Μιλώντας στο e-ptolemeos.gr (η συνέντευξή στην ημερήσια εφημερίδα «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» Π.Ε. Κοζάνης 30/5/20) και αναφερόμενη στη διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (Τ.Δ.Μ.), η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη αποκάλυψε μια «χαμένη μάχη» που δίνει η ίδια ως μέλος της Επιτροπής Ενέργειας. Είναι η μάχη της διεκδίκησης των χρημάτων του Ταμείου από τις περιοχές που εξαρτώνται αποκλειστικά από τον λιγνίτη, αλλά και από εκείνες που εξαρτώνται από το πετρέλαιο.
Με άλλα λόγια μας είπε η Ευρωβουλευτής της ΝΔ ότι πρόσβαση στα λεφτά του Τ.Δ.Μ. θα έχουν και περιοχές που δεν εξαρτώνται από στερεά ορυκτά καύσιμα. Με πιο απλά λόγια ότι διεκδικητές του 1,726 δις ΕΥΡΩ που δικαιούται η Ελλάδα από το Ταμείο, δεν θα είναι μόνο η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη, αλλά και τα μη διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα νησιά, που καίνε πετρέλαιο, μαζούτ, μεταξύ των οποίων η Κρήτη και η Ρόδος. Να σημειωθεί ότι 1 δις ΕΥΡΩ περίπου στοιχίζει η καλωδιακή διασύνδεση μόνο της Κρήτης με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα και υπερδιπλάσια από Κρήτη με Κάρπαθο-Ρόδο!
Πόσο μπορεί να επιμείνει η Ελληνική κυβέρνηση και η κ Σπυράκη στη χρηματοδότηση από το Ταμείο μόνο της απόσυρσης των στερεών ορυκτών καυσίμων σε βάρος του πετρελαίου και των νησιών; Θα δώσει προτεραιότητα στην Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη και θα αφήσει πίσω τα νησιά μας, τη βαριά (τουρισμό) βιομηχανία μας;
Δεν θα ενισχύσει η κυβέρνηση με Φωτοβολταικά και Ανεμογεννήτριες και σωστά τα νησιά μας, που έχουν γενικά μεγάλη ηλιοφάνεια και ισχυρούς ανέμους;
Θα αφήσει η Κομισιόν εκτός του «παιχνιδιού» ηλεκτροδότησης, αλλά και παραγωγής θερμικής ενέργειας τους κολοσσούς προμηθευτές Φ.Α.; Ποτέ δεν το έκανε και ούτε θα το κάνει.
Τα εργοστάσια που παράγουν εξοπλισμό (Γερμανικά κ.α.) για Φ/Β και Ανεμογεννήτριες θα κλείσουν;
Θα αφήσει η Κομισιόν και οι κυβερνήσεις χωρίς ναύλα τα ειδικά κατασκευασμένα πλοία μεταφοράς των εφοπλιστών, με δεξαμενές αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου να τροφοδοτούν εσαεί τη νησιωτική Ευρώπη και τη νησιωτική Ελλάδα με τα 60 περίπου μη διασυνδεδεμένα νησιά μας;
Με αυτά και με πολλά άλλα, σωστά το διατύπωσε η κ Σπυράκη περί «χαμένης μάχης». Διαφωνούμε μόνο ως προς το τι εννοεί με τη φράση: Χρειάζονται «γρήγορες νίκες» μήπως το μεγάλο Φωτοβολταικό ο αριθμός θέσεων εργασίας του οποίου μετριέται στα δάκτυλα των δυο χεριών; Γιατί δεν αφήνετε τη ΔΕΗ να κάνει έστω και μια μονάδα Φ.Α. στην περιοχή και μαζί και κάποιες θέσεις εργασίας. Ή μήπως το ότι η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά «και αυτό είναι στα θετικά της υπόθεσης», είναι η λύση. Δηλαδή δεν πρέπει να εργάζεται; Δεν ξεχνά κανείς όμως ότι τίποτε δεν κρίνεται από την εργασία αλλά από το αποτέλεσμα! Καλοδεχούμενες οι γρήγορες νίκες, συχνά όμως αποδεικνύονται πρόσκαιρες και αναποτελεσματικές για την έκβαση ενός πολέμου, που απαιτεί ορθό σχεδιασμό με αντικειμενικούς και στρατηγικό στόχο.
Οι Δυτικομακεδόνες δεν θέλουν και δεν μπορούν να πιστέψουν τη προ ολίγων ημερών δήλωση στην Γερμανική Bild του Κυριάκου Μητσοτάκη «Ας βρουν να κάνουν κάτι άλλο» και ότι «τα γρήγορα λουκέτα στις λιγνιτικές μονάδες, ωφελούν και Γερμανικές Εταιρείες». Το «κάτι άλλο» κ πρωθυπουργέ έχει να κάνει με το πως βλέπει η κοινωνία την «επόμενη ημέρα», πως θα μετουσιώσουν σε προτάσεις τα θέλω φορέων και λαού οι αυτοδιοικητοί και πολιτικοί τοπικοί άρχοντες και αν θα τις στηρίξει και θα τις υλοποιήσει η μεταρρυθμιστική σας κυβέρνηση, σε Δυτική Μακεδονία-Μεγαλόπολη.
Ο Περιφερειάρχης με τους Δημάρχους και τα συμβούλιά τους, οι διοικήσεις των φορέων, οι βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας και Αρκαδίας, κυρίως όμως οι κάτοικοι να μην κοιμούνται καθόλου ήσυχοι, κανείς δεν είναι τόσο καλός να φροντίσει γι’ αυτούς, όσο οι ίδιοι για την κοινωνία και τον τόπο τους.
Σημ.: Μετά τη «χαμένη μάχη» της κ Σπυράκη ο συντονιστής Κώστας Μουσουρούλης έρχεται εντός Ιουνίου με σαφώς μικρότερο (ισχνό;) καλάθι. Από τον νέο αντιπεριφερειάρχη Δίκαιας Μετάβασης Στέργιο Κιάνα, οι «βαριά πληττόμενοι» απαιτούν αντικειμενική και δίκαιη αντιμετώπιση …..