Με μια συζήτηση η οποία χαρακτηρίστηκε από την απόλυτη ελαφρότητα της εισήγησης Κοκκαλιάρη, αλλά και της μη κατανόησης του τι ακριβώς καλούσε ο Δήμαρχος Κοζάνης το σώμα να πράξει, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν συναίνεσε στην ανάρτηση της Παλαιστινιακής σημαίας στο Δημαρχείο στις 15 Μαΐου.
Το αίτημα του «πρέσβη του κράτους της Παλαιστίνης» για ανάρτηση της σημαίας με αφορμή την 76η επέτειο της μνήμης της Νάκμπα, ως ένδειξη αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, δεν βρήκε θετική ανταπόκριση στο δημοτικό συμβούλιο παρά την αρχικά θετική εισήγηση του Δημάρχου Κοζάνης.
Μάλιστα το «άδειασμα» της εισήγησης Κοκκαλιάρη, ο οποίος φάνηκε να αντιμετωπίζει το θέμα με απόλυτη χαλαρότητα και όχι με τις πραγματικές προεκτάσεις που ενδεχομένως να προκύπτουν από μία τέτοια απόφαση, ξεκίνησε από την ίδια του την παράταξη καθώς με τοποθετήσεις τους Αντιδήμαρχοι και στενοί του συνεργάτες ξεκαθάρισαν πως δεν συμφωνούν με μία τέτοια ενέργεια.
Τα πράγματα στη θέση τους, ενώπιον ενός Δημάρχου που απλώς παρακολουθούσε τη συζήτηση, ήρθε να βάλει ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Χάρης Κουζιάκης, ο οποίος εξήγησε τι αναφέρουν οι Παλαιστίνιοι ως Νάκμπα(και όχι Μάγκμπα που έλεγε συνεχώς η σαφώς ανενημέρωτη Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου) ενώ στάθηκε και σε ζητήματα νομικής φύσεως τα οποία μπορεί να προκύψουν από την ανάρτηση σημαίας άλλου κράτους σε δημόσιο κτίριο.
Αρνητική στην ανάρτηση της σημαίας εμφανίστηκε και η παράταξη της ΕΝΟΤΗΤΑΣ, μετά από εισήγηση της Ελπίδας Κοϊμτζίδου, η οποία ζήτησε να μπει για όσο καιρό χρειαστεί ένα banner στο Δημαρχείο το οποίο θα αναγράφει «Ειρήνη στην Παλαιστίνη», ενώ θετική στο αίτημα του πρέσβη του κράτους της Παλαιστίνης ήταν η Τίνα Κουζιάκη.
Υπέρ της ανάρτησης της σημαίας τάχθηκαν οι Πέτρος Παπακωνσταντίνου και Παναγιώτης Ματιάκης, με το δημοτικό συμβούλιο να υιοθετεί τελικά την πρόταση της παράταξης του Χάρη Κουζιάκη για έκδοση δελτίου τύπου στο οποίο θα εκφράζεται η συμπαράσταση στον παλαιστινιακό λαό(με αναφορά στο ψήφισμα του ΟΗΕ), αλλά και το κάλεσμα στους πολίτες της περιοχής να συγκεντρώσουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στις 15 Μαΐου.
Όπως φαίνεται ΚΕΔΕ και ένωση τοπικών αρχών Παλαιστίνης έχουν συνυπογράψει μνημόνιο συνεργασίας, πάνω στο οποίο στηρίχθηκε το αίτημα που έφτασε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης.
Τι είναι η Νάκμπα
Είναι προφανές πως αρκετοί εντός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου όχι απλώς δεν ήξεραν τι σημαίνει ο όρος «Νάκμπα» αλλά δεν φρόντισαν καν να ενημερωθούν για το τι πρόκειται να ψηφίσουν ή να μην ψηφίσουν.
Πρώτος και καλύτερος ο Δήμαρχος Κοζάνης, ο οποίος θεώρησε πως η ανάρτηση μιας σημαίας στο Δημαρχείο μπορεί να φαντάζει τόσο απλή, όσο η τοποθέτηση του κόκκινου χαλιού για την ονομαστική του εορτή, αλλά και η Πρόεδρος του Δ.Σ. Ελένη Παπαδοπούλου η οποία συνεχώς αποκαλούσε «Μάγκμπα» την ημέρα μνήμης των Παλαιστινίων.
Ο Χάρης Κουζιάκης παρουσίασε στο σώμα τι σημαίνει ο όρος «Νάκμπα», με τον οποίο οι Παλαιστίνοι αναφέρονται στην «Ημέρα της Καταστροφής» και την απώλεια του Παλαιστινιακού κράτους.
Η 15η Μαΐου 1948 σήμανε την έναρξη του αραβοϊσραηλινού πολέμου. Εδώ και χρόνια, οι Παλαιστίνιοι κατεβαίνουν στους δρόμους αυτήν την ημέρα, διαμαρτυρόμενοι για τον εκτοπισμό τους. Πολλοί κρατούν παλαιστινιακές σημαίες, φέρνουν τα κλειδιά των παλαιών σπιτιών τους και κρατούν πανό. Ο όρος “Ημέρα της Καταστροφής” επινοήθηκε το 1998 από τον τότε Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, καθορίζοντας έτσι την ημερομηνία αυτή ως την επίσημη ημέρα μνήμης της απώλειας της παλαιστινιακής πατρίδας.