Παρότι το νομοσχέδιο δεν αναφέρει νούμερα και παραπέμπει στις κατοπινές αποφάσεις της ΡΑΕ, στα 34 εκατ. ευρώ εκτιμά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ότι θα είναι φέτος η επιβάρυνση της ΔΕΗ από την αλλαγή στη δομή του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και τη συνεισφορά των προμηθευτών στην κάλυψη των ελλειμμάτων, όπως είπε χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ.
Ειδικότερα, σχολιάζοντας τα όσα είχε πει νωρίτερα ο αρμόδιος βουλευτής της ΝΔ για θέματα Ενέργειας κ. Σκρέκας, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΥΠΕΝ το ποσό που θα χρειαστεί να πληρώσει φέτος η ΔΕΗ είναι 34 εκατ. ευρώ.
Η αναφορά αυτή του υπουργού οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τη χρονιά της πλήρους εφαρμογής του μέτρου, δηλαδή το 2018, οι προμηθευτές στο σύνολό τους θα επιβαρυνθούν με περίπου 300 εκατ. Ευρώ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις πληροφορίες που είχε δημοσιοποιήσει το energypress, σύμφωνα με τις οποίες η συνεισφορά των ΑΠΕ στη μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος (το μέγεθος αυτό αποτελεί τη βάση υπολογισμού της επιβάρυνσης που θα έχουν οι προμηθευτές) υπολογίζεται στα επιπ´εδα των 6 ευρώ ανα Μεγαβατώρα. Και τούτο διότι:
Το ποσό των 34 εκατ. ευρώ που ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης αφορά στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς η εφαρμογή του μέτρου θα γίνει από την 1η Οκτωβρίου, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο.
Υπενθυμίζεται επιπλέον ότι η επιβάρυνση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας με τη διαφορά που προκύπτει από τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο σύστημα θα γίνει με σταδιακό τρόπο σε βάθος τριετίας (ως το 2018). Δηλαδή, για το 2016 η χρέωση θα αφορά το 50% του σχετικού ποσού, το 2017 το 75% και το 2018 το 100%.
Με βάση τα 34 εκατ. ευρώ που ανέφερε ο ΥΠΕΝ, προκύπτει ότι σε ετήσια βάση η σχετική επιβαρυνση είναι 136 εκατ. ευρώ (μόνο για τη ΔΕΗ) και αφού φέτος θα επιβληθεί το 50% της χρέωσης, τότε συνολικά το σχετικό ποσό, στην πλήρη εφαρμογή του μέτρου, ανέρχεται σε 272 εκατ. ευρώ, Η ΔΕΗ ελέγχει το 90% της λιανικής αγοράς, άρα η χρεώση αυτή για το σύνολο των προμηθευτών υπολογίζεται ότι θα ανέλθει το 2018 σε 300 εκατ. ευρώ περίπου.
Πάντως, η σχετική ρύθμιση προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τη ΔΕΗ, μολονότι η επιβάρυνση όχι μόνο θα είναι σταδιακή, αλλά και ως το 2018 αρκετά μικρότερη σε σύγκριση με το ενδεχόμενο να είχαν κληθεί οι προμηθευτές να καταβάλουν εφάπαξ τη συγκεκριμένη χρέωση, καθώς το μερίδιο της στη λιανική πρέπει να υποχωρήσει κάτω από το 50% ως το 2020.
Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Ανδριώτης, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της Επιχείρησης, λέγοντας ότι αν δεν ληφθούν κάποια άλλα μέτρα τότε είναι σχεδόν αναπόφευκτη η μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές.
Το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια, όπου θα γίνει η συζήτηση και εν συνεχεία η ψήφιση του. Ενδεικτικό, πάντως, του κλίματος που υπάρχει είναι το γεγονός ότι το νομοσχέδιο στην Επιτροπή εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, ενώ αρκετά από τα άρθρα του (τουλάχιστον αυτά που αφορούν τις ΑΠΕ) ψηφίσθηκαν από τα -περισσότερα- κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ΥΠΕΝ πρόσθεσε 22 νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι οποίες θα συζητηθούν σήμερα στην Ολομέλεια.
Πηγή: energypress.gr