Σημαντικές ευθύνες στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Αμανατίδη, για την πορεία της Δίκαιης Μετάβασης, την μη πραγματοποίηση επενδύσεων στην περιοχή και την καθυστέρηση υλοποίησης έργων υποδομής, επέρριψε η επικεφαλής της παράταξης «ΕΛΠΙΔΑ», Γεωργία Ζεμπιλιάδου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, όπως είχε ανακοινώσει στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου προ ημερών.
Αφορμή αποτέλεσε η «προσβλητική», όπως την χαρακτήρισε, συμπεριφορά του Πελοπίδα Καλλίρη και της Δέσποινας Γκαράνη, οι οποίοι δε σεβάστηκαν σύμφωνα με την ίδια, το Περιφερειακό Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίασή του «και αφού παρουσίασαν την δική τους πραγματικότητα για την περιοχή μας», αποχώρησαν από την αίθουσα.
Η κα Ζεμπιλιάδου κατηγόρησε τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για την πολιτική συμπεριφορά του, θυμίζοντας πως ενώ κατέβηκε υποψήφιος κόντρα στις επιλογές του Πρωθυπουργού, έσπευσε με σπουδή να θριαμβολογήσει την επιστροφή του στο κόμμα.
«Πως να πιστέψουμε εμείς έναν τέτοιο Περιφερειάρχη», υπογράμμισε και στηλίτευσε παράλληλα τη συνάντηση Αμανατίδη με τον Πρωθυπουργό για την οποία ουσιαστικά δεν υπήρξε καμία ενημέρωση:
«Όταν ρωτήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, απάντησε επί λέξη :«Γνωρίζω πολύ καλά τι είπα στον πρωθυπουργό. Υπάρχουν μερικά πράγματα που λέγονται εκεί και μένουν εκεί και εγώ θα τηρήσω αυτό που συμφώνησα».
Αναλύοντας τις θέσεις της, υποστήριξε πως η φιλοσοφία των εχόντων την ευθύνη για τη Δίκαιη Μετάβαση είναι αυτή του «ευημερούν οι αριθμοί» με τους πολίτες να αναρωτιούνται αν όλα αυτά που ακούν κατά καιρούς συμβαίνουν, εδώ στον τόπο όπου ζουν.
Η κα Ζεμπιλιάδου αναφέρθηκε στις τρεις μεγάλες εξαγγελίες οι «οποίες κατέρρευσαν», λέγοντας πως η περιοχή είχε λάβει δεσμεύσεις για 7,5δις€ από τον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης, τη θέσπιση της Ρήτρας Μετάβασης και το Υψηλό κίνητρο για επενδύσεις που το 2023 αυξήθηκε από 70% σε 80% για τις Μικρές Επιχειρήσεις και αντίστοιχα σε 70% για τις ΜΜΕ και 60% για τις Μεγάλες.
«Όλα αυτά θα έδιναν 25.000 θέσεις εργασίας αλλά όλο αυτό το διάστημα έχουν χαθεί πάνω από 10.000», τόνισε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για άλλη μία φορά στη μη επένδυση της Sunlight στην περιοχή, προσπαθώντας να αποδημήσει όλα τα δημοσιεύματα και τις αιτιάσεις Περιφερειάρχη και κυβέρνησης, περί ισχυρού ανταγωνισμού με την Κίνα.
Ισχυρίστηκε πως το ποσοστό της επένδυσης για τη Sunlight δεν έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο και κατηγόρησε εκ νέου τον Περιφερειάρχη για τη μη διεκδίκηση ενός πράγματος που η περιοχή δικαιούται:
«Θα έπρεπε να κοιμάται έξω από την πόρτα του Υπουργού και του Πρωθυπουργού ο Περιφερειάρχης. Η Δυτική Μακεδονία είναι εθνικό θέμα, χρειαζόμαστε δεσμεύσεις από όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων».
Παράλληλα ζήτησε σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία, ώστε να δεσμευτεί σε συγκεκριμένα πράγματα και ιδιαιτέρως στο γεγονός πως δεν θα οδηγήσει κονδύλια της Δίκαιης Μετάβασης σε άλλες περιοχές:
«Δεν χρειαζόμαστε πολιτικό μασάζ. Πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν σχεδιάζει, πίσω από την πλάτη μας, «να σώσει» τα κονδύλια των Πυλώνων 2 και 3, διοχετεύοντας τα αλλού; Μήπως τελικά γι’ αυτό κράτησε την Διαχείριση στην Αθήνα και φρόντισε να αφήσει ανοιχτό παράθυρο γι’ αυτό, στο πλαίσιο του Κανονισμού και του Προγράμματος».
Τέλος, η κα Ζεμπιλιάδου έθεσε ως προμετωπίδα διεκδικήσεων της περιοχής τρία βασικά θέματα όπως η παροχή ενεργειακού χώρου, η νομοθέτηση της Ρήτρας Μετάβασης και η εφαρμογή του μέγιστου ποσοστού επιχορήγησης και δανειακής διευκόλυνσης για τις μεγάλες επενδύσεις.
Στην ερώτηση του «Π» για τα αποτελέσματα που αναμένει από τη σύγκλιση του Πολιτικού Συμβουλίου και αφού έστρεψε εκ νέου τα βέλη της προς τον Περιφερειάρχη για την καθυστέρηση ανάληψης αυτής της πρωτοβουλίας, επεσήμανε πως αναμένει να εκπροσωπηθεί και η αντιπολίτευση στο όργανο και να τεθεί σοβαρή διεκδικήσεων από τον Πρωθυπουργό.