Τα περέκ ήταν φύλλα που ψηνόταν στο σάτσ’, έναν κυρτό λαμαρινένιο δίσκο που έμπαινε πάνω στη φωτιά. Στη σύγχρονη κουζίνα θα τα ψήσουμε στο φούρνο.ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο
- ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. αλάτι
- νερό όσο πάρει
Για τη γέμιση
- ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- 2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
- ½ φλ. λάδι
- αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Φτιάχνουμε ζύμη και ανοίγουμε λεπτά φύλλα στρογγυλά, διαμέτρου περίπου 20 εκ.
- Τα αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης μαζί.
- Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα και απλώνουμε λίγη από τη γέμιση. Διπλώνουμε το φύλλο δύο φορές έτσι ώστε να σχηματιστεί τρίγωνο.
- Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τα περέκ. Τα αλείφουμε με λάδι και τα ψήνουμε στους 180° μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε και τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για να μην ξεραθούν.
⇔
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για κιμά ένα ποντιακό κίτρινο τυρί, το οποίο αφού το κόψετε σε κύβους ή τρίψετε στο χονδρό του τρίφτη θα το τοποθετήσετε στα φύλλα.
Καλή σας όρεξη!