Υλικά για τη ζύμη
• 600 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
• 1½ – 2 φλυτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
• ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
• ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
• 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
• 800 – 900 γραμ. πατάτες
• 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 – 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλικομμένο
• ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι – ρίγανη
• Ελαιόλαδο και σπορέλαιο (μισό – μισό) για τηγάνισμα
Εκτέλεση
Σ’ ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Σε μισό φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό, διαλύουμε τη μαγιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη, 2 – 3 κουταλιές της σούπας, από το αλεύρι που έχουμε ζυγίσει και φτιάχνουμε ένα χυλό.
Τον αφήνουμε για 15′, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Στο μπολ με το αλεύρι ρίχνουμε τη μαγιά, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο – λίγο το υπόλοιπο νερό, ώσπου να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. (Μπορεί να μην πάρει όλο το νερό).
Μεταφέρουμε την ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5′ – 7′, ώστε να γίνει μια ζύμη απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
Έπειτα μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την ξαναβάζουμε στη λεκάνη, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα, για μία ώρα περίπου, σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βράζουμε σε μπόλικο νερό για 25′ – 30′, μέχρι να μαλακώσουν.
Όσο είναι ζεστές, προσεκτικά για να μην καούμε, τις ξεφλουδίζουμε και μ’ ένα πηρούνι τις πολτοποιούμε.
Σ’ ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4′ – 5′, μέχρι να γυαλίσει.
Προσθέτουμε τις λιωμένες πατάτες, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά, κι αφήνουμε τη γεμιση στην άκρη για 30′ περίπου, να κρυώσει.
Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 22 κομμάτια, (βάρους 40 – 45 γραμμαρίων το καθένα), σχηματίζοντας μπαλάκια και μετά ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε μικρό φύλλο. (Περίπου σαν πιατέλο του καφέ).
Τοποθετούμε σε κάθε φύλλο μια γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση, βρέχουμε ελαφρά τις άκρες για να κολλήσουν και τα κλείνουμε, σχηματίζοντας μικρά ρολά.
Όταν τα τελειώσουμε όλα, τα τηγανίζουμε σε καλά ζεσταμένο λάδι, μέχρι να ροδίσουν απ᾿ όλες τις μεριές.
Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί, να φύγει η περίσσια του λαδιού και τα σερβίρουμε ζεστά.— Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση και λίγη τριμμένη φέτα.
Τεμάχια: 22
ΠΗΓΗ https://faghta-giagias.blogspot.com