Καφάο: η ελληνοποιημένη προφορά του γερμανικού αρκτικόλεξου KV (Κα-Φάου), που προέρχεται από τη λέξη KabelVerzweiger (=καλωδιοκατανεμητής).
Άφησε την κοινωνία της πόλης άφωνη, η “απαίτηση” του ΟΤΕ, να καταστραφεί η εικαστική παρέμβαση του Δήμου Τριανταφυλλίδη στο καφάο της Οδού Μακεδονομάχων. Ο ΟΤΕ έδωσε – λέει – εντολή στο Δήμο Εορδαίας να καταστρέψει άμεσα την εικαστική παρέμβαση, χωρίς καν να σκεφτεί κάποιος να βγάλει το ζωγραφισμένο περίβλημα (το καπάκι δηλαδή) και να το δώσει στον καλλιτέχνη που το έκανε αφιλοκερδώς για να ομορφύνει την πόλη του. Σημειωτέον, το ότι οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται σε συνεννόηση με τον Δήμο Εορδαίας.
Δεν τους άρεσε – λέει – η αισθητική και τα χρώματα του έργου. Ούτε εμάς μας αρέσει η αισθητική του ΟΤΕ. Που ακούστηκε, να είναι στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης σαν της Πτολεμαΐδας, οι τεχνικές υπηρεσίες; Να πηγαινοέρχονται τα φορτηγά μέσα στην πλατεία μας για να μπουν στα συνεργεία τους; Ρώτησε κανείς αυτήν την πόλη, αν μπορεί να ανεχθεί αυτή την αισθητική όχληση;
Δεύτερον: Ποια είναι η αισθητική των καφάο και γενικότερα των υποδομών που δεν λειτουργούν; Καμία. Η Πτολεμαΐδα έχει πολύ κακή ποιότητα τηλεφωνικών συνδέσεων. Οι ταχύτητες είναι πολύ χαμηλές, οι γραμμές δεν επαρκούν, και λόγω παλαιότητας των δικτύων υπάρχουν συχνά βλάβες εις βάρος των συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας. Άσε που, κάθε τόσο οι διάφοροι εργολάβοι του ΟΤΕ τρυπάνε τους δρόμους απροειδοποίητα και συχνά χωρίς να αποκαθιστούν πλήρως τις ζημιές. Και τους πείραξε η αισθητική της έργου του Δήμου Τριανταφυλλίδη στο καφάο !
Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε πως o OTE (η COSMOTE) είναι μια ιδιωτική εταιρεία, που κερδίζει (πολλά) λεφτά από την παρουσία των δικτύων της που για τους παραπάνω λόγους, μας ενοχλούν. Για να μην ανοίξουμε το θέμα με τις …κεραίες. Ένα ομολογουμένως δύσκολο θέμα. Ποτέ όμως δεν ήρθε να πει, πως για τους κατοίκους που πλήττονται θα κάνει μια κοινωνική προσφορά. Αντίθετα, έρχεται ως “Αστυνομία Τέχνης” και με προσβλητικό τρόπο μας ζητάει να καταστρέψουμε ένα έργο. Ε, κάπου να είμαστε και λογικοί ρε παιδιά.