Τα Θεοφάνεια γιορτάζονται κάθε χρόνο στη χώρα μας με ιδιαίτερη λαμπρότητα όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ιδιαιτέρως οι παραθαλάσσιες περιοχές έχουν την τιμητική τους. Την παράσταση κλέβουν κάποιοι γενναίοι που βουτούν στα παγωμένα νερά προκειμένου να πιάσουν τον σταυρό, ενώ εφέτος δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα σε κάποιες περιοχές λόγω του πάθους για νίκη. Οι πιο παρατηρητικοί διακρίνουν και κάποιους άλλους γενναίους, που την ίδια ώρα διαγκωνίζονται για να βρουν μια θέση κοντά στον ιερέα και εντός του τηλεοπτικού πλάνου ή του φωτογραφικού φακού. Είναι οι “πολιτευόμενοι”.
Μια στρατιά από βουλευτές, πολιτευτές, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους ή επιδόξους διεκδικητές αυτών των αξιωμάτων κυνηγούν και αυτοί τον σταυρό. Όχι αυτόν που ρίχνει ο ιερωμένος στη θάλασσα, αλλά τον σταυρό προτίμησης των επόμενων βουλευτικών ή αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι πεπειραμένοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να βρίσκονται στην καλύτερη θέση, είτε επειδή ξέρουν τα κατατόπια, είτε επειδή δεν έχουν τη συστολή των νεότερων υποψηφίων. Για όλους τους διεκδικητές της ψήφου ξεκινά ένας μαραθώνιος αυτές τις ημέρες. Είναι η περίοδος της βασιλόπιτας. Κάθε συλλογικότητα που σέβεται τον εαυτό της θα κόψει μια πίτα και θα δώσει μικρόφωνο σε μια σειρά υποψηφίων.
Οι εικόνες από τα Φώτα, προκαλούν τα τελευταία χρόνια χιουμοριστικά ή υποτιμητικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως και μια σειρά άλλων εκδηλώσεων που σύμφωνα με κάποιους χρήστες του facebook δεν συνάδουν με μια σύγχρονη δυτική χώρα. Οι πολιτευτές που έρχονται για χειραψίες στα Φώτα και σε άλλες θρησκευτικές ή μη γιορτές και όσοι παίρνουν τον λόγο στις κοπές πίτας χαρακτηρίζονται γραφικοί. Γενικότερα το να είσαι υποψήφιος θεωρείται δείγμα γραφικότητας ή ψώνιου και για τους κακεντρεχείς αποτελεί απλά ένα μέσο βιοπορισμού ή πλουτισμού. “Ποιος σοβαρός άνθρωπος αφήνει τη δουλειά του για να πάει να μπλέξει με την πολιτική;” Αναρωτιούνται πολλοί.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο αποτελούν την αρένα όπου οι νέοι “πολιτευόμενοι” κινδυνεύουν να στραγγαλιστούν από τα λιοντάρια πριν ακόμη φτάσει η ώρα της κάλπης. Το περιβάλλον άλλωστε ευνοεί τους παλαιότερους και γνωστότερους υποψηφίους, ιδιαίτερα στις βουλευτικές εκλογές. Το μέγεθος κάποιων περιφερειών (στις μεγάλες είναι δύσκολο να εκλεγεί κανείς στις μικρές να μπει στο ψηφοδέλτιο), ο σταυρός προτίμησης που ωθεί τους υποψηφίους του ίδιου κόμματος να αλληλοσπαράσσονται και η μικρή προεκλογική περίοδος αφήνουν μικρά περιθώρια σε νέους υποψηφίους με άγνωστα επίθετα να εκλεγούν. Το αρνητικό κλίμα για την πολιτική και τους πολιτικούς και η ανθρωποφαγία του διαδικτύου κάνουν την υπόθεση εκλογή ακόμη πιο δύσκολη, αν και θεωρητικά θα έπρεπε να την διευκολύνουν.
Οι κάλπες των επόμενων βουλευτικών εκλογών πλησιάζουν και πολλοί νέοι υποψήφιοι ετοιμάζονται να βουτήξουν στα βαθιά, στα παγωμένα νερά της εκλογής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για νέα πρόσωπα σε κάθε περιφέρεια ενώ έχει προσελκύσει εκατοντάδες πολίτες εκτός των κομματικών τειχών με το μητρώο στελεχών. Η επανιδρυθείσα Κεντροαριστερά επίσης αναμένεται να παρουσιάσει φρέσκα πρόσωπα, ενώ τα κυβερνόντα κόμματα θα ρίξουν στη μάχη νέα στελέχη που αναδείχθηκαν μέσα από τη διακυβέρνηση.
Νέοι υποψήφιοι θα υπάρχουν λοιπόν αρκετοί. Πολλοί εξ αυτών πιθανώς να αρκεστούν σε καμπάνιες στο διαδίκτυο και στην ενεργοποίηση εκλογέων που θεωρούν ότι έχουν κοινά στοιχεία μαζί τους. Οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις απέδειξαν ότι αυτά τα μέσα, από μόνα τους δεν αρκούν. Είναι αναγκαία η κατά πρόσωπο επαφή για τους νέους υποψηφίους και η επιτυχής επικοινωνία με πολλούς και διαφορετικούς εκλογείς. Οι βουτιές για το σταυρό προτίμησης διαρκούν πολλά ναυτικά μίλια σε παγωμένα νερά. Στη Δημοκρατία συχνά δεν κερδίζουν οι πιο έμπειροι ή οι πιο ικανοί, αλλά οι πιο συμπαθείς.
* Ο κ. Δημήτρης Σ. Παπαγγελόπουλος είναι Σύμβουλος Στρατηγικής & Επικοινωνίας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.
Μπορείτε να τον ακολουθήσετε στο twitter: @dpapangel