Τις τελευταίες 2 εβδομάδες εξελίσσεται το «σίριαλ» της έκδοσης εκπαιδευτικής άδειας, στον έγκλειστο-κατηγορούμενο για εγκληματική δράση- Νίκο Ρωμανό. Οι απανταχού «αριστερίζοντες» κύκλοι, προασπίζονται το δικαίωμα του κατηγορουμένου να σπουδάσει, τονίζοντας την ανάγκη ισονομίας και αξιοπιστίας της Πολιτείας ως Κράτους Δικαίου. Η αξιωματική αντιπολίτευσημέσω της κ. Κωνσταντοπούλου-απόλυτα συνεπής στην υπεράσπιση πάσας φύσεων «αριστεριζόντων» ανόμων- έκανε την εξής απίστευτη δήλωση στην Βουλή:«μιλάμε για έναν άνθρωπο 21 ετών, στον οποίο η Πολιτεία οφείλει μία συγγνώμη τουλάχιστον»! Ουδέν σχόλιο…
Πριν περιγράψω τι προβλέπει ο νόμος για την περίπτωση των εκπαιδευτικών αδειών, θεωρώ σκόπιμο να ξαναθυμίσω το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται ο Νίκος Ρωμανός. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στις 1.02.2013 ο Ρωμανός μαζί με άλλους πέντε, εισέβαλαν διαδοχικά στην Αγροτική Τράπεζα και στα ΕΛΤΑ του Βελβεντού. Χρησιμοποιώντας βαρύ στρατιωτικό οπλισμό (ειδικά ο Ρωμανός κρατούσε Καλάζνικοφ), απείλησαν την ζωή πελατών και υπαλλήλων. Αφού αφαίρεσαν χρηματικό ποσό, επιχείρησαν να διαφύγουν. Κατά την προσπάθεια διαφυγής τους, απήγαγαν πολίτη της περιοχής τον οποίο φορώντας του κουκούλα στο κεφάλι, έβαλαν με την βία στο αυτοκίνητό του, το οποίο και έκλεψαν. Οδήγησαν για αρκετά χιλιόμετρα με το θύμα απαγωγής να περνά ώρες αγωνίας μέσα στο αυτοκίνητό του, πριν συλληφθούν. Σε αυτόν λοιπόν τον άνθρωπο, η κ. Κωνσταντοπούλου θεωρεί ότι «η Πολιτεία πρέπει να ζητήσει μια συγνώμη»…
Ώρα να αναφέρουμε και κάποιες πικρές αλήθειες. Η μια αλήθεια είναι πως ειδικά ο Ρωμανός φαίνεται πως ήταν παρών στην δολοφονία του Γρηγορόπουλου το 2009 και συνδεόταν με τον ίδιο. Προσωπικά δεν υιοθετώ γραφικές περιγραφές του τύπου «ξεψύχησε στην αγκαλιά του» και άλλα τέτοια μελοδραματικά που αναφέρονται για εσωτερική κατανάλωση από γνωστούς κύκλους. Ήταν όμως παρών. Το συγκεκριμένο σοκαριστικό γεγονός, είναι δεδομένο ότι είχε καθοριστική και τραυματική εξέλιξη για την εξελισσόμενη ψυχοπαθολογία ενός 16χρονου τότε παιδιού. Το συγκεκριμένο συμβάν όμως, δεν απαλλάσσει έναν άνθρωπο από την συνειδητή επιλογή του προς την εγκληματική δράση. Ούτε και οι πολιτικές του προτιμήσεις και επιλογές τον απαλλάσσουν…
Η άλλη πικρή αλήθεια είναι πως μετά την σύλληψη του Ρωμανού και των υπολοίπων, παρουσιάστηκαν δημοσίως άγρια ξυλοκοπημένοι. Προφανώς δεν «αυτοδάρθηκαν». Κάτι τέτοιες (μεμονωμένες) συμπεριφορές της Ελληνικής Αστυνομίας, δυστυχώς ρίχνουν νερό στον μύλο αυτών που την κατηγορούν συλλήβδην για συστηματικά αυταρχική και βίαιη συμπεριφορά. Το πραγματικό έργο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι απείρως ανώτερο από τις απαράδεκτες εικόνες των ξυλοκοπημένων κρατουμένων που αντικρίσαμε όλοι στις οθόνες μας μετά την σύλληψη.
Όσον αφορά την έκδοση εκπαιδευτικής άδειας, ο μέχρι σήμερα ισχύων νόμος προβλέπει πως μπορεί να εκδοθεί εκπαιδευτική άδεια σε έναν κατηγορούμενο για βαριά κακουργήματα (ναι, καλά διαβάσατε…), χωρίς να έχει σημασία πόσο καιρό παρέμενε έγκλειστος . Μόνο αν και εφόσον κριθεί απότο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών μη επικίνδυνος για το σύνολο και ύποπτος φυγής, τότε μπορεί να του δοθεί άδεια. Χωρίς καμιά άλλη απαραίτητη συνθήκη. Αυτό το απαράδεκτο νομικό πλαίσιο επιχειρεί σήμερα να αλλάξει ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Αφού μέχρι σήμερα οι νομοθετούντες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ γέμισαν την ελληνική κοινωνία με κάθε λογής εγκληματικά στοιχεία, που ενώ τους βάρυναν βαρύτατα κακουργήματα έπαιρναν άδειες και έφευγαν από τις φυλακές όποτε ήθελαν, σήμερα θυμήθηκαν να αλλάξουν τον νόμο.
Τυπικά λοιπόν το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών προφανώς έκρινε ότι ο Νίκος Ρωμανός αποτελεί απειλή για την κοινωνία. Και σωστά έκρινε. Προφανώς ένας άνθρωπος που μόλις πέρσι απείλησε την ζωή αθώων πολιτών με βαρύ οπλισμό, απήγαγε άλλον έναν πολίτη και λήστευσε 2 τραπεζικά καταστήματα, είναι όντως επικίνδυνος για την κοινωνία. Καταλυτικό ρόλο σε αυτήν την απόφαση, έπαιξε και η προκλητική συμπεριφορά του ίδιου του κρατουμένουμέχρι σήμερα, καθώς και οι αναφορές πως η υγεία του τελικά δεν είναι σε όσο «κρίσιμη» κατάσταση την παρουσιάζουν κάποια μέσα. Την εκδοχή αυτή ωστόσο, απορρίπτουν μετά βδελυγμίας οι ίδιοι οι γονείς του, οι οποίοι ζητούν επίσημη ιατρική πραγματογνωμοσύνη. Σαφώς και δεν πρέπει να τεθεί σε πραγματικό κίνδυνο η ζωή του νεαρού Ρωμανού.
Ωστόσο υπάρχει ακόμα ένα θεμελιώδες ζήτημα: Η ισονομία. Ένα Κράτος Δικαίου οφείλει να συμπεριφέρεται κατά τον ίδιο τρόπο σε όλους τους πολίτες του. Και να μην εφαρμόζει δικαιοσύνη «αλλά καρτ». Σε αυτό το σημείο λοιπόν, έχουν μάλλον δίκαιο οι υπερασπιστές του Ρωμανού που αναφέρουν πως κρατούμενοι που τους βάρυναν βαρύτερα κακουργήματα από τον Ρωμανό, πήραν κανονικότατα την άδεια όταν την αιτήθηκαν. Ο Νίκος Ρωμανός δεν αποτελεί παρά την φυσιολογική συνέπεια ενός άκρως νοσηρού συστήματος δικονομίας. Το όποιο δεν δημιούργησε κανείς άλλος, παρά η ελληνική πολιτεία (του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) όλα αυτά τα χρόνια.