Ενάντια στην άναρχη τοποθέτηση – ανάπτυξη ΑΠΕ στην περιοχή του Βερμίου τάσσονται οι παρατάξεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, με το θέμα να έρχεται προς συζήτηση από την περιφερειακή αρχή, στην αποψινή συνεδρίαση στην Κοζάνη.
Ο Περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης σε δηλώσεις του τόνισε πως η περιφερειακή αρχή παραμένει σταθερή στη θέση της ενάντια στην άναρχη τοποθέτηση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών στην περιοχή, γιατί σε αρκετές περιπτώσεις ζημιώνει επαγγελματίες. Επανέλαβε ότι ζητήθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς να εκπονηθεί το νέο ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ, που καθυστέρησε.
Όπως είπε ο ίδιος, θα διερευνηθεί κάθε δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη, προς τα συμφέροντα των πολιτών που θίγονται.
Από την πλευρά της η Γεωργία Ζεμπιλιάδου (ΕΛΠΙΔΑ), σημείωσε πως μετά το Νυμφαίο, το Μπούρινο, το Σισάνι, τα Λιβερά, έρχεται η ανάπτυξη ΑΠΕ στο Βέρμιο, όπου υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη και αγγίζουν τα 3 GW, σε ένα βουνό που υπάρχει natura.
Η ίδια εμφανίστηκε επικριτική ως προς το κράτος, λέγοντας ότι δεν προστατεύονται οι κοινωνίες και το φυσικό περιβάλλον, αφού απουσιάζει το ειδικό χωροταξικό και τα δίκτυα.
Στη Δυτική Μακεδονία υπάρχει σώρευση φ/β και ΑΠΕ, τονίζει, λέγοντας ότι “είμαστε μπροστά σε μια φυσική καταστροφή”, τη στιγμή που καλείται η περιοχή να αναπτύξει τον τουρισμό της και δεν έχει περιθώρια να χάσει πλούτο.
Η κ. Ζεμπιλιάδου ζητάει να προσφύγει η Περιφέρεια στο ΣτΕ, ώστε να “σταματήσει το πλιάτσικο”, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο Στέφανος Πράσσος (ΑΡΣΥ), εκδήλωσε τη θέση της παράταξής του περί «μεγάλου εγκλήματος στις ΑΠΕ», όταν εξαπλώνονται 20 GW στη Δ. Μακεδονία, ενώ στην Ελλάδα όλη δεν ξεπερνούν τα 10 GW, ζητώντας να προχωρήσει σε πιο δραστικά μέτρα, όπως προσφυγές στο ΣτΕ και στήριξη των κινημάτων που αναπτύσσονται.
Θέση κατά της “εγκληματικής δράσης κατά των βουνών και των βοσκοτόπων μας από τις ΑΠΕ” εξέφρασε και ο Νίκος Βουνοτρυπίδης, εκπρόσωπος της οργάνωσης “Εορδαία SOS”