Ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας, στο πλαίσιο των πολυποίκιλων δράσεων ανταποκρίθηκε θετικά στην έρευνα για την κουζίνα των Ελλήνων του Πόντου. Αναλυτικά το δελτίο τύπου αναφέρει:
«Στο πλαίσιο των πολυποίκιλων δράσεων του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, προκειμένου να αναδείξει την σημασία της κουζίνας των Ελλήνων του Πόντου και την ιδιαίτερη θρεπτική αξία των παραδοσιακών τροφίμων και πιάτων της ποντιακής κουζίνας, το τμήμα γυναικών του Συλλόγου στην Πτολεμαΐδα, υποστηρίζει και συμμετέχει στην έρευνα που διεξάγει για την «Κουζίνα των Ελλήνων του Πόντου», ο Αχιλλέας Κεραμάρης, κλινικός διατροφολόγος, από το Ανατολικό Εορδαίας.
Ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας, ανταποκρίθηκε θετικά για συμμετοχή στην έρευνα αυτή, με βάση την δημόσια πρόσκληση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής ηθικής και δεοντολογίας της έρευνας , η οποία απευθύνεται σε πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας που είναι άνω των 50 ετών και Ποντιακής καταγωγής, οι οποίοι και καλούνται να συμπληρώσουν σχετικό ερωτηματολόγιο που μπορεί να το βρουν οι ενδιαφερόμενοι , στο σύνδεσμο https://forms.gle/nzzS4xV92k8niQJ26.
Με στόχο την εξαγωγή επιστημονικών συμπερασμάτων για το προφίλ και την σημαντικότητα της κουζίνας των Ελλήνων του Πόντου στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να υπάρξουν αποτελεσματικές προωθητικές ενέργειες για την διατήρηση και την μετάδοση της παραδοσιακής ποντιακής διατροφής στις επόμενες γενιές, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, συνάντηση της υπεύθυνης του τμήματος γυναικών του Συλλόγου, Ιφιγένειας Ακριτίδου, του Προέδρου του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας Αντώνη Μαυρίδη και του Αντιπροέδρου του Συλλόγου Γιάννη Καρύδη, με τον υπεύθυνο της έρευνας, Αχιλλέα Κεραμάρη.
Η συνάντηση έγινε την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022, στη στέγη του Ποντιακού Συλλόγου, η οποία βρίσκεται στην οδό 25ης Μαρτίου και Γουμεράς στην Πτολεμαΐδα, όπου και υπογραμμίσθηκε ότι ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας θα συμμετέχει και στις δύο φάσεις της έρευνας που εκτός από την συμπλήρωση του σχετικού ερωτηματολογίου, περιλαμβάνει αργότερα και την συμμετοχή εθελοντών, με συνεντεύξεις, μαγείρεμα, παρασκευή και γευμάτισμα παραδοσιακών πιάτων και τροφίμων της κουζίνας των Ελλήνων του Πόντου».