Ο βηματοδότης είναι μια πολύ μικρή ηλεκτρονική συσκευή που δουλεύει με μπαταρία και είναι ικανή να δημιουργεί ηλεκτρικό ερέθισμα στην καρδιά στις περιπτώσεις εκείνες που δεν είναι σε θέση από μόνη της η καρδιά να το δημιουργήσει. Αποτελείται από μία συσκευή περίπου στο μέγεθος σπιρτόκουτου (γεννήτρια), που περιέχει την μπαταρία και το ηλεκτρικό κύκλωμα που ελέγχει την παραγωγή του ηλεκτρικού ερεθίσματος, καθώς επίσης και από ένα καλώδιο (βηματοδοτικό ηλεκτρόδιο) που μεταφέρει το ερέθισμα συνήθως στην δεξιά κοιλία (ή και στον δεξιό κόλπο). Η γεννήτρια του βηματοδότη τοποθετείται με μια μικρή επέμβαση κάτω από το δέρμα του δεξιού ή του αριστερού ώμου και το καλώδιο μέσω μιας φλέβας τοποθετείται στην καρδιά.
Ο βηματοδότης είναι μια εξαιρετικά αξιόπιστη συσκευή και αντιπροσωπεύει υψηλή τεχνολογία και ερευνητικές προσπάθειες ετών. Για να εξαλειφθεί κάθε ενδεχόμενο δυσλειτουργίας έχουν προβλεφθεί πολλαπλά κυκλώματα ασφαλείας που παρέχουν προστασία στον ασθενή από κάθε πιθανότητα. Στην πραγματικότητά, ο βηματοδότης είναι από τις πλέον αξιόπιστες συσκευές που έχει εφεύρει ο άνθρωπος. Οι προφυλάξεις που θα πρέπει να λαμβάνεται και που θα έχετε την ιατρική ενημέρωση από τον θεράποντα ιατρό σας δεν σημαίνει ότι εμφανίζονται συχνά. Στην καθημερινή ζωή, αφού γίνει ο κατάλληλος προγραμματισμός του βηματόδοτη σας από τον θεράποντα ιατρό, είναι ζήτημα αν θα ασχοληθείτε προσωπικά μαζί του εκτός από τους προγραμματισμένους ελέγχους από τον θεράποντα ιατρό σας.
Έλεγχος του βηματοδότη
Η μπαταρία του βηματοδότη σας έπειτα από ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα θα εξαντληθεί. Αυτό είναι προγραμματισμένο έτσι ώστε να επέλθει πολύ αργά αφενός, και αφετέρου ο βηματοδότης σας να λειτουργεί για αρκετό διάστημα αφού παρουσιαστούν τα πρώτα σημάδια εξάντλησης.
Με σκοπό να είστε σε θέση να κάνετε έλεγχο ο ίδιος και με απλό τρόπο την κατάσταση της μπαταρίας, ο βηματοδότης είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένος ώστε να μειώνει σταδιακά την συχνότητα με την οποία βηματοδοτεί την καρδιά. Έτσι μετρώντας τον σφυγμό σας, είστε σε θέση να γνωρίζετε εύκολα και απλά αν η μπαταρία του έχει ακόμα διάρκεια ζωής ή αν πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Επειδή ο κάθε είδους βηματοδότης παρουσιάζει την δική του μείωση στην καρδιακή συχνότητα με την εξάντληση της μπαταρίας, θα πρέπει να μάθετε από τον γιατρό σας πόση θα είναι αυτή η μείωση και πότε θα πρέπει να περιμένετε να παρουσιαστεί.
Από τον γιατρό σας θα πρέπει να μάθετε πως θα μετράτε εσείς ή κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο τον σφυγμό σας στον καρπό ή στην καρωτίδα στα πλάγια του λαιμού σας. Η μέτρηση των παλμών σας πρέπει να γίνεται πάντα σε ένα ολόκληρο λεπτό και, ακόμα καλύτερα να καταγράφεται σε ένα βιβλίο. Οποιαδήποτε μεταβολή στον αριθμό των σφύξεων μεγαλύτερη από 5 σφύξεις το λεπτό είτε αυτή παρουσιάζεται σαν αύξηση, είτε σαν μείωση, θα πρέπει να ενημερώνεται τον ιατρό σας.
Εκτός αυτού του απλού ελέγχου που θα πρέπει να γίνεται από αυτούς που έχουν βηματοδότη, ο ιατρός σας θα κάνει τον προγραμματισμό και των τακτικών ελέγχων με ΗΚΓ (ηλεκτροκαρδιογράφημα) ή τηλεμετρία.
Αντικατάσταση γεννήτριας
Όταν φτάσει ο καιρός για αντικατάσταση του βηματοδότη, το βηματοδοτικό ηλεκτρόδιο αφήνεται στην θέση του και μόνο ο βηματοδότης (γεννήτρια) αντικαθίσταται πάλι με μια απλή επέμβαση με τοπική αναισθησία. Η παραμόνη στο Νοσοκομείο για μια τέτοια επέμβαση διαρκεί μία ή λίγες ημέρες.
Έπειτα από την αντικατάσταση, ισχύουν και πάλι οι γενικές οδηγίες οι οποίες εδόθησαν και κατά την αρχική τοποθέτηση του βηματοδότη σας.
Με εκτίμηση
Ιορδάνης Καμπουρίδης.
< Το να γνωρίζεις την βοήθεια που προσφέρει ο βηματοδότης στον ασθενή και τους κανόνες ασφαλείας, που θα εξασφαλίσουν την καλή λειτουργία και τον έλεγχο του αυτού, , βοηθάει στην συντήρηση και την αξιοπιστία του>.