- 3-4 μέτριες πατάτες (η αναλογία είναι για 2 άτομα, αυξήστε την ποσότητα κατά βούληση)
- 1 κρεμμύδι
- βούτυρο ή λάδι για το γαβούρεμα
- αλάτι
- ρίγανη
- πιπέρι
- Πλένουμε και αποφλοιώνουμε τις πατάτες. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό. Όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το αλάτι και τις πατάτες και τις αφήνουμε να βράσουν πολύ καλά. Αφού μαλακώσουν, τις λιώνουμε με ένα πιρούνι και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε μικρούς κύβους.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι καίμε λίγο βούτυρο (εμείς χρησιμοποιήσαμε ξυγαλί βούτυρο από το Ραγιάν) ή λάδι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μερικά λεπτά ανακατεύοντας.
- Όταν μαλακώσει το κρεμμύδι ρίχνουμε το μίγμα της πατάτας και ανακατεύουμε διαρκώς γύρω στα 5΄.
- Σβήνουμε το μάτι. Όταν το φαγητό χλιαρώσει ρίχνουμε τη ρίγανη, που ταιριάζει ιδανικά με την πατάτα, και λίγο πιπέρι.
⇔
Οι γαβουρεμένες πατάτες μπορούν να σερβιριστούν ως αυτοτελές πιάτο, ως σαλάτα ή ως συνοδευτικό σε κρέας, μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν και ως γέμιση για πιροσκί.
Μπορούμε επίσης αντί να λιώσουμε τις πατάτες, να τις κόψουμε σε κύβους πριν τις περάσουμε από το τηγάνι με το κρεμμύδι. Έτσι θα έχουμε την… ποντιακή εκδοχή των γερμανικών Bratkartoffeln!
ΧΚ – Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη