεις στο Δήμο Κοζάνης. Το πράγμα σοβαρεύει μετά τα αλλεπάλληλα “κρούσματα” διαφοροποιήσεων από την δημοτική αρχή και τον Δήμαρχο Μαλούτα.
- Μια καινούρια συζήτηση ανοίγει το τελευταίο διάστημα, για τη χρήση του λιγνίτη σε αντικείμενα πέραν της παραγωγής ενέργειας, στη λεγόμενη “μεταλιγνιτική” περίοδο. Η κουβέντα έχει τρομερό ενδιαφέρον, καθώς συμπεριλαμβάνει τα ανοιχτά (και εύκολα εκμεταλλεύσιμα) ορυχεία, αλλά και την τεχνογνωσία της περιοχής.
- Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε σε σχετική εκδήλωση του Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, “Ο λιγνίτης παραμένει μία ευκαιρία για την ελληνική οικονομία και η εξορυκτική τεχνογνωσία αποτελεί οδηγό για την ανάπτυξη των εταιρειών της περιοχής την επόμενη μέρα”. Προσεχώς θα ασχοληθούμε περαιτέρω με το ζήτημα.