Δεν παρίσταται καν ανάγκη να επισημανθεί ότι η υπογεννητικότητα στην πατρίδα μας έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις όταν, για πρώτη φορά πράγματι, οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται από το Δ.Ν.Τ και προφανώς επηρεάζουν ξένους επενδυτές σχετικά με την πρόσβαση της χώρας στις αγορές σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οφείλονται κατά κύριο λόγο στο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και τις συνέπειες από την γήρανση του πληθυσμού. Είναι προφανές ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει, εφόσον εξακολουθεί να συντελείται δημογραφική κατάρρευση στη χώρα.
Η Ελλάδα είναι η 2η πλέον γερασμένη χώρα στην Ε.Ε των 28 κρατών μελών, μετά την Ιταλία, με ποσοστό των ηλικιωμένων άνωτών 65 ετών να έχει φθάσει στο 21%!!
Η αύξηση και η μείωση του πληθυσμού της χώρας ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες δεκαετίες την πορεία του πλήθους των πολύτεκνων οικογενειών της χώρας. Η μείωση του πλήθους του ρυθμού με τον οποίο οι οικογένειες αποκτούν τέσσερα ( 4 ), η περισσότερα τέκνα, δρα πολλαπλασιαστικά για τη μείωση του πληθυσμού, καθώς δεν αναπληρώνονται οι άτεκνοι και οι άγαμοι, το πλήθος των οποίων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό και μόνο αποδεικνύει τη σημασία των πολυτέκνων οικογενειών για τον Ελληνικό πληθυσμό. Αναστροφή της δημογραφικής κατάρρευσης χωρίς αύξηση του αριθμού των νέων πολυτέκνων οικογενειών δεν μπορεί να συντελεσθεί σε καμία απολύτως περίπτωση.
Πολύ σωστά λαμβάνονται μέτρα υποστήριξης των οικογενειών με ένα δύο και τρία τεκνά, από τις οποίες θα προέλθουν οι πολύτεκνοι.
Η συγκρότηση όμως της μείωσης του πληθυσμού απαιτεί την αύξηση του αριθμού των πολυτέκνων οικογενειών, δηλαδή με 4 ή περισσότερα παιδιά.
Η διάταξη της Παραγράφου 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος αναφέρει ότι «Πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος» αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας και ως εκ τούτου τα υπέρ των πολυτέκνων ενεργήματα και μέτρα δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο σε πολύτεκνες οικογένειες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, άλλως αυτά δεν πρόκειται να συμβάλλουν ουσιαστικά την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
Πρέπει να εξαγγελθούν μέτρα για τους πολύτεκνους ξεκινώντας από όσα δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος .
Ειδικότερα: Προσλήψεις
- Να επανέλθει το ποσοστό 20% για τις προλήψεις μέσω Α.Σ.Ε.Π στους
Εκπαιδευτικούς
- Να καθιερωθεί για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών το 20% να προέρχεται από πολύτεκνους και τεκνά πολυτέκνων. Να προηγούνται δε οι πολύτεκνοι γονείς που απέκτησαν πολυτεκνική ιδιότητα μέχρι και το 2011, αφού αυτοί είχαν αδικηθεί. Το μέτρο δεν έχει κόστος αφού διορισμοί στην εκπαίδευση θα γίνονται.
- Μετεγγραφέςτων φοιτητών. Να καθιερωθούν ελεύθερες ( χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια )
- Διανομές Προϊόντων. Να συμπεριληφθούν αυτοτελώς στους φορείς διανομής φρούτων, κλπ. Σύλλογοι πολυτέκνων όπως γίνονταν για 30 χρόνια ( όπου απόφαση υπουργική τους έθεσε εκτός ΦΕΚ 1701Β |14-8-2015 )
- Να Εξαιρεθούν οι πολύτεκνοι από το φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητα τους.
- Να επανέλθει το ποσοστό 10% για την εισαγωγή των πολυτέκνων και των τέκνων τους, στις σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
- Να παρασχεθεί η δυνατότητα στους Δήμους και της Περιφέρειας να χορηγούν ως δημογραφικά κίνητρα χρηματικά βοηθήματα στις μητέρες που αποκτούν το 4ο και άνω τέκνο τους. Είναι αδιανόητο το υπουργείο εσωτερικών να μην υιοθετεί την κατατεθειμένη πρόταση της Α.Σ.Π.Ε
- Να θεσπιστεί διάταξη ώστε να παρέχεται δυνατότητα στον Δήμο να χορηγούν χρηματικά ποσά ως δημογραφικά κίνητρα. Γίνεται δε αδιανόητο όταν το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό όταν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Κ.Ε.Δ.Ε και την έχει υιοθετήσει και ο αρμόδιος υπουργός πλην όμως δεν φέρνει στη Βουλή για ψήφιση την σχετική διάταξη.
- Να επανέλθει το Μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ και καταργήθηκε 8-1-2018 με απόφαση του υπουργού περιβάλλοντος
ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
ΕΠΑΝΑΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ πολύτεκνης Μητέρας και πολύτεκνων επιδομάτων όπως γίνονταν μέχρι το 2009.
ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ Της πρώτης κατοικίας των πολυτέκνων και το συμπληρωματικό φόρο.
ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ των παιδιών στον φόρο εισοδήματος να θεσπιστεί ως αφορολόγητο το όριο της φτώχειας όπως το καθορίζει η Ελληνική Στατιστική Αρχή για όλη την οικογένεια.
ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ οι πολύτεκνοι από την εισφορά αλληλεγγύης, εξαίρεση της πρώτης κατοικίας των πολυτέκνων από τους πλειστηριασμούς
ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ. ΟΥΔΕΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ τους ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ.
Η υιοθέτηση και εξαγγελία των παραπάνω μέτρων θα ανατρέψει τον δημογραφικό κατήφορο της υπογεννητικότητας και το όφελος θα είναι μεγάλο από την αποτροπή του αφανισμού του Έθνους.
Εν’όψη της εορτής της Ημέρας της πολύτεκνης οικογένειας Τερεντίου και Νεονίλλης και των επτά τέκνων τους, η οποία συμπίπτει να είναι η πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.
ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ
ΓΟΝΕΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ