«Συνομιλώντας με τον 20ο αιώνα» τιτλοφορείται το νέο βιβλίο του Γιώργου Λιάνη, ένα βιβλίο συλλογή σαράντα συνεντεύξεων που έχει πάρει ο γνωστός δημοσιογράφος από σημαντικά πρόσωπα στην καριέρα του, πλαισιωμένη με σπάνιες φωτογραφίες και ντοκουμέντα. Ο Γιώργος Λιάνης πλαισιωμένος από εκλεκτό πάνελ θα βρεθεί την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 18.30 στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, προκειμένου να παρουσιάσει το βιβλίο και να αναφέρει ιστορίες και παρασκήνιο από συνεντεύξεις ανθρώπων που έγραψαν εποχή στη χώρα. Αξίζει να αναφερθεί πως παρουσιάσεις του βιβλίου έγιναν με μεγάλη επιτυχία το προηγούμενο διάστημα σε Αμύνταιο και Φλώρινα στα πλαίσια των Πρεσπείων .
Μιλώντας στον e-ptolemeos.gr και τον Αντώνη Πουγαρίδη, ο Γιώργος Λιάνης ξεδίπλωσε αναμνήσεις από την παιδική του ζωή στο Αμύνταιο, τη σχέση που έχει με την Πτολεμαΐδα, αλλά και το βιβλίο του, προαναγγέλλοντας πως θα υπάρχει συνέχεια με συνεντεύξεις πολιτικών προσώπων.
«Γεννήθηκα στη Δυτική Μακεδονία. Είναι ζωοδώτα για εμένα. Μεγάλωσα σε ένα βαθμό εκεί, έπαιξα ποδόσφαιρο εκεί, τα πρώτα χρόνια της ζωής μου. Επέστρεψα σαν βουλευτής εκεί μετά από 24 χρόνια. Είναι ψιλο- δεμένη η Δυτική Μακεδονία και όχι μόνο η Φλώρινα, με το είναι μου», είπε ευθείς εξαρχής μιλώντας για την περιοχή.
Ο κ. Λιάνης ανέφερε πως έχει πολλές και διαφορετικές σχέσεις με την Πτολεμαΐδα, αποκαλύπτοντας πως νεαρός ερχόταν στο παζάρι της Πτολεμαΐδας και εργαζόταν βγάζοντας χαρτζιλίκι. Επίσης, μέσα από τη σχέση του με το ποδόσφαιρο, έπαιξε με τον ΕΡΜΗ Αμυνταίου και τον ζήτησαν μεταγραφή ομάδες, ο ΠΑΟΚ τον δοκίμασε σε ένα φιλικό στην Πτολεμαΐδα, με τον αείμνηστο σεντερ μπακ Θεοφανίδη. Επίσης, κατά καιρούς σαν βουλευτής βρέθηκε πολλές φορές στην Πτολεμαΐδα, με τον κόσμο να τον υποδέχεται θερμά και να τον υπολογίζουν, ενώ θύμισε ότι επί υπουργίας του έγιναν έργα στην περιοχή.
Στην παρουσίαση του βιβλίου θα μιλήσουν την Κυριακή ο γεωστρατηγικός αναλυτής και εκδότης του βιβλίου Σάββας Καλεντερίδης, ο Ιατρός Παύλος Λαζαρίδης, ενώ χαιρετισμό θα κάνει ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Εκδότης της Εφημερίδας Πτολεμαίος Αντώνης Πουγαρίδης. Η εκδήλωση θα έχει και μουσικό κομμάτι με τραγούδια του Θεοδωράκη.
Το βιβλίο περιλαμβάνει σαράντα συνεντεύξεις του Γιώργου Λιάνη από το 1970 μέχρι σήμερα. Ο τίτλος «Συνομιλώντας με τον 20ό αιώνα» είναι κυριολεκτικός. Ο συγγραφέας… συνομίλησε με μεγάλες προσωπικότητες που άφησαν τα χνάρια τους κυρίως στον 20ό αιώνα. Ερωτηθείς τι αφήνει πίσω τους ανθρώπους της: Ρίτσος, Ελύτης, Βάρναλης, Εγγονόπουλος, Σκαρίμπας, Αναγνωστάκης, Καρούζος, Χριστιανόπουλος, Τσιτσάνης, Μπαγιαντέρας, Κουν, Τσαρούχης, Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Παπαδόπουλος, Παναγούλης, Μουστακλής, Καμπανέλλης, Κατράκης, Χορν, Λαμπέτη, Βέγγος, Κούρκουλος, Μερκούρη, Παπά, Νταντωνάκη, Αλεξανδράκης, Βουγιουκλάκη, Λάσκαρη, Καζαντζίδης, Μπιθικώτσης, Μούσχουρη, Γκάλης, Σαββόπουλος, Μαρκόπουλος, Μικρούτσικος, Σμοκτουνόφσκι, Πλισέτσκαγια, Βάιντα και Φαλάτσι.
«Είχα τη μεγάλη τύχη στη διαδρομή μου να γνωρίσω αυτά τα πρόσωπα. Θεού δώρο. Αυτά τα πρόσωπα καθόρισαν την Ελλάδα και το αφήνω πίσω σε νεότερους συναδέλφους που δεν είχαν αυτή την τύχη», σημείωσε σχολιάζοντας.
Ερωτηθείς για το σήμερα και αν έχει σήμερα παρόμοιες προσωπικότητες, ο ίδιος απάντησε πως η Ελλάδα είναι σε παρακμή. «Ο τελευταίος μεγάλος Έλληνας ήταν ο Θεοδωράκης. Για την ώρα δεν βλέπω τέτοια μεγέθη. Μόνο στην ποίηση να δει κανείς το μεγαλείο μας. Η χώρα μας ήταν σε μεγάλη ακμή στις τέχνες. Η χώρα θα πρέπει να αναδείξει τέτοια μεγέθη. Πιστεύω στις νέες γενιές. Πρέπει να τη μεγαλώσουμε στο χάρτη της ιστορίας, των ονείρων», είπε επίσης. Σημείωσε πως κανένα μεγάλο ταλέντο δεν μένει παραγνωρισμένο, και τα ταλέντα βγαίνουν στην επιφάνεια αργά ή γρήγορα.
«Εγώ ξεκίνησα από το Αμύνταιο με αρματωσιά τα λίγα γράμματα που μου έμαθε η μάνα μου και ο πατέρας μου και έκανα ένα ταξίδι τεράστιο. Έχω πάρει συνεντεύξεις από τους μεγαλύτερους αρχηγούς κρατών, με οδηγώ το θαύμα μου. Με ενέπνεε το Αμύνταιο και η Δ. Μακεδονία, που έχει αληθινούς ανθρώπους».
Ερωτηθείς για την περιοχή και τις διεκδικήσεις της, με αφορμή τον λιγνίτη, τόνισε πως έπρεπε να τα διεκδικήσει προς πολλού, λέγοντας πως κακώς αφαιρούνται σχολές από το Πανεπιστήμιο, όπως τη σχολή Βαλκανικών Σπουδών.
Όταν ρωτήθηκε αν ξεχωρίζει κάποια από τις συνεντεύξεις και τι του έμεινε ανεξίτηλο, απάντησε πως βρέθηκε με τον Θεοδωράκη σε δύο καθοριστικά σημεία, στην Ισπανία, όταν έπεσε το καθεστώς του Φράνκο, αλλά και στην Πορτογαλία. Επίσης, σχολίασε πως ο Παναγούλης μίλησε πρώτος στον Λιάνη, και ο Μουστακλής που έγινε φυτό μέσα από βασανιστήρια, κατάφερε και έμαθε τα ονόματα των βασανιστών του μέσα από τη συνέντευξη, καθώς αντιδρούσε όταν τα άκουγε. «Αυτά που έχω ζήσει είναι δέκα ζωές», είπε, ενώ αναφέρθηκε και στη Μελίνα Μερκούρη, και τη δήλωσή της «Είμαι επαγγελματίας Ρωμιά».
647 σελίδες με σπάνιες φωτογραφίες και ντοκουμέντα
Το βιβλίο είναι 647 σελίδων, με σπάνιες φωτογραφίες και ντοκουμέντα. Είναι γραμμένο από έναν δημοσιογράφο της «πρώτης γραμμής», που δούλεψε μισό αιώνα στα μεγαλύτερα ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες.
Με τη συναρπαστική πένα του συγγραφέα ζωντανεύουν οι πνευματικοί φάροι του ελληνικού αρχιπελάγους και αποκαλύπτονται οράματα και δράματα του Ελληνισμού.
Η διεισδυτικότητα των ερωτήσεων, η τόλμη και η τομή στον ψυχισμό των 40 «πρωταγωνιστών» έχουν ως αποτέλεσμα το βιβλίο να είναι δραματικά επίκαιρο.
Όμως ταυτόχρονα, είναι ένα αισιόδοξο βιβλίο, απαραίτητο γι’ ανθρώπους που τους ενδιαφέρει πέρα από την προσωπική τους μοίρα, η μοίρα της μεγάλης χώρας όπου γεννήθηκαν.
Τέλος, το βιβλίο είναι ένα «μη με λησμόνει» από τους ίδιους τους «πρωταγωνιστές» του, που αγαπήθηκαν από τους Έλληνες, άλλοι λατρεύτηκαν, και που τράβηξαν τα σύνορα της Ελλάδας πολύ μακριά.