Όταν λέμε “Σχολεία για όλους” το εννοούμε στα Σέρβια Κοζάνης. Από το Σεπτέμβρη, όπως όλα τα σχολεία της περιοχής, το ΓΕΛ Σερβίων άνοιξε τις αίθουσες διδασκαλίας του και αγκάλιασε τους ασυνόδευτους ανήλικους μαθητές που μένουν στην ΔΦΑΑ του Κοινωνικού ΕΚΑΒ στην Νεράιδα Κοζάνης. Οι εκπαιδευτικοί της δομής μαζί με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και την διευθύντρια, θέσαμε τα θεμέλια την σχολική χρονιά που κλείνει, ώστε η επόμενη να βρει κάθε παιδί πρόσφυγα της περιοχής να παρακολουθεί την τυπική εκπαίδευση. Στα πλαίσια του προγράμματος “Σχολεία για όλους” που υλοποιείται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Wergeland (EWC) και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας υλοποιήσαμε πολλές δράσεις για να γνωριστούν Έλληνες και ξένοι συμμαθητές ακόμη καλύτερα και να περάσουν τα δικά τους μηνύματα στην κοινότητά μας. Η κοινή πορεία και οι δράση μεταξύ συμμαθητών, τα κοινά αθλήματα έθεσαν τα θεμέλια για μια ανιδιοτελή φιλία μεταξύ παιδιών ανεξαρτήτως εθνικότητας. Μάλιστα η κ. Αθανασία Κουρελή, διευθύντρια του σχολείου, ο σύλλογος γονέων και η επιμορφώτρια του προγράμματος κ. Βλαχάκη, αφού ήρθαν σε επικοινωνία με τον ποδοσφαιρικό σύλλογο της περιοχής “ΤΙΤΑΝ”, ώστε να δεχτεί τα παιδιά μας για προπονήσεις, φρόντισαν να μας εξασφαλίσουν ποδοσφαιρικές στολές και παπούτσια που έκαναν τα παιδιά μας ευτυχισμένα μέσα στις δοκιμασίες που περνούν.
Τί είναι πρόσφυγας; Τί είναι μετανάστης και τί αιτών άσυλο; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα έγιναν αυτή τη χρονιά λίγο πιο κατανοητά, λίγο πιο γνώριμα μέσα από τις κοινές συζητήσεις μας με τους έφηβους μαθητές.
Ιδιαίτερα στην εκδήλωση που συνδιοργανώσαμε με το σχολείο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Μητρικής Γλώσσας, συγκίνηση προκάλεσε σε όλους, μικρούς και μεγάλους το μελοποιημένο ποίημα «Δεν ξεχνάω» της καθηγήτριας-οικονομολόγου κ. Νόπης Καμενίδου όπου μελοποιήθηκε από την ίδια σε μουσική εκτέλεση με την χρήση μουσικών οργάνων που έπαιξαν μαθητές του σχολείου και αφιερώθηκε εξαιρετικά στα δικά μας παιδιά του πολέμου.
Όμως αυτή η ιδιαίτερη για τα παιδιά μας σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της και την σκυτάλη παίρνουν οι εξετάσεις για τα ελληνόπουλα. Πριν λοιπόν μπούνε στην τελική ευθεία για το απαιτητικό διάβασμα, αποχαιρέτησαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο τους πρόσφυγες συμμαθητές τους και διοργάνωσαν μια γιορτή προς τιμήν τους όπου χόρεψαν όλοι μαζί παραδοσιακούς χορούς της Ελλάδας αλλά και του Πακιστάν και Μπαγκλαντές και δοκίμασαν παραδοσιακά φαγητά του κάθε τόπου. Ο καθένας τους έδωσε στον άλλον, μια ιδέα από τον πολιτισμό και την παράδοση του που μέχρι πριν δεν γνώριζε, με αποτέλεσμα την δημιουργία μιας νέας πολιτισμικής συνθήκης, όπου το διαφορετικό και το ξένο με το οποίο συμβιώνουμε, το δεχόμαστε και το κατανοούμε μέσα από το κοινό μας βίωμα. Το να χορεύεις ποντιακά με τον μπαγκλαντεσιανό συμμαθητή σου, είναι σίγουρα μια αξέχαστη εμπειρία και περιμένεις πάλι με χαρά το ραντεβού στα θρανία με τους καινούργιους σου συμμαθητές και φίλους!
Ασημίνα Βολάκη εκπαιδευτικός-φιλόλογος