Εδώ και πολλά χρόνια κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών του Αυγούστου , όπου και αν βρίσκομαι, διαβάζω απαραίτητα τουλάχιστον ένα βιβλίο, ενίοτε δυο.
Συνήθως ιστορικό ή ιστορικό μυθιστόρημα.
Η συνήθεια αυτή , επειδή με ευχαριστεί, δεν με κουράζει. Είτε στην παραλία, είτε στο μπαλκόνι του σπιτιού, είτε στον ίσκιο της καρυδιάς μας στην αυλή του σπιτιού βρίσκομαι , το διάβασμα είναι απόλαυση.
Δύσκολο κατά τη διάρκεια της χρονιάς , με τόσες υποχρεώσεις, να βρω χρόνο να διαβάσω με την απαιτούμενη ηρεμία , αν και το πάθος μου για την ιστορία είναι το εντονότερο από όλα . Μικρή εξαίρεση οι λίγες ημέρες των διακοπών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς . Όπως συνέβη πρόπερσι 2017 με αρχές του 2018 όταν κατάφερα να διαβάσω τα δυο αριστουργήματα του Γιώργου Μαυρογορδάτου «1915 ο Εθνικός Διχασμός» 335 σελίδων και το ” Μετά το 1922 η παράταση του Εθνικού Διχασμού” 477 σελίδων , εκδόσεις Πατάκη 2015 & 2017.
Στις περσινές καλοκαιρινές διακοπές του 2018 είχα διαβάσει το πολύ αξιόλογο , ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό ιστορικό βιβλίο του Βασίλη Ραφαηλίδη , συντοπίτη κατά κάποιο τρόπο αφού η μάνα του ήταν Σερβιώτισα , με τον τίτλο ” Ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοελληνικού κράτους 1830-1974″ 570 σελίδων εκδόσεις του «Εικοστού Πρώτου». Λυπηρό αλλά πραγματικά κωμικοτραγική…..
Για φέτος, στην εικοσαήμερη περίπου άδεια, έχω ήδη προγραμματίσει τι θα διαβάσω, ή μάλλον τι θα ξαναδιαβάσω. Καθώς το βιβλίο-ιστορικό μυθιστόρημα- του Αμερικανού συγγραφέα Nicholas Guild με τον τίτλο ” Φίλιππος ο Μακεδόνας.” -450 σελίδων, εκδόσεις Λιβάνης -το έχω διαβάσει το 1997, όπως το έχουν διαβάσει και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μας. Το θυμάμαι να είναι τόσο γοητευτικό, τόσο ενδιαφέρον και συναρπαστικό. Θέλω να το ξαναχαρώ.
Κυρίως όμως επειδή σχετίζεται και με την περιοχή μας , την περιοχή της Ελίμειας και της Άνω Μακεδονίας . Το ένα τρίτο του βιβλίου , το τελευταίο , αναφέρεται στην αρχαία Ελίμεια και στα γεγονότα πριν και ως την ενθρόνισή του Φιλίππου ως Βασίλειά.
Είναι γνωστό πως η πρώτη γυναίκα του Φιλίππου , η Φίλα, που κατά τον συγγραφέα πέθανε μαζί με το μωρό στη γέννα , ήταν από την Ελίμεια. Το γεγονός του γάμου με την Φίλα είναι επιβεβαιωμένο ιστορικά και επιβεβαιώνεται και από σχετική αναφορά για τον βασιλικό οίκο των Ελιμειωτών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.
Το βιβλίο αυτό , όταν ήμουν Δήμαρχος 2007-2010, το αναζήτησα για να εμπλουτίσει τη μικρή βιβλιοθήκη του Δήμου , που την επιμελούνταν τότε ο καθηγητής Γρηγόρης Κοντός, αλλά είχε εξαντληθεί. Το 2015 το βιβλίο επανεκδόθηκε και φρόντισα να το διαδώσω συχνά χαρίζοντας το ως δώρο σε γιορτές φίλων και σε παιδιά συναδέλφων κλπ . Σε συνεργασία όμως με τον φίλο μου Αλκιβιάδη Παπαστεργίου, βιβλιοπώλη από την Καστοριά και τη Δέσποινα Βαβλιάρα, βιβλιοπώλη από την Αιανή, το παραγγείλαμε σε ογδόντα περίπου αντίτυπα και το διανείμαμε σε ισάριθμους φίλους και γνωστούς μου αναγνώστες Αιανιώτες και μη , που στο μεταξύ είχαν ενδιαφερθεί να το πάρουν να το διαβάσουν. Οι περισσότεροι από όσους συνάντησα μετά είχαν μείνει γοητευμένοι.
Όσον αφορά το δεύτερο βιβλίο που θέλω να διαβάσω, εάν ο χρόνος επαρκέσει, αλλιώς τα Χριστούγεννα , είναι το δίτομο έργο του Κώστα Δούκα « Το μεγάλο μυστικό του Ομήρου. Ηλιάδα και Οδύσσεια» 600 σελίδων Γ΄ έκδοση του 2005 από την « Ελεύθερη σκέψις», που μου το πρότεινε ο φίλος μου Γιάννης Στάμος από την Αιανή. Το θέμα αυτό με ενδιέφερε και με γοήτευε πάντα. Ο πρόλογος του με προϊδεάζει ότι αποκαλύπτεται μια ανατροπή με βάση όσα ξέραμε. Θα δούμε….
Τζέλλος Γεώργιος