Λάζαρος Βρυζίδης, Ομότιμος Καθηγητής του ΠΑΔΑ, πρώην Πρύτανης ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ
Αυτό που προσωπικά εγώ ανέπτυξα πριν από 15 χρόνια για τον ενιαίο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης ολοκληρώθηκε ουσιαστικά με το νέο Πολυνομοσχέδιο «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις», που ψηφίστηκε στις 23 Απριλίου του 2019.
Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες η Ανώτατη Εκπαίδευση ήτανε Πανεπιστημιακή. Με καθυστέρηση κάποιων ετών η Ανώτατη Εκπαίδευση γίνεται και στην Ελλάδα συνολικά Πανεπιστημιακή .
Η εξέλιξη αυτή είναι απόλυτα θετική.
Από τον Σεπτέμβριο του 2016 όταν εγώ ήμουν νέο μέλος της 3μελούς Γραμματείας της Συνόδου των Προέδρων και Αντιπροέδρων των Ανωτάτων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας ήταν εμφανές ότι η Ανωτάτη Τεχνολογική Εκπαίδευση βρίσκονταν σε τέλμα.
Υπήρχαν έντονες διαφωνίες μεταξύ των Ιδρυμάτων που αποτελούσαν τροχοπέδη στην δράση και διεκδίκηση κοινών αιτημάτων για την Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση.
Με αυτές τις σκέψεις και με τις εξαιρετικές αξιολογήσεις του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ οδηγούμαι στην απόφαση να διεκδικήσω το καλύτερο για το Ίδρυμά στο οποίο είμαι Πρόεδρος.
Για το λόγο αυτό άρχισα επαφές με το Πανεπιστήμιο Πειραιά και με τους φορείς της πόλης του Πειραιά (Βουλευτές, Δήμο, Επιμελητήριο κτλ) καθώς και με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου για τη δημιουργία ενός ισχυρού Πανεπιστημίου στον Πειραιά με την ένωση του Πανεπιστημίου Πειραιά και του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ. Η προσπάθεια αυτή δεν είχε αίσιο τέλος λόγω της άρνησης συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Η προσπάθεια συνεχίστηκε και την άνοιξη του 2017, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου, του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ και του ΤΕΙ Αθήνας δημιουργήθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Στην τελευταία φάση των προσπαθειών (δηλαδή μετά την άνοιξη του 1017) η συμβολή του Προέδρου του ΤΕΙ Αθήνας Μ. Μπρατάκου και της διοίκησής του ήταν πολύ σημαντική. Η στενή αυτή συνεργασία μεταξύ των διοικήσεων των 2 Ιδρυμάτων, αλλά και με τον Υπουργό, οδήγησε στην εκπόνηση του Ν/Σ για τη δημιουργία του ΠΑΔΑ, το οποίο ψηφίστηκε το Φεβρουάριο του 2018 και δημοσιεύτηκε ως Νόμος 4521 στις 2/3/2018.
Έτσι, υλοποιήθηκαν επιτέλους τα όνειρα εκατοντάδων Καθηγητών τόσο εν ενεργεία όσο και συνταξιοδοτηθέντων αλλά και χιλιάδων φοιτητών και αποφοίτων των 2 Τεχνολογικών Ιδρυμάτων του λεκανοπεδίου. Ιδρυμάτων τα οποία άνοιξαν το δρόμο και στα υπόλοιπα ΤΕΙ της χώρας να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
Το ΠΑΔΑ είναι το 3ο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, από άποψη μεγέθους, με σύγχρονες υποδομές και υψηλού επιπέδου προσωπικό (διδακτικό – ερευνητικό, τεχνικό και διοικητικό) και έχει τα εφόδια να εξελιχθεί σε κέντρο αριστείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα.
Στο όλο εγχείρημα υπάρχει μια παράλειψη η οποία είναι η αναγνώριση-ισοτίμηση των πτυχιούχων των ΤΕΙ με τα νέα πτυχία. Η ένταξη των ΤΕΙ στο 6ο επίπεδο επαγγελματικών προσόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης , οι πιστωτικές μονάδες που αντιστοιχούσαν στις σπουδές στα ΤΕΙ οδηγούν στο μονόδρομο της ισοτίμησης των πτυχίων του ΤΕΙ με τα νέα Πανεπιστημιακά πτυχία.
Πηγή: esos.gr