Στα τέλη τoυ 2029 αναμένεται να είναι έτοιμο το Αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου, σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν την Τρίτη το απόγευμα σε ενημερωτική συνάντηση που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, παρουσία των 16 προέδρων τοπικών Κοινοτήτων, των Δημάρχων Κοζάνης και Σερβίων και στελεχών της περιφερειακής αρχής.
Το έργο έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση με προϋπολογισμό 105εκ. ευρώ στο Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 και αναμένεται να αποτελέσει έργο πνοής για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής αλλά και για τη γενικότερη ανάπτυξη της παραλίμνιας περιοχής.
Ο Γιώργος Αμανατίδης, προχώρησε σε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες που έγιναν από την Περιφερειακή Αρχή, τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και ουσιαστικά οδηγούν στην υλοποίηση ενός μεγάλου έργου, πάγιο αίτημα των αγροτών της περιοχής, που ο σχεδιασμός του ξεκίνησε πριν από πέντε περίπου δεκαετίες.
Η ολοκληρωμένη εκπόνηση προμελέτης του έργου, η έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και η υποβληθείσα αίτηση για χρηματοδότηση του έργου με προϋπολογισμό 105εκ.€ στην πρόσφατη πρόσκληση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αποτελούν τα βήματα που φέρνουν ακόμη πιο κοντά την υλοποίηση του αρδευτικού.
Κύρια χαρακτηριστικά του έργου η άρδευση 37χιλ. στρεμμάτων που εκτείνονται από την ισοϋψή των 370 μέτρων μέχρι και την λίμνη Πολυφύτου και διακρίνεται σε τρεις τομείς, Βαθυλάκου, Αιανής – Ελίμειας, Ρυμνίου, η μεγάλη εξοικονόμηση στο κόστος παραγωγής (μείωση ενεργειακής δαπάνης), ο τρόπος άρδευσης, η υδροληψία και τα δίκτυα μεταφοράς.

Εκτείνεται από το φράγμα Ιλαρίωνα μέχρι Λεύκαρα και Νεράιδα από την βορειοδυτική πλευρά και μέχρι το αρδευτικό Σερβίων από την νοτιοανατολική πλευρά και καλύπτει έτσι όλη την περίμετρο της λίμνης Πολυφύτου που σήμερα δεν αρδεύεται.
Επιπρόσθετα προβλέπεται και η μεταφορά νερού στο αρδευτικό δίκτυο Σερβίων για την ελάττωση της ενεργειακής του δαπάνης.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης και υπεύθυνος του τομέα των Τεχνικών Έργων Λάζαρος Γκερεχτές, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Κωνσταντίνος Βύζας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Πασχάλης Χαρούμενος, ο Αντιδήμαρχος Κοζάνης Λεωνίδας Αρνίδης οι Αντιδήμαρχοι Σερβίων Σταύρος Παπαδόπουλος και Καλλίνικος Χολέβας, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Γιώργος Τζίτζικας, οι Πρόεδροι Αιανής Αστέριος Βαβλιάρας, Αμυγδαλιάς Κωνσταντίνος Μητσικίδης, Σπάρτου Νίκος Ασλανίδης, Κοντοβουνίου-Πύργου Ευθυμία Μπουζούκη, Μεσιανής Κωνσταντίνος Γεωργίου, Βαθύλακκου Χρήστος Μαργαρίτης, Κάτω Κώμης Κωνσταντίνος Ζυμάρας, Τρανοβάλτου Νικόλαος Βαρσαμόπουλος, Γουλών Δημήτρης Δρογούτης, Ροδίτη Κυριάκος Φούντογλου, Καισαρειάς Ευάγγελος Τρομπούκης, Κερασιάς Αντώνης Τότσκας, Άνω Κώμης Δημήτρης Κορκίδας, Νεράιδας Μετάξω Χατζηιωαννίδου, Λευκάρων Γερμανός Στότογλου, στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών (Τεχνικών Έργων, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εγγείων Βελτιώσεων της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης) και της ΑΝΚΟ από τα οποία και έγινε η παρουσίαση όλων των στοιχείων που περιλαμβάνει η σχετική ολοκληρωμένη προμελέτη.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα αναδασμών, παράλληλων έργων (οδοποιίας κ.α.) και δημιουργίας ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ.


































