Υλικά
Μερίδες: 4
2 κιλά φαγκρί (ή μπακαλιάρος ή σκορπίνα), πλυμένο και καθαρισμένο
1 κιλό πατάτες, χοντροκομμένες
300 γρ. καρότα, χοντροκομμένα
5 κλωνάρια σέλερι, χοντροκομμένα
2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
7-8 ίνες κρόκος Κοζάνης
150 ml ελαιόλαδο
40 ml χυμός λεμονιού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε ψαρόσουπα με λαχανικά και κρόκο Κοζάνης, αρχικά αλατοπιπερώνουμε καλά το φαγκρί.
Στη συνέχεια, στρώνουμε τις πατάτες στον πυθμένα μιας μεγάλης και φαρδιάς κατσαρόλας.
Από πάνω βάζουμε τα καρότα και το σέλερι και σκορπίζουμε τη ρίγανη και τον κρόκο Κοζάνης.
Tακτοποιούμε προσεκτικά το φαγκρί πάνω στα λαχανικά και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε περίπου 3 λίτρα νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
Μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το υγρό να κοχλάζει.
Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνει το φαγκρί.
Βγάζουμε προσεκτικά το φαγκρί με δύο τρυπητές κουτάλες και το αφήνουμε να κρυώσει σε μια πιατέλα.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα των λαχανικών για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε τον λεμονοχυμό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ξεψαχνίζουμε προσεκτικά το φαγκρί και βάζουμε τα ψαχνά σε μια πιατέλα.
Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε και αυτά στην πιατέλα με το φαγκρί.
Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση όλα τα υλικά της πιατέλας και ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού.
Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ και σερβίρουμε την ψαρόσουπα με λαχανικά και κρόκο Κοζάνης.
Πηγή: https://www.gastronomos.gr