Το ταξίδι, όπως και η αγάπη, εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα είχε πει ο Ελβετός συγγραφέας Alain de Botton.
Πριν μια εβδομάδα λοιπόν, ξεκινήσαμε να χαράζουμε την δικιά μας πορεία, με απώτερο σκοπό να φτάσουμε ή έστω να πλησιάσουμε έναν προορισμό τόσο οικείο αλλά και τόσο μακρινό, όπως το κέντρο της ψυχής μας. Ανοίξαμε τους χάρτες μας διάπλατα και ιδού… μπροστά μας απλώθηκαν τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Συνταξιδιώτες των κυρτών γραμμών και των καμπυλόγραμμων συναισθημάτων.
Μα η αλήθεια είναι πως δεν σκέφτηκες πολύ το «μέσον» που θα μας οδηγήσει εκεί. Παραδέξου το…
Όταν σκεφτόμαστε το ταξίδι δεν εστιάζουμε τόσο πολύ στο μέσο, μα στον προορισμό. Και αν ο Rainer Maria Rilke (ποιητής) έχει δίκιο και το μόνο ταξίδι είναι αυτό μέσα μας, τότε δεν έχουμε σκεφτεί ότι η “πριβέ” καμπίνα μας σε αυτή τη διαδρομή είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.
Τώρα, αγαπητέ αναγνώστη, θα σε παρακαλέσω να συμπληρώσεις τις λέξεις και να σχηματίσεις πέντε προτάσεις που να ξεκινάνε με το ρήμα «Είμαι…» προσπάθησε να μου αποσαφηνίσεις τελικά (εάν μπορείς) ποιος είσαι. Έτσι, θα εμφανιστεί μπροστά σου το «μέσον» θα δημιουργηθεί η εικόνα της αυτό-έννοιας και το σχήμα του εαυτού σου. Πώς αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου λοιπόν; Ποιά είναι τα στοιχεία εκείνα που σου διαμόρφωσαν τα «πιστεύω» σου ; από τι επηρεάζεσαι και πιστεύεις ότι είσαι αυτός που λες ;
Ο εαυτός… μια λέξη μυστήριο, που περικλείει δεκάδες κοσμητικά επίθετα και όχι μόνο , αποτελείται στο μυαλό μας από την εικόνα που διαμορφώνεται αναμειγνύοντας τέσσερα βασικά στοιχεία – ερωτήσεις. α) Ποιος είμαι ; (αυτο-έννοια) β) Τι αξίζω ; (αυτοεκτίμηση) γ) Πώς μπορώ να με εξηγήσω και να με προβλέψω (αυτογνωσία) και δ) Ποιοι είναι οι ρόλοι που καθορίζουν την κοινωνική μου ταυτότητα ; ρόλοι καθημερινοί, όπως να είμαι φίλος, αδερφός, φοιτητής, επαγγελματίας (κοινωνικός εαυτός).
Και αφού διερωτήθηκες και έμαθες ποιος είσαι… αφιέρωσε ένα ακόμη λεπτό και απάντησε μου σε μια ακόμη ερώτηση. Είσαι OK; Ο Tomas Anthony Harris (ιδρυτής της συνδιαλεκτικής ανάλυσης), πάντως μετέτρεψε την ερώτηση σε κατάφαση και συμπέρανε πως οι άνθρωποι ενδέχεται να παρουσιάσουν τεσσάρων ειδών στάσεις απέναντι στη ζωή. 1) Είμαι ΟΚ, είσαι ΟΚ, 2) Δεν είμαι ΟΚ, είσαι ΟΚ, 3) Είμαι ΟΚ, δεν είσαι ΟΚ και 4) Δεν είμαι ΟΚ, δεν είσαι ΟΚ.
Μέχρι την επόμενη στάση του ταξιδιού μας, να έχετε ένα υπέροχο βράδυ εαυτογνωσίας…
The choices that we make aren’t always perfect but it’s OK… It’s part of the journey. Hayley Williams