H Δυτική Μακεδονία αποτελούσε για περίπου μισόν αιώνα το ενεργειακό κέντρο της χώρας. H απόφαση για απολιγνιτοποίηση μας οδηγεί σίγουρα στην ανάγκη για αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου. Μας εξαναγκάζει να επενδύσουμε στον πρωτογενή τομέα, την αγροδιατροφή, τον τουρισμό. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να απεμπολήσουμε τελείως τον ενεργειακό χαρακτήρα της περιοχής.
Την προηγούμενη τετραετία μέσα στις δύσκολες συνθήκες της βίαιης απολιγνιτοποίησης έγινε η αρχή για την μετάβαση στις νέες ενεργειακές τεχνολογίας που θα αντικαταστήσουν διεθνώς τον λιγνίτη τις επόμενες δεκαετίες.
Εμβληματικότερη παρέμβαση είναι η χρηματοδότηση για την στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας της τεχνολογίας του πράσινου Η2 με 94 εκατομμύρια ευρώ με σκοπό την δημιουργία τεχνολογικού πάρκου, κόμβου καινοτομίας για το πράσινο υδρογόνο και δημιουργία θερμοκοιτίδων και εκκολαπτηρίων για την ανάπτυξη της καινοτομίας Μια καινοτόμα τεχνολογία που μπορεί να καταστήσει την Δυτική Μακεδονία πρότυπη περιφέρεια στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη με χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Παράλληλα με τις προσπάθειες για τις επενδύσεις στην τεχνολογία του υδρογόνου βλέπουμε να υλοποιείται η σύνδεση πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας με το φυσικό αέριο. Μεταξύ αυτών των πόλεων και η Φλώρινα. Το φυσικό αέριο, από την μία, προσφέρει μία εναλλακτική λύση χαμηλότερου κόστους στο ζήτημα θέρμανσης των κατοίκων της περιοχής μας. Από την άλλη είμαστε υποχρεωμένοι την επόμενη περίοδο να εξασφαλίσουμε την διασύνδεση του με την βιομηχανική περιοχή αλλά και το νέο βιομηχανικό πάρκο στο Αμύνταιο, για το οποίο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση η περιφερειακή αρχή, ώστε να δημιουργήσουμε ένα επιπλέον κίνητρο για νέες επενδύσεις.
Παρότι επενδύσαμε σε νέες τεχνολογίες, δεν αφήσαμε τις τηλεθερμάνσεις να καταρρεύσουν. Σε συνεργασία με τους Δήμους και την κεντρική κυβέρνηση εξασφαλίσαμε την διασύνδεση των τηλεθερμάνσεων με τη μονάδα ΣΥΘΗΑ που κατασκευάζεται στη Κοζάνη ώστε να παραμείνουν λειτουργικές και βιώσιμες.
Τέλος, σημαντικό έργο έγινε στα θέματα της ηλεκτρικής ενέργειας και του ενεργειακού κόστους των Δήμων. Οι δεκάδες ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοτικών κτηρίων, οι αναβαθμίσεις των οδοφωτισμών με LED φώτα πέρα από το πράσινο αποτύπωμα εξοικονόμησαν εκατομμύρια από Δήμους και δημότες. Υπάρχει διαρκής στήριξη σε Δήμους για δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων αλλά και η ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας των ΤΟΕΒ, έργο 3 εκατομμυρίων με ορίζοντα υλοποίησης το 2024, είναι δράσεις που θα αξιοποιήσουν τις νέες πράσινες τεχνολογίες για να εκμηδενίσουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για δήμους και για αγρότες αντίστοιχα.
Στόχος την νέα πενταετία είναι η αναβάθμιση του κορεσμένου ηλεκτρικού δικτύου ώστε να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος ενεργειακός χώρος για τις παραπάνω ενεργειακές κοινότητες αλλά και για νέες ενεργειακές κοινότητες κατοίκων της περιοχής μας που θα εξασφαλίσουν την δίκαιη μετάβαση και την ενεργειακή δημοκρατία.
Οφείλουμε να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που χαράξαμε, δεν μπορούμε να ρισκάρουμε να μας προσπεράσουν οι εξελίξεις.
Δεσμεύομαι να αγωνιστώ για την ολοκλήρωση όλων των παραπάνω μεγάλων και μικρότερων έργων που ήδη έχουν ξεκινήσει ώστε να καταστήσουμε την περιφέρεια μας μια πράσινη περιφέρεια με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα και με βλέμμα στο μέλλον.