Ό,τι έγινε στάχτη μέσα σε έξι ημέρες, θα χρειαστεί δεκαετίες για να αναγεννηθεί – αν και εφόσον αυτό καταστεί δυνατόν.
Το μέγεθος της καταστροφής στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς δεν έχει καταγραφεί ακόμη πλήρως αφού η φωτιά συνεχίζει να καίει, πάνω από μία εβδομάδα μετά την εκδήλωση της πρώτης εστίας το προηγούμενο Σάββατο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 738.400 στρέμματα έχουν καεί στην ευρύτερη περιοχή του Εβρου, εκ των οποίων 133.000 στρέμματα ανήκουν στο Εθνικό Πάρκο Δάσος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.
Όπως σημειώνεται στην Καθημερινή, ένα μεγάλο ποσοστό των καμένων εκτάσεων του δάσους βρίσκεται στον πυρήνα του οικοσυστήματος που συνολικά εκτείνεται σε 73.000 στρέμματα. Μετά και τη φετινή πυρκαγιά – καθώς πέρυσι είχαν καεί 45.000 στρέμματα του δάσους– έχει απομείνει μόνο το βόρειο κομμάτι αυτής της ζώνης του δάσους, τουλάχιστον σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα.
Το μέγεθος της καταστροφής είναι πραγματικά ανυπολόγιστο. Αρκεί να υπενθυμίσει κανείς πως το Εθνικό Πάρκο είναι παγκοσμίως γνωστό για την ποικιλότητα των αρπακτικών πουλιών του. Εκεί συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.
Στο Εθνικό Πάρκο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 360-400 είδη φυτών. Ανάμεσά τους βρίσκουμε δύο είδη ενδημικά της Ελλάδας (Minuartia greuteriana και Onosma kittanae), καθώς και τρία σπάνια είδη (Cephalanthera epipactoides, Salix xanthicola και Zygophyllum album). Είκοσι εννέα είδη φυτών τελούν υπό καθεστώς προστασίας, ενώ αξιοσημείωτη είναι η παρουσία 25 ειδών ορχιδέας, καθώς και του Eriolobus trilobatus, ενός σπάνιου είδους Αγριομηλιάς με πολύ περιορισμένη εξάπλωση.
«Τέτοια φωτιά ούτε σε εμπόλεμες ζώνες»
«Η έκταση της φωτιάς είναι συγκλονιστική. Αυτό που έγινε στο Νότιο Εβρο το μέγεθος της καταστροφής, δεν συναντήθηκε ούτε σε φωτιές στην εμπόλεμη ζώνη στην Ουκρανία, ούτε σε φωτιές στην Μ. Ανατολή, στο Κουβέιτ στην Συρία. Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση δηλαδή από το 1957», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο Παύλος Γεωργιάδης, Εθνοβιολόγος σε θέματα αποκατάστασης δασών, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή.
Όπως εξήγησε, «η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι έχουν καεί περίπου 735.000 στρέμματα εκ των οποίων πάνω από το 75% δηλαδή τα τρία τέταρτα βρίσκονται εντός του Δικτύου Natura 2000. Η φωτιά κατέκαψε προστατευόμενες περιοχές, δηλαδή δάση πλατύφυλλα ,δάση κωνοφόρα, μικτά δάση, μεταβατικές δασώσεις δηλ.(ότι αναγεννιέται από προηγούμενες πυρκαγιές), άρα μιλάμε για μια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή.»
«Ό,τι κάηκε να δοθεί πίσω στη φύση»
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες που θα πρέπει να δοθούν ώστε να αντιστραφεί αυτή η θλιβερή εικόνα ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε πως ό,τι κάηκε θα πρέπει να δοθεί πίσω στην φύση τονίζοντας πως το επιχείρημα αυτό δεν επιδέχεται ούτε κουβέντα ούτε ντιπέιτ.
«Είναι μια πολυεπίπεδη κρίση. Το περιβάλλον το διαχειρίζονται οι άνθρωποι και επαφίεται στις επιλογές των ανθρώπων του τι είδους χρήσεις γης και του τι είδους δράσεις θα γίνουν. Θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία και ομοφωνία από όλους είτε από τις πολιτικές δυνάμεις, είτε από τους πολίτες, ότι ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο από τις εκτάσεις που κάηκαν δεν θα δοθεί για άλλη χρήση δηλαδή, για αστικοποίηση, για βιομηχανική χρήση, ό,τι κάηκε θα πρέπει να ξαναδοθεί πίσω στη φύση» είπε ο κ. Γεωργιάδης και κατέληξε πως «αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την οικολογική ισορροπία του οικοσυστήματος, έχει να κάνει με την επιβίωση του Νοτίου Εβρου».
Πηγή: https://www.dnews.gr