Το μεγάλο προβληματισμό για το μέλλον της Τηλεθέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2022-2023, έθεσε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Κώστας Κυτίδης, ενημερώνοντας το σώμα για την έγκριση της απόφασης από το Δ.Σ. της επιχείρησης για τη συμμετοχή στη μονάδα ΣHΘYΑ η οποία θα τροφοδοτεί τις Τ/Θ Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου.
Όπως είπε ο κ. Κυτίδης, η Κοζάνη θα καλύπτεται από τις μονάδες 3-4 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου μέχρι το 2022 ενώ η μονάδα 5 θα λειτουργήσει μέχρι το 2023, άρα υπάρχει ένα μεγάλο κενό καθώς η ΣHΘYΑ προβλέπεται να ολοκληρωθεί τέλος του φθινοπώρου του 2023.
Η ΔΕΥΑΚ οφείλει να κατασκευάσει τον αγωγό σύνδεσης της μονάδας με τις εγκαταστάσεις της, έργο για το οποίο εκπονεί μελέτη η ΑΝΚΟ με το χρόνο να πιέζει αφόρητα.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ συμπλήρωσε πως η προοπτική της ΣHΘYΑ «είναι μονόδρομος» ενώ υποστήριξε πως δεν δημιουργεί μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις «δίνοντας τη δυνατότητα στην επιχείρηση επενδύσεων και επεκτάσεων του δικτύου σε οικισμούς του Δήμου».
Η ΣΥΘΗΑ, θα συνδέεται όπως έχει αποφασιστεί με την Πτολεμαΐδα 5, η οποία θα συμβάλει ενισχυτικά στο σύστημα των Τηλεθερμάνσεων.
Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε και η έκθεση του τεχνικού συμβούλου τον οποίο όρισε η ΔΕΥΑΚ για το μέλλον της Τ/Θ, βάση της οποίας «η παραγόμενη θερμότητα από μια ανεξάρτητη μονάδα ΣΗΘΥΑ για την τηλεθέρμανση Κοζάνης είναι σημαντικά ακριβότερη σε σχέση με την προτεινόμενη από την ΔΕΗ Α.Ε. λύση».
Υπενθυμίζεται πως το μνημόνιο συνεργασίας έχει υπογραφεί από το ΔΕΣΦΑ, τη ΔΕΗ, τους τρεις Δήμους(Κοζάνης, Αμυνταίου, Εορδαίας), τη Συντονιστική Επιτροπή του ΣΔΑΜ και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, πάντα υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Ενέργειας.
Ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΚ, Γιώργος Παυλίδης, τόνισε πως η Τ/Θ αποτελεί το πιο εμβληματικό έργο της περιοχής με την εξοικονόμηση για τους πολίτες να φτάνει, με σημερινές τιμές, στα 300εκ. ευρώ.
Σε ότι έχει να κάνει με την τελική τιμή, με την οποία η Τ/Θ θα φτάνει στον καταναλωτή, αυτή θα εξαρτάται από την τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου αλλά και την τιμή του εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, χωρίς να μπορεί να οριστεί κάποιο συγκεκριμένο πλαφόν όπως συνέβαινε με το καθεστώς της λιγνιτικής δραστηριότητας.
Ζήσης Πιτσιάβας