Με λεζάντες και εκκωφαντικούς τίτλους, την επομένη των δηλώσεων για το άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά, τα ΜΜΕ προσπαθούν να αποτυπώσουν όλα αυτά που έγιναν για να οδηγηθούμε στο άνοιγμα μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια, και πιθανόν, την επαναλειτουργία της Ιεράς Μονής το Δεκαπενταύγουστο.
Ας βάλουμε όμως σε μία σειρά τα γεγονότα.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο κινήθηκε ως όφειλε και φέτος, και γραπτώς, για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια.
Με ανακοίνωση του, νωρίς το μεσημέρι τονίζει: «Διά του παρόντος ανακοινούται ότι, λόγω της συνεχιζομένης πανδημίας του νέου κορωνοιού, δεν επετράπη υπό των αρμοδίων Τουρκικών Αρχών η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντος, την 15ην προσεχούς μηνός Αυγούστου.
Τούτο φέρον εις γνώσιν των ενδιαφερομένων το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, επικαλείται επ᾿ αυτούς και επί πάντας την χάριν και την άμαχον προστασίαν της Παναγίας της Σουμελιώτισσας.
Τη 28η Ιουλίου 2020»
Η τουρκική γραφειοκρατία, έδωσε την αρνητική απάντηση της.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία ενός ακόμη σόου και σε απευθείας σύνδεση ανακοίνωσε πως ανήμερα της Κοιμήσεως της Παναγίας στις 15 Αυγούστου, θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία.
Η δήλωση του Ερντογάν ακολουθεί των παραπάνω γεγονότων. Είναι χαρακτηριστική και μάλιστα περίεργη: οι “Ορθόδοξοι συμπολίτες” μας θα μπορέσουν να τελέσουν τη λειτουργία τους φέτος τον Δεκαπενταύγουστο στη Μονή Σουμελά.
«Δυστυχώς» όπως είπε χαρακτηριστικά, «μέρος των έργων που βρίσκονταν σε αυτό το ωραίο κτήριο μεταφέρθηκαν τη δεκαετία του 1930 στην Ελλάδα».
Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Πατριάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του στον τούρκο πρόεδρο για την επαναλειτουργία της ιστορικής μονής. Παράλληλα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο προκαθήμενος της ορθόδοξης εκκλησίας ευχαρίστησε τον Ταγίπ Ερντογάν για την αποκατάσταση της Παναγίας Σουμελά, καθώς και για άνοιγμα του μοναστηριού.
Σημειώνεται πως αυτή ήταν η πρώτη επίσημη επικοινωνία των δύο ανδρών μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Αυτά, για να βάλουμε σε μία σειρά τα γεγονότα. Ίσως εδώ επιβεβαιωθούν κάποιοι, οι οποίοι τονίζουν ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, στόχευε σε εσωτερικό μέτωπο στην αποκαθήλωση του Μουσταφά Κεμάλ και του κοσμικού χαρακτήρα της Τουρκίας και όχι τόσο άμεσα σε θρησκευτικά κριτήρια.
Το τι θα γίνει από δω και πέρα, ουδείς μπορεί να το γνωρίζει. Οψόμεθα με τα μάτια και τα αυτιά, ανοιχτά!