Στα προβληματικά σημεία του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με την «Σύσταση και λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή» αναφέρθηκε η βουλεύτρια Φλώρινας και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, κατά την ομιλία της στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
Η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως γεωπολιτικό πεδίο για ανταγωνισμό
Ξεκινώντας την τοποθέτησή της, η Πέτη Πέρκα επεσήμανε τα άρθρα 51 και 52, τα οποία εισήχθησαν στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο χωρίς διαβούλευση. Σημείωσε, μάλιστα, ότι «ανοίγει ο δρόμος ώστε το λιμάνι της Ελευσίνας να μετατραπεί από χώρο φιλοξενίας μιας ναυπηγικής μονάδας σε διαμετακομιστικό, ενεργειακό, βιομηχανικό χώρο για πάσα χρήση εμπορική, στρατιωτική και βιομηχανική».
Γι’ αυτό μίλησε για την αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας για τα λιμάνια Πειραιά και Ελευσίνας. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το πινγκ πονγκ ΗΠΑ – Κίνας για υποδομές όπως ο Πειραιάς, η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας με σκηνικό την Ελλάδα και οι έντονες πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ κάνουν περισσότερο από ορατό τον κίνδυνο να εξαρτηθεί η χώρα έτι περαιτέρω από ξένα γεωπολιτικά συμφέροντα. Τα γεγονότα δείχνουν ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως γεωπολιτικό πεδίο για ανταγωνισμό. Από τη μια, από τη μια έχει κινεζικά επενδυτικά συμφέροντα στο Πειραιά, από την άλλη οι ΗΠΑ την ενθαρρύνουν να αναπτύξει άλλες υποδομές, λιμάνια, ενεργειακούς κόμβους κτλ. ως αντίβαρο». Επεσήμανε για άλλη μια φορά τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας περί «φερέτρων με σημαίες και αυτοθυσίας των παιδιών», χαρακτηρίζοντάς τες ως «απαράδεκτες» και «ανατριχιαστικές».
Περνώντας στον σχολιασμό του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς περιέγραψε τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες καθημερινά, τονίζοντας πως «στενάζουν από την ακρίβεια». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο», αλλά «αποτέλεσμα συγκεκριμένων κυβερνητικών επιλογών». «Για ακόμη μία φορά η κυβερνητική ρητορική προσπαθεί να κρύψει μια σκληρή πραγματικότητα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει την κρίση κανονικότητα και τη διεύρυνση των ανισοτήτων καθεστώς», πρόσθεσε η Πέτη Πέρκα.
Εξήγησε μάλιστα πως «όταν η κυβέρνηση επιλέγει να χαρίζει φόρους στα μερίσματα, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και στις υψηλές περιουσίες, όταν αφήνει τα καρτέλ να δρουν ανεξέλεγκτα στους κρίσιμους τομείς και φουσκώνει τεχνητά την αγορά ακινήτων με επιδοτήσεις, όταν απομακρύνει τους πόρους από το κοινωνικό κράτος και τις αναπτυξιακές πολιτικές για να τους κατευθύνει σε υπέρογκους εξοπλισμούς, τότε είναι αναπόφευκτο να περιορίζεται ο δημοσιονομικός χώρος εις βάρος των ανθρώπων που παλεύουν καθημερινά».
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην νέα Ανεξάρτητη Αρχή που συστήνει με το σχέδιο νόμου η κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι «ούτε από την ακρίβεια προτίθεται να μας προστατεύσει, ούτε από την αισχροκέρδεια, ούτε από τα καρτέλ.
Αντίθετα το νομοσχέδιο αποδυναμώνει τους βασικούς μηχανισμούς ελέγχου, θίγει την ανεξαρτησία τους, παρακάμπτει τις Ενώσεις Καταναλωτών και υποβαθμίζει πλήρως τον Συνήγορο του Καταναλωτή». Η Πέτη Πέρκα δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει παραδώσει την αγορά στα καρτέλ. Το λέμε εμείς, το λένε οι πολίτες, το λένε οι φορείς. Και, δυστυχώς, το επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί». Ανέφερε χαρακτηριστικά ευρήματα της Eurostat, της Metron Analysis και της ΓΣΕΕ που καταδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες εξαιτίας της ακρίβειας. «Και αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή πραγματικότητα — είναι ελληνική πολιτική επιλογή», σημείωσε.
Η βουλεύτρια Φλώρινας αναφέρθηκε και στην αγορά ενέργειας επισημαίνοντας τη χειραγώγηση των τιμών στο ρεύμα, τις τεχνητές αυξήσεις, καθώς και τους λογαριασμούς «φωτιά» κάτι που η κυβέρνηση γνώριζε. Έκανε λόγο και για την έκθεση του ACER, για την οποία έχει ήδη καταθέσει επίκαιρη ερώτηση η Νέα Αριστερά. «Τρεις μέρες πριν την «ώρα του Πρωθυπουργού», ο ACER, η ευρωπαϊκή αρχή που εποπτεύει τις αγορές ενέργειας, δημοσίευσε έκθεση με σαφέστατες ενδείξεις τεχνητής αύξησης τιμών από εταιρείες παροχής ρεύματος στην Ελλάδα. Η χειραγώγηση ήταν τόσο ωμή, που σύμφωνα με την έκθεση σε ώρες υψηλής ζήτησης απέσυραν ενέργεια από την αγορά, άφηναν μόνο υπερτιμημένες προσφορές έτσι ώστε να εκτοξεύεται η τιμή».
Υπενθύμισε ότι η Νέα Αριστερά είχε καταγγείλει «από την πρώτη στιγμή τα κερδοσκοπικά «παιχνίδια» με τις μέγιστες τιμές προσφοράς την καλοκαιρινή περίοδο και το Σεπτέμβριο του 2024». Παράλληλα, τόνισε ότι «τόσο η ΡΑΑΕΥ, όσο και η Επιτροπή Ανταγωνισμού οφείλουν, έστω και τώρα, να διερευνήσουν εάν πράγματι υπήρξε χειραγώγηση στην αγορά και να αποδώσουν τις ευθύνες που αναλογούν. Δεν χωρούν πλέον άλλες δικαιολογίες».
Σχολίασε σκωπτικά ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης παρουσιάζεται ως «ρήξη με την ασυδοσία». «Στην πραγματικότητα, όμως, είναι νομοσχέδιο αποποίησης ευθύνης. Γιατί τι λέει η κυβέρνηση με απλά λόγια; «Δεν μπορώ να αντιμετωπίσω την ακρίβεια — ας τη ρυθμίσει μια νέα Αρχή». Μόνο που αυτή η Αρχή δεν θα μπορεί να λειτουργήσει», συμπλήρωσε.
4+1 λόγοι που η Ανεξάρτητη Αρχή θα είναι θεσμικά προβληματική
Επισημαίνοντας πέντε σημεία εξήγησε γιατί η εν λόγω Αρχή θα είναι «θεσμικά προβληματική». Αρχικά τόνισε ότι η Αρχή δεν θα είναι πραγματικά ανεξάρτητη, κάτι που επισημαίνουν και οι φορείς. Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν διατάξεις που μειώνουν την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των μελών της. Υπηρεσίες υπουργείων θα «συνδιαμορφώνουν» κρίσιμες αποφάσεις. Ο διοικητής αποκτά υπερεξουσίες τύπου ΑΑΔΕ, ενώ το Συμβούλιο Διοίκησης υποβαθμίζεται».
Δεύτερον, σημείωσε ότι ουσιαστικά καταργείται ο Συνήγορος του Καταναλωτή, ενώ ανέφερε ότι δεν μπορεί «η ίδια αρχή να διαμεσολαβεί, να επιβάλλει κυρώσεις, να διεξάγει ελέγχους και ταυτόχρονα να ασκεί αντιπροσωπευτικές αγωγές που υπερασπίζεται συλλογικά τους καταναλωτές». Τρίτον, εξήγησε ότι αποκλείονται οι Ενώσεις Καταναλωτών από τη διοίκηση της Αρχής. Υποστηρίζοντας το έργο των ενώσεων αυτών δήλωσε ότι «Οι Ενώσεις είναι η φωνή των πολιτών. Αντί να συμμετέχουν θεσμικά, θεωρούνται εμπόδιο».
Ως τέταρτο σημείο επεσήμανε ότι «η Ανεξάρτητη Αρχή θα είναι ανενεργή για τουλάχιστον δύο χρόνια. Οι διαδικασίες μεταφοράς προσωπικού, οικονομικών υπηρεσιών και δομών οδηγούν σε «πάγωμα» μέχρι το 2027». Ως τελευταίο σημείο ανέφερε ότι δεν υπάρχει τεκμηρίωση για τον λόγο για τον οποίο καταργείται «μια επιτυχημένη Αρχή για να φτιαχτεί μια πολύ χειρότερη. Ο Συνήγορος Καταναλωτή έχει 20 χρόνια εμπειρίας, χιλιάδες υποθέσεις λυμένες, καταγεγραμμένη κοινωνική αποδοχή. Γιατί δεν ενισχύεται αυτός; Γιατί δεν γίνεται εκεί μεταφορά αρμοδιοτήτων; Γιατί η κυβέρνηση θέλει μηχανισμούς πιο «ελέγξιμους» και πιο «βολικούς».
Χαρακτηριστικά, η Πέτη Πέρκα υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση αφαιρεί την ψυχή του θεσμού — την προστασία του καταναλωτή — και βάζει μπροστά την «εποπτεία της αγοράς».
Καταλήγοντας μίλησε για τις προτάσεις της Νέας Αριστεράς, η οποία εστιάζει στην προστασία του πολίτη, τον έλεγχο της αγοράς, την αύξηση του εισοδήματος και την δίκαιη οικονομία. Χαρακτηριστικά, τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει Δικαιοσύνη με την επιμονή σε πολιτικές «φθηνής ανάπτυξης», χωρίς μείωση του ΦΠΑ, του πλέον κοινωνικά άδικου φόρου, χωρίς ουσιαστική φορολόγηση του υπερσυγκεντρωμένου πλούτου και των υπερκερδών, καθώς επίσης δεν μπορεί να υπάρξει Δικαιοσύνη όταν 14.000 κατοικίες έχουν περιέλθει σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης από πλειστηριασμούς, με τα σημερινά δεδομένα της στεγαστικής κρίσης και χωρίς αύξηση των κοινωνικών δαπανών».
Η μάχη για τον καταναλωτή είναι μάχη για τη Δημοκρατία
Ως συμπέρασμα, η βουλεύτρια Φλώρινας ανέδειξε ότι «η μάχη για τον καταναλωτή είναι μάχη για τη δημοκρατία». «Όταν η κυβέρνηση αφήνει την αγορά ανεξέλεγκτη, όταν τα καρτέλ διαμορφώνουν τιμές, όταν οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν, τότε μιλάμε για θεσμική αποτυχία και κοινωνική κατάρρευση», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Εμείς στη Νέα Αριστερά επιμένουμε ότι η προστασία των πολλών δεν είναι τεχνική λεπτομέρεια — είναι όρος δημοκρατίας. Διεκδικούμε μια πραγματική, αποτελεσματική, δημοκρατική αρχιτεκτονική προστασίας του καταναλωτή και ελέγχου της αγοράς. Και για αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο», υπογράμμισε.
Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση:






![Στο έλεος της κακοκαιρίας Ήπειρος και Δ. Μακεδονία: Πλημμύρες, καταστροφές και δήμοι σε έκτακτη ανάγκη [εικόνες-βίντεο]](https://e-ptolemeos.gr/wp-content/uploads/2025/11/kakokairia-360x180.jpg)










![Στο έλεος της κακοκαιρίας Ήπειρος και Δ. Μακεδονία: Πλημμύρες, καταστροφές και δήμοι σε έκτακτη ανάγκη [εικόνες-βίντεο]](https://e-ptolemeos.gr/wp-content/uploads/2025/11/kakokairia-350x250.jpg)
















