Χριστουγεννιάτικο, πανεύκολο, πεντανόστιμο, μαγικές λέξεις που περιγράφουν το πολύ εντυπωσιακό γλυκό μας, το οποίο ταιριάζει απόλυτα με το γιορτινό κλίμα των ημερών και όχι μόνο!
Ένα ιδιαίτερο κέρασμα, για να καλωσορίσουμε τους καλεσμένους μας, οι οποίοι θα ξετρελαθούν από την γεύση του!Σύκα, καρύδια, σοκολάτα, ινδοκάρυδο! Τι να περιγράψω άλλο; Τα υλικά «μιλάνε» από μόνα τους!
Τα σύκα, τα καρύδια και το ινδοκάρυδο είναι μία προσφορά από το κατάστημα«tsik»
Νοσοκομείου 17, Τ.Κ.50200 – Πτολεμαΐδα, ΤΗΛ.: 2463054625.
Το κατάστημα «tsik»φημίζεται για την ποιότητα των προϊόντων του από το 1979!
Όλοι οι ξηροί καρποί ψήνονται καθημερινά στο κατάστημα σε μικρές ποσότητες, ώστε να τους απολαμβάνουμε φρεσκοψημένους!
Κύριο στόχος του καταστήματος είναι να παρέχει προϊόντα υψηλής ποιότητας όπως αποξηραμέναφρούτα, φυστικοβούτυρο, ταχίνι, δημητριακά και άλλα πολλά, τα οποία αποτελούν βασικά συστατικά μιας καθημερινής ισορροπημένης διατροφής.
Υλικά
- 10 σύκα αποξηραμένα
- 20-30 καρύδια
- 2 πακέτα μπισκότα πτιμπερ
- 1 κρέμα γάλακτος (250 γρ.)
- 1 σοκολάτα γάλακτος (200 γρ.)
- Μαρμελάδα σύκο ή άλλη γεύση
- 1 κουτ. σούπας κανέλα
- Ινδοκάρυδο
Εκτέλεση :
Βάζουμε τα σύκα σε ένα μπολ με ζεστό νερό και τα αφήνουμε περίπου 1 ώρα να φουσκώσουν
.Έπειτα τα σκουπίζουμε καλά, αφαιρούμε το νερό από μέσα τους και το κοτσανάκι τους με ένα μαχαίρι και τα γεμίζουμε με 1-2 καρύδια το κάθε σύκο.
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις έρθει σε σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε την ένταση, ρίχνουμε τεμαχισμένη την σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν, την αποσύρουμε από την φωτιά και την αφήνουμε 2-3 λεπτά να κρυώσει.
Σπάμε τα μπισκότα σε 2-3 κομμάτια, τα κάνουμε σκόνη στο μούλτι και τα βάζουμε σε ένα μπολ για να τα δουλέψουμε. Προσθέτουμε την κανέλα, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος μέσα στα μπισκότα και ζυμώνουμε καλά – καλά το μείγμα. Τοποθετούμε το σκεύος στο ψυγείο για τουλάχιστον 1/2 ώρα ή μέχρι να σφίξει το μείγμα για να μπορούμε να το δουλέψουμε.
Σε περίπτωση που μείνει παραπάνω και σφίξει, απλά αφήστε το εκτός ψυγείο να μαλακώσει.
Χωρίζουμε το μείγμα σε 10 ίσες μπαλίτσες Παίρνουμε μία μπαλίτσα, την δουλεύουμε με τα χέρια μας, κάνουμε μία μικρή βαρκούλα και μέσα προσθέτουμε από 1 σύκο γεμιστό με καρύδι, όπως φαίνεται στην φωτογραφία.
Μόλις τελειώσουν τα σοκολατένια μπαλάκια τα βουτάμε και τα ρολάρουμε από όλες τις πλευρές μέσα στην μαρμελάδα και έπειτα τα ρολάρουμε σε ένα μπολ με ινδοκάρυδο.
Τα τοποθετούμε σε ένα δίσκο εργασίας ή πιατέλα, τον τυλίγουμε με μεμβράνη και τα ξανά βάζουμε στο ψυγείο να σφίξουν για να μπορούμε να τα κόψουμε.
Κόβουμε το κάθε σοκολατένιο μπαλάκι σε 3 μέρη και τα σερβίρουμε σε πιατέλα ή φοντανιέρα. Διατηρούνται σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία!
Χρόνια πολλά από καρδιάς!
Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail: aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou