Η ΔΕΗ θα συνεχίσει να δίνει το «παρών» στη Δυτική Μακεδονία, μέσω όμως επενδύσεων διαφορετικού προφίλ, σημείωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, συμμετέχοντας σε πάνελ στο συνέδριο του Politico με θέμα την αειφόρο ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, στο επίκεντρο των νέων επενδύσεων της επιχείρησης βρίσκονται η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, η διαχείριση απορριμμάτων και τα έργα βιομάζας. Όπως πρόσθεσε, η επιχείρηση βοηθά στην αλλαγή δεξιοτήτων του τοπικού εργατικού δυναμικού, ενώ είναι αρωγός χρηματοδοτικά στην επανεκπαίδευσή του. Παράλληλα, η πολιτεία ενισχύει την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της περιοχής, μέσω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.
Αντικείμενο του πάνελ ήταν η ενεργειακή μετάβαση των περιοχών με εξάρτηση από δραστηριότητες που σχετίζονται με τον άνθρακα, με τον επικεφαλής της ΔΕΗ να σκιαγραφεί τα σχέδια της επιχείρησης για τις λιγνιτικές περιοχές. Όπως σημείωσε, τον τελευταίο 1,5 χρόνο καταρτίσθηκε το νέο business plan της εταιρείας, προσαρμοσμένο στην «πράσινη» μετάβαση, ώστε να ξεκινήσει πλέον η εφαρμογή του.
Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, το business plan έγινε δεκτό θετικά από την τοπική κοινωνία, με δεδομένο ότι η επιχείρηση πέρασε μια δεκαετία στασιμότητας, με το ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας να υποχωρεί χρόνο με τον χρόνο. Όπως πρόσθεσε, το business plan εμπλέκει την τοπική κοινωνία, όπως δείχνει η προοπτική συμμετοχής των πολιτών της περιοχής με ένα ποσοστό 5% στις επενδύσεις σε νέα φωτοβολταϊκά πάρκα. Μίλησε για ένα αναλυτικό σχέδιο, το οποίο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ενίσχυση της ανάπτυξης.
Σχετικά με την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος, ο επικεφαλής της ΔΕΗ επισήμανε πως στον τομέα των κατοικιών είναι ατελέσφορη η θέρμανση μέσω φυσικού αερίου και η ανάπτυξη των δικτύων διανομής του καυσίμου, που θα πρέπει να γίνει για αυτό τον σκοπό. Αντίθετα, θα πρέπει να προωθηθεί ο εξηλεκτρισμός της θέρμανσης, μέσω των αντλιών θερμότητας, που μπορεί να επιτευχθεί πιο άμεσα.
Όσον αφορά τις επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση, σημείωσε πως τα βασικότερο προσκόμματα είναι η αδειοδότηση, δημιουργώντας την ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών. Αντίθετα, η χρηματοδότηση δεν αποτελεί ζήτημα, καθώς υπάρχουν άφθονα διαθέσιμα κεφάλαια για επενδύσεις σε ΑΠΕ και υβριδικές μονάδες «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και «πράσινο» υδρογόνο.
Πηγή: insider.gr