Είναι σημαντικό ότι η επιλογή των ΗΠΑ, ξεκίνησε από την Ελλάδα με τις διαδοχικές επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, κ.Μάικ Πομπέο και αφορούσε την ολική επαναφορά της Αμερικής στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι Αμερικανοί αντιλήφθηκαν ότι άφησαν χώρο στη Ρωσία και την Κίνα. Και αποφάσισαν να καλύψουν οι ίδιοι το χώρο αυτό, που θεωρούν ότι τους ανήκει…
Σε ότι αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όπως έχει δηλώσει και ο κ. Πομπέο, βρίσκονται στο καλύτερό τους σημείο. Αλήθεια είναι ότι σίγουρα δεν υπάρχει κανένα σύννεφο στις σχέσεις και καλώς διευκρίνισαν οι Αμερικανοί το θέμα του αφοπλισμού των νησιών του Αιγαίου, διότι αν ζητούσαν κάτι τέτοιο θα ήταν μία εχθρική ενέργεια.
Σήμερα βλέπουμε:
- Μία μεγάλη αλλαγή της αμερικανικής στρατηγικής στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο με κέντρο την Ελλάδα.
- Ότι οι τριμερείς συναντήσεις μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Κύπρου και τη συμμετοχή της Αμερικής συνεχίζονται.
- Τη δήλωση του κ. Πομπέο ότι η Ελλάδα αποτελεί πραγματικό πυλώνα σταθερότητας.
Εδώ είναι σημαντικό να δούμε μέρος της ανακοίνωσης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας (SSB)
“Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις ενάντια στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας (SSB), σύμφωνα με το Άρθρο 231 του Νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) για τη συνειδητή εμπλοκή σε μια σημαντική συναλλαγή με τη Rosoboronexport, την κύρια εταιρεία εξαγωγής όπλων της Ρωσίας, που προμήθευσε το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση όλων των αμερικανικών αδειών εξαγωγής και αδειών στην SSB και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς θεώρησης στον Ισμαήλ Ντεμίρ, πρόεδρο της SSB και άλλους αξιωματικούς της SSB.
Η Τουρκία έχει μπει στο «μάτι» των ΗΠΑ, σήμερα και σίγουρα οι κυρώσεις την προβληματίζουν έντονα. Η Αμερική επιστρέφει σε μια περιοχή που ήταν παραδοσιακά σφαίρα επιρροής της, αλλά η διοίκηση Τραμπ την είχε αφήσει», Οι ΗΠΑ έχουν στο παρελθόν επιβάλλει κυρώσεις σε χώρες όπως είναι το Ιράν, η Ρωσία ή Βόρεια Κορέα αλλά η στόχευση προς την Τουρκία έχει άλλη σημασία, καθώς αφορά μια χώρα εταίρο στο ΝΑΤΟ.
Οι μόνες χώρες που έχουν έως αυτή την ώρα καταδικάσει τις αμερικανικές κυρώσεις προς την Άγκυρα είναι άλλωστε η Ρωσία και το Ιράν.
Οργισμένη ήταν η τουρκική απάντηση στις κυρώσεις καθώς γίνεται λόγος για αντίποινα χωρίς να διευκρινίζεται τι ακριβώς μπορεί να περιλαμβάνουν.
Στην Τουρκία ανησυχούν επιπλέον αν έρχονται και άλλα μέτρα σε βάρος της μόλις αναλάβει τα ηνία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν.
Γιώργος Τοπαλίδης