Τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την τηλεθέρμανση σχολιάζει ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης τεχνικών έργων και ανεξάρτητος σήμερα Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χαρίσιος Γκοβεδάρος με ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ στο facebook, όπου, μεταξύ άλλων, σημειώνει και τα εξής:
«Αγαθό όμως δεν αποτελεί η ίδια η τηλεθέρμανση, αλλά η ΦΘΗΝΗ τηλεθέρμανση γιατί σε μία αύξησή της κατά 60-70% σε σχέση με τρία χρόνια πριν, τίθεται πλέον το ερώτημα αν συμφέρει ως μέσο θέρμανσης η τηλεθέρμανση και αν οι πολίτες στραφούν σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης π.χ. αντλίες θερμότητας, κάτι το οποίο ήδη συμβαίνει και με τα σημερινά επίπεδα τιμής.»
***
Με τα όσα αναφέρει ο κ. Γκοβεδάρος για την τιμή της τηλεθέρμανσης, υποθέτουμε πως, δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς.
Γιατί αν η τιμή ξεφύγει, τότε πραγματικά δεν θα μιλάμε για αγαθό, αλλά για υπηρεσία απλησίαστη για τους πολλούς, χωρίς αυτό να είναι σχήμα λόγου.
Το αγαθό, λοιπόν, συμβαδίζει όντως με το φθηνή.
***
Δεν θέλουμε να «ευλογήσουμε τα γένια μας» αλλά όσοι παρακολουθούν αυτή τη στήλη θα έχουν σίγουρα διαπιστώσει πως πάρα πολλές φορές τον τελευταίο καιρό είχαμε γράψει για το θέμα της τιμής, τονίζοντας ό,τι λέει, πάνω κάτω, και ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης.
Ναι μεν είναι σημαντικό και κρίσιμο να παραμείνει η τηλεθέρμανση, αλλά εξίσου σημαντική, όσο και καθοριστική, είναι η τιμή στην οποία θα διατίθεται αυτή στους καταναλωτές.
***
Αν σήμερα ένα νοικοκυριό χρειάζεται ένα ποσό της τάξης των 700 ευρώ, κατά μέσο όρο, για τη θέρμανση όλου του χειμώνα, εφόσον ξεφύγει πάνω από τα 1.000 ευρώ, γίνεται πρόβλημα για αρκετούς συμπολίτες μας.
Και οι πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι σήμερα και κυκλοφορούν ευρέως λένε πως οι όποιες αυξήσεις αποφασιστούν στην τιμή της θερμικής ενέργειας που θα παρέχει η ΔΕΗ είναι πολύ πιθανό, έως βέβαιο, πως θα την αυξήσουν σημαντικά, αυξάνοντας ανάλογα και την τιμή της τηλεθέρμανσης που θα υποχρεούται να πληρώσει ο καταναλωτής.
Άρα, παύει να ισχύει η έννοια του «αγαθού».
***
Φυσικά εδώ που φτάσαμε, προκύπτει το εύλογο ερώτημα αν είναι δυνατόν να γίνει κάτι, έτσι ώστε η τιμή να παραμείνει σε λογικά επίπεδα.
Σύμφωνα με τον κ. Γκοβεδάρο «… η μόνη συζήτηση έπρεπε να είναι η διατήρηση της τιμής ή η επιδότηση οποιασδήποτε αύξησης της Τηλεθέρμανσης και όχι απλά η συνέχιση αυτής, με αύξηση 60-70% σε σχέση με τρία χρόνια πριν.
Αν θέλουμε να μιλούμε για Δίκαιη Μετάβαση-έστω μόνο στο κομμάτι της θέρμανσης-έπρεπε ήδη όλες οι πρώτες κατοικίες και οι επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας να είχαν αναβαθμιστεί ενεργειακά μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων “Εξοικονομώ” και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες…»
***
Σίγουρα η επιδότηση θα ήταν μια καλή, αλλά και δίκαιη λύση για την περιοχή μας.
Μια λύση, ωστόσο, που δεν τη βλέπουμε εφικτή και υλοποιήσιμη και όχι γιατί δεν υπάρχει μια τέτοια δυνατότητα.
Για να υπάρξει, εκείνο που απαιτείται είναι η πολιτική βούληση.
Λάθος κάνουμε;
Οι «πράξεις» και οι «παραλείψεις»!
Με το θέμα της τηλεθέρμανσης ασχολείται και η στήλη «Το ΣΤΙΓΜΑ» στο χθεσινό φύλλο του, αδερφού, ΕΟΡΔΑΪΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ και αξίζει να τη διαβάσετε (κλικ εδώ).
Από τα όσα σωστά αναφέρει, εμείς επιλέξαμε να σταθούμε στην εξής φράση, που θεωρούμε πως εκφράζει αυτό που έχει συμβεί μέχρι σήμερα σ’ αυτό το κορυφαίο για την περιοχή μας θέμα, την λειτουργία των τηλεθερμάνσεων:
«…πολιτικά γεγονότα δεν δημιουργείς μόνο με τις πράξεις σου, αλλά κυρίως με τις παραλείψεις σου.»
***
Είναι μια φράση που κατά τη γνώμη μας εκφράζει με τον καλύτερο και πιο εύστοχο τρόπο τη συζήτηση που γίνεται εδώ και μέρες στην περιοχή μας, η οποία απ’ ό,τι φαίνεται θα συνεχιστεί, καθώς όλοι αναρωτιούνται τι δεν κάναμε, ή δεν έκαναν αυτοί που έπρεπε, καλά και φτάσαμε ως εδώ.
Όλοι ξέρουμε ότι το πρόβλημα με τις τηλεθερμάνσεις και το πώς θα λειτουργήσουν στο άμεσο μέλλον, δεν είναι τωρινό.
Ούτε καν του τελευταίου χρόνου.
Εδώ και πολλά χρόνια η εξέλιξη που έχουμε πια μπροστά μας φαινόταν ξεκάθαρα και το ερώτημα «τι κάνουμε;» για να μην βρεθούμε απροετοίμαστοι ακουγόταν πάρα πολλές φορές.
***
Οι προφορικές διαβεβαιώσεις πως όλα θα τακτοποιηθούν και δεν θα υπάρξει πρόβλημα ακούστηκαν τόσες φορές που χάσαμε το μέτρημα, αλλά στην πράξη φάνηκε να μην έχουν κάποια ουσιαστική αξία.
Ναι, υπήρξαν παραλείψεις και αστοχίες, όχι από έναν αλλά από πολλούς, οι οποίες σήμερα, δυστυχώς, μετράνε και μάλιστα πάρα πολύ.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, δεν είναι η ώρα του απολογισμού ή του καταλογισμού ευθυνών.
Είναι η ώρα των λύσεων.
Για τα πώς και τα γιατί, στα οποία αναφερθήκαμε και στο χθεσινό μας σημείωμα, έχουμε καιρό, και θα τα πούμε καλύτερα όταν με καλό, όπως ελπίζουμε, το θέμα της τηλεθέρμανσης θα έχει τακτοποιηθεί.