Απόλυση ή εταίροι προτείνουν στους εργαζόμενους για να μην εφαρμόσουν την ψηφιακή κάρτα. Χάνουν μισθούς και ωράριο.
Σε απόγνωση βρίσκονται εργαζόμενοι πολλών κλάδων λόγω της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας καθώς οι εργοδότες βρίσκουν «παραθυράκια» για να μην εφαρμόσουν τον νόμο. Καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας όπου «βαφτίζουν τους εργαζόμενους μετόχους για να μην περιλαμβάνονται στη ψηφιακή κάρτα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει το Dnews οι καταγγελίες που υπάρχουν αφορούν:
Δύο ζαχαροπλαστεία , ένα στην Αθήνα και ένα στις Σέρρες
Πέντε ψησταριές, τέσσερα στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη
Δύο μίνι μάρκετ, ένα στην Αθήνα και ένα στον Πειραιά
Ένα εμπορικό κατάστημα στην Αθήνα
Δύο αρτοποιεία, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη
Σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και από την 1η Ιουλίου λόγω της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας τους ενημέρωσαν ότι θα γίνουν τροποποιήσεις στο καταστατικό της εταιρείας και θα εισέλθουν ως εταίροι. Οι εν λόγω εργαζόμενοι σε περίπτωση που αρνηθούν 31 Ιουλίου θα απολυθούν. Σε περίπτωση δε που δεχθούν δεν θα θεωρούνται εργαζόμενοι και η μόνη υποχρέωση του εργοδότη θα είναι να τους πληρώνει το ΤΕΒΕ. Ο μισθός τους θα καταβάλλεται μαύρα και δεν θα έχουν συγκεκριμένο ωράριο εργασίας.
Σύμφωνα με το Μέρος Β, παρ. Α.α. της υπ’ αρίθμ. 90972/15-11-2021 Υπουργικής Απόφασης (του κ. Χατζηδάκη), όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. 113169/27.12.2023 (του κ. Γεωργιάδη) και την 24595/28-03-2024 (της κ. Μιχαηλίδου) και επικαιροποιήθηκε με την 37271/21-6-2024 ερμηνευτική εγκύκλιο (της κ. Στρατινάκη), απαλλάσσεται από την υποχρέωση τήρησης της ψηφιακής κάρτας εργασίας επιχείρηση που απασχολεί πρόσωπα που: «είναι μέτοχοι ή εταίροι κατέχοντες άνω του 0,5 % των δικαιωμάτων ψήφου του εργοδότη».
Οι εργοδότες που καταφεύγουν σε τέτοιες μεθόδους προσπαθούν να αποφύγουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εργατική νομοθεσία. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκουν να αυξήσουν τα κέρδη τους εις βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι δεν καταγράφονται καν ως εργαζόμενοι, χάνουν την πρόσβασή τους σε βασικά δικαιώματα όπως η σωστή ασφάλιση, οι συντάξεις και η προστασία από την ανεργία. Εκτός από τις απειλές για απόλυση, το βασικό «ψευδοεπιχείρημα» για να πειστούν οι εργαζόμενοι να σιωπήσουν σε μια τέτοια δυσμενή μεταβολή στην εργασιακή τους σχέση, είναι ότι: «δεν θα φαίνεστε εργαζόμενοι και έτσι θα μπορείτε να παίρνετε επιδόματα ανεργίας, κοινωνικά επιδόματα κ.λπ).
Υπενθυμίζεται από την 1η Ιουλίου η ψηφιακή κάρτα εφαρμόζεται υποχρεωτικά για το λιανεμπόριο και τη βιομηχανία.
Οι εν λόγω επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται αντίστοιχα να διαθέτουν και να ενεργοποιούν αντιστοίχως, σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, που απασχολούνται με φυσική παρουσία στο χώρο παροχής εργασίας της επιχείρησης, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων που απασχολούνται στις ανωτέρω επιχειρήσεις μέσω δανεισμού.
Μάλιστα, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο σε περιπτώσεις όπου έχει διαπιστωθεί αναντιστοιχία της πραγματικής απασχόλησης με τις καταχωρίσεις της ψηφιακής κάρτας.
Η κύρωση είναι αντίστοιχη αυτής που προβλέπεται για αδήλωτη εργασία.
Με το νόμο 5053/2023 προέκυψε ότι όσες επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, έχουν τη δυνατότητα να μην καταχωρούν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή ακόμα και την υπερωριακή απασχόληση πριν την έναρξη πραγματοποίησης τους.
Διευκρινίζεται μεταξύ άλλων ότι οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να μην προδηλώνουν τις τροποποιήσεις ωραρίων , στην περίπτωση αυτή υποχρεούνται σε απολογιστική δήλωση των τροποποιήσεων και των υπερωριών.