- «Να αποτελέσουμε κέντρο εξελίξεων στην περιοχή στη μεταλιγνιτική περίοδο»
Το νέο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Κοίλα) στην Κοζάνη. Πρόκειται για το 4ο Πολυτεχνικό τμήμα Χημικών Μηχανικών που λειτουργεί στη χώρα και είναι μάλιστα το πρώτο που συστήνεται μετά από 30 ολόκληρα χρόνια και αναμένεται να προσδώσει μεγάλη προστιθέμενη αξία στο Πανεπιστήμιο.
Όπως τόνισε μιλώντας στον «Π» ο καθηγητής του τμήματος Κωνσταντίνος Τσανακτσίδης, πρόκειται για το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο μετονομάζεται σε Χημικών Μηχανικών και στο οποίο εντάσσεται το Μηχανικών Αντιρρύπανσης του π. ΤΕΙ. Οι φοιτητές του πανεπιστημίου που φοιτούν στο Μηχανικών Περιβάλλοντος μπορούν να επιλέξουν να φοιτήσουν στο νέο τμήμα, με την υποχρέωση να παρακολουθήσουν 20 επιπλέον μαθήματα. Οι δε απόφοιτοι των ΤΕΙ μπορούν να το παρακολουθήσουν με κατατακτήριες εξετάσεις. Ήδη από τους νυν φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΠΔΜ, οι 60 έχουν ήδη δηλώσει ότι θέλουν να φοιτήσουν στο Χημικών Μηχανικών. Εξίσου μεγάλο είναι το ενδιαφέρον από νέους φοιτητές, που έχουν κατακλύσει από τηλεφωνήματα τη γραμματεία του τμήματος και η εκτίμηση είναι πως και οι 100 θέσεις που έχουν δοθεί από το υπουργείο θα υπερκαλυφθούν και με το παραπάνω. Εν συνόλω, εκτιμάται ότι θα το παρακολουθήσουν περί τους 170 φοιτητές (με τους φοιτητές του Μηχ. Περιβάλλοντος).
Θα πρέπει να επισημανθεί πως έχει εκδοθεί νέο πρόγραμμα σπουδών, ενώ το τμήμα είναι στελεχωμένο με 10 καθηγητές μέλη ΔΕΠ, 4 καθηγητές ως ειδικό διδακτικό προσωπικό και 3 διοικητικούς υπαλλήλους. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η στελέχωσή του με ακόμη τρεις καθηγητές.
Μάλιστα να σημειωθεί πως με ΦΕΚ που εκδόθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα το εν λόγω τμήμα αντιστοιχίζεται με τα άλλα τρία που λειτουργούν πανελλαδικά και όπως εκτιμούν οι διδάσκοντες, είναι ένα δυνατό τμήμα, που ανοίγει ορίζοντες στους φοιτητές.
Σε ό,τι αφορά το που θα στεγαστεί το νέο κτήριο, ήδη έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να αξιοποιηθούν τα εργαστήρια του τμήματος αντιρρύπανσης , αλλά και τις εγκαταστάσεις του τμήματος που ήδη λειτουργεί μέσα στην Κοζάνη. Όλα τα προσαρμοστούν στο νέο πρόγραμμα σπουδών.
Τέλος, να σημειωθεί πως πρόκληση για τους καθηγητές είναι η συνεργασία με τοπικούς φορείς, με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κοζάνης Νίκο Σαρρή να ανακοινώνει στη συνέντευξη τύπου, τη διάθεση 20 θέσεων για πρακτική άσκηση φοιτητών. «Ευελπιστούμε να αποτελέσουμε κέντρο των εξελίξεων στην περιοχή, ιδίως στη μεταλιγνιτική περίοδο. Στην παρούσα φάση το πανεπιστήμιο και το τμήμα θα πρέπει να έχει ισχυρό ρόλο και να δίνει κατευθύνσεις» κατέληξε ο ίδιος.
Περισσότερες πληροφορίες για το τμήμα στην ιστοσελίδα https://chemeng.uowm.gr