Οκτώβριος 1912-2021. Ένας και πλέον αιώνας απελευθέρωσης της Μακεδονίας από τον τουρκικό ζυγό.
Η επαρχία Εορδαίας, η σημαντικότερη της Δυτικής Μακεδονίας για τη θέση, την ιστορία, τον πλούτο και την προσφορά της στην Ελλάδα, δεν αποτελεί ξεχωριστό νομό, όπως οι άλλες τέσσερις επαρχίες αυτής της Περιφέρειας.
Είναι εδαφικά, διοικητικά και εκκλησιαστικά διαμελισμένη ως ενδοχώρα της Κοζάνης, της Φλώρινας και άλλων γειτονικών νομών.
Η πρωτεύουσά της Πτολεμαΐδα, το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας, είναι όμηρη στη διακριτική ευχέρεια και διάθεση του κατεστημένου της Κοζάνης και της στάσης των τοπικών αρχόντων, απέναντι στην παράνομη αυτή συμπεριφορά.
Επί εξήντα χρόνια η ΔΕΗ καταστρέφει και η Κοζάνη λεηλατεί τον πλούτο της Εορδαίας. Αρπάζει το Λιγνιτικό Τέλος το οποίο ονομάζει «Τοπικό Πόρο», τους υπό μετεγκατάσταση οικισμούς, τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και τα εδάφη, τα οποία μετέτρεψε σε σκουπιδότοπο. Τον τελευταίο μάλιστα καιρό, εκπλειστηριάζει αβασάνιστα και τους βοσκότοπους των χωριών της Εορδαίας για Φωτοβολταϊκά.
Οι μεθοδεύσεις των επίβουλων γειτόνων, με την αδιαφορία και την παθητική στάση των τοπικών αρχόντων, εξαφάνισαν από το προσκήνιο τον όρο «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ» και εμφανίζουν την Κοζάνη ως Ενεργειακό δήμο.
Η αόριστη και πολυαναφερόμενη έκφραση «Η ΠΕΡΙΟΧΗ» και ανυπόστατοι όροι όπως «Ενεργειακός άξονας Κοζάνης-Φλώρινας», επιχειρούν να καθιερώσουν στην κοινή συνείδηση, ότι μία πόλη χωρίς λιγνίτες όπως η Κοζάνη, είναι ενεργειακός δήμος. Ακόμα και τη «ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ» προβάλλουν για να υποσκελίσουν την «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ».
Το ιστορικό όνομα του δήμου Πτολεμαΐδος, γνωστό στο πανελλήνιο και διεθνώς, αντικαταστάθηκε, χωρίς περίσκεψη, από το όνομα δήμος Εορδαίας, το οποίο μειώνει, αδικεί και βλάπτει εξίσου την Εορδαία ως εν δυνάμει Νομό, όσο και την Πτολεμαΐδα, ως πόλη με δικαιώματα και προνόμια πρωτεύουσας νομού.
Η επαρχία Εορδαίας και η πρωτεύουσά της Πτολεμαΐδα, κατάντησαν το «μαύρο πρόβατο» της Δυτικής Μακεδονίας και η «Σταχτοπούτα με την κακιά μητριά» της Κοζάνης.
Από τη Βλάστη, την Κλεισούρα και το Νυμφαίο στο οποίο ανέβηκαν πρόσφατα να συσκεφθούν οι πολιτικοί παράγοντες που πραγματοποιούν τη δίκαιη μετάβαση, φαίνεται καθαρά ολόκληρος ο κάμπος της Εορδαίας, από το Αμύνταιο, την Άρνισσα και τη Βεγορίτιδα προς Βοράν, περνά από την Πτολεμαΐδα και καταλήγει στο Δρέπανο και τα Κοίλα, «το Καστελόριζο της Εορδαίας», προς Νότο.
Η απολιγνιτοποίηση και η δίκαιη μετάβαση για την πολύπαθη Εορδαία και την υποβαθμισμένη Πτολεμαΐδα προϋποθέτουν Διοικητική Αυτοτέλεια, θεσμική θωράκιση, ισονομία και ίσα δικαιώματα:
1ον Περιφερειακή Ενότητα (Νομό) Εορδαίας.
2ον Προνόμια πρωτεύουσας Νομού στην Πτολεμαΐδα, Δημόσιες Υπηρεσίες, Πρωτοδικείο, Μητρόπολη, Πανεπιστημιακές Σχολές και άλλα.
3ον Ιατρική Σχολή στο υπερσύγχρονο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο.
4ον Άλλες Πανεπιστημιακές Σχολές που προσιδιάζουν στην φυσιογνωμία και τις δυνατότητες της Πτολεμαΐδας η οποία μπορεί να τις στηρίζει.
5ον Πανεπιστημιούπολη επί της 25ης Μαρτίου, στην έκταση των εξήντα (60) στρεμμάτων, συνέχεια της Πυροσβεστικής Σχολής, στο λεγόμενο πάρκο Λιγνιτορύχων.
6ον Εφορία Αρχαιοτήτων και Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πτολεμαΐδα για τη διάσωση, συντήρηση και ανάδειξη των πολιτιστικών θησαυρών της Εορδαίας.
7ον Διάσωση των Παλαιοντολογικών θησαυρών των ορυχείων και εμπλουτισμός του Παλαιοντολογικού Μουσείου Πτολεμαΐδας.
8ον Δημιουργία Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και αξιοποίηση των θλιβερών κατάλοιπων της αποβιομηχάνισης.
9ον Αποκατάσταση των εδαφών και απόδοσή τους προς καλλιέργεια στην τοπική κοινωνία. Όχι αλόγιστη δημιουργία ΑΠΕ στις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τους βοσκότοπους της Πτολεμαΐδας και Εορδαίας.
10ον Δημιουργία λίμνης στον χώρο των ορυχείων για να ξαναπρασινίσει και ημερέψει ο τόπος και να ζωντανέψει ο Εορδαϊκός ποταμός.
Ως πότε θα μας εξουσιάζουν επίβουλοι γείτονες.
Ως πότε θα κακοδιοικείται και θα λεηλατείται ο τόπος μας.
Πτολεμαΐδα, 10-10-2021
Σωκράτης Βουνοτρυπίδης
Ιατρός