Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΕΟΚ Παναγιώτης Φασούλας στο e-ptolemeos.gr και στον Αντώνη Πουγαρίδη.
Η «αράχνη» του Ελληνικού μπάσκετ θεωρεί πως όλη αυτή η καθυστέρηση στην διεξαγωγή των εκλογών μόνο καλό δεν κάνουν στο αγαπημένο τους άθλημα και πως επιτέλους πρέπει να τελειώνει όλο αυτό.
Ακόμα τόνισε πως δεν μπορεί να ψηφίσουν μονο 512 σωματεία που είναι στο μητρώο και πως η νυν διοίκηση θα έπρεπε να κάνει κάτι να το αποτρέψει ενώ τονίζει πως η επιλογή του Ξενοδοχείου Caravel για τις εκλογές δεν θα έχει επιτυχία.
Μίλησε για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία και πως θα βοηθηθούν Εθνικές ομάδες και σωματεία ενώ μας ανέλυσε τους στόχους του για την επόμενη μέρα, τους διαιτητές και τι σκοπεύει να κάνει για την κόντρα των μεγάλων
Διαβάστε τη συνέντευξη:
Ερ.: Συνομιλούμε με το θρύλο του Ελληνικού Μπάσκετ Παναγιώτη Φασούλα με φόντο και τις επικείμενες εκλογές στην ομοσπονδία. Μια ιδιόρρυθμη εκλογική διαδικασία τόσο για το τρόπο της ψήφου μέσα στην πανδημία αλλά και λόγω όλων αυτών των επαφών που κάνετε ανά την Ελλάδα στο δρόμο προς τις εκλογές.
Πείτε μας λίγα λόγια πως εξελίσσονται αυτές οι 2 καταστάσεις.
–Πρωτόγνωρη διαδικασία οι εκλογές με ατελείωτη προεκλογική περίοδο–
Π.Φ.: Ειλικρινά είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία, κανείς δεν περίμενε ότι θα κρατούσε τόσο πολύ αυτή η προεκλογική περίοδος.
Εγώ είμαι υποψήφιος από την στιγμή που ψηφίστηκε ο νέος νόμος που έθετε όρια ηλικίας και έτσι η νυν διοίκηση θα έπρεπε αν αποχωρήσει με βάση αυτό το νόμο.
Με αυτό το νόμο αλλάζαν πράγματα, έμπαιναν τα σωματεία σε μια σειρά με το μητρώο και θα σταματούσε για πάντα η ψήφος διά αντιπροσώπου που γινόταν μέχρι τώρα.
Εμείς θα θέλαμε να γίνει μια διαδικασία όπου θα έπαιρναν μέρος όλα τα σωματεία και εγώ το ζητάω αυτό σε όποια συνέντευξη και αν έχω δώσει από τον Νοέμβριο. Γιατί δεν δέχομαι ότι είναι μόνο 512 τα σωματεία, δηλαδή αυτά που είναι στο μητρώο αλλά πολύ περισσότερα,
Βέβαια ο νόμος επιβάλει να ψηφίσουν μόνο αυτά που είχαν μπει στο μητρώο ως το Γενάρη του 2021 και αυτό θα έπρεπε η ομοσπονδία που κόπτεται για την δημοκρατία και την αντιπροσώπιση να το προσβάλει εκείνη τη στιγμή και να κάνει όλες τις νόμισες διαδικασίες που θα μπορούσε ώστε να παραμείνει ανοιχτό το μητρώο και για τους επόμενους μήνες, αλλά περίμενε να φτάσουμε στα τέλη Μαρτίου και να οδηγήσει την ομοσπονδία σε καταστάσεις που δεν είναι ευχάριστες για το μπάσκετ και δεν διαφημίζουν το άθλημα μας και την οικογένεια του μπάσκετ αυτές οι διοικήσεις πρωτοδικείου. Πέρα από αυτό ήμαστε η μόνο ομοσπονδία που δεν έχει κάνει εκλογές και αλλαγή διοίκησης και να δούμε την επόμενη μέρα.
—Πρέπει επιτέλους να τελειώσει όλο και αυτό και να δούμε την επόμενη μέρα–
Θέλω να πω πως οι εκλογές δεν αφορούν την ευημερία του λαού μας, δεν θα πρέπει να πέσουν τουφεκιές για να γίνει μια δημοκρατική εκλογική διαδικασία αλλά είναι απαραίτητο να γίνει για να προχωρήσει το μπάσκετ στην επόμενη μέρα και βγαίνοντας από αυτή την πανδημία να αντιμετωπίσουμε το επόμενο καλοκαίρι, τις υποχρεώσεις των Εθνικών ομάδων και πως θα κινηθούν τα σωματεία και πως θα λειτουργήσουν που είναι κλειστά εδώ και ένα χρόνο. Πρέπει να δούμε τι προβλήματα έχουν, πως θα φέρουμε ξανά τα παιδιά στα γήπεδα με τις ακαδημίες να είναι κλειστές τόσο καιρό χωρίς να υπάρχει λόγος κατά την άποψη μου γιατί πιστεύω όταν ανοίγουν τα σχολεία πρέπει να ανοίγουν και οι ακαδημίες αλλά η Ομοσπονδία δεν κατέθεσε ποτέ υγειονομικά πρωτόκολλά για να το κάνει τώρα οπότε περιμένουμε τις εκλογές για να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα.
–Δεν νομίζω ότι ο τόπος των εκλογών είναι ο κατάλληλος- Ψηφοφορία τις κατά τόπου ενώσεις ή τουλάχιστον ηλεκτρονική–
Ερ.: Ποια είναι αυτή τη στιγμή η σχέση σας με την ομοσπονδία. Υπάρχει κόντρα;
Π.Φ.: Κοιτάξτε δεν υπάρχει καμία κόντρα, Υπάρχουν μόνο πείσματα και γινάτια και ελπίζω να υπάρχουν μόνο αυτά και εξαιτίας αυτών να έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο.
Τώρα από όσο ξέρω προχωράμε προς τις εκλογές τέλη Μαΐου όπως προβλέπει και ο νόμος. Η διαδικασία θα γίνει, με την προσωρινή διοίκηση να ψηφίζει να γίνει στο Caravel.
Αυτό δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει, γιατί μπορεί να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό αλλά δεν μπορεί να γίνουν εκεί και τα σωματεία εκτός Αθήνας και Πειραιά δεν θα είναι ικανοποιημένα με την επιλογή δημοκρατικής διαδικασίας. Δηλαδή θα πρέπει να κοστίζει πάρα πολύ για όλα τα σωματεία που είναι μακριά από την Αθήνα, γιατί θα πρέπει να κατέβουν την Κυριακή να ψηφίσουν, αν δεν υπάρχει απαρτία να κάτσουν και την άλλη μέρα που είναι Δευτέρα και εργάσιμη για να ψηφίσουν όπως είπαν όσο το δυνατόν περισσότεροι.
Είναι φανερό ότι γίνεται προσπάθεια να υπάρχει μικρό εκλογικό σώμα για να ψηφίσουν λίγοι.
Η πρόταση η δική μας είναι η ψηφοφορία να γίνει στις κατά τόπου Ενώσεις γιατί κατά την άποψη μου μια δημοκρατική διαδικασία επιβάλλει την ταυτοπροσωπία γιατί αν ψηφίσεις πίσω από κωδικούς και κομπιούτερ δεν είσαι ποτέ βέβαιος ότι αυτός που ψήφισε ήταν αυτός που πραγματικά είχε το δικαίωμα.
Αν δεν γίνει όμως αυτό που προτείνουμε έστω η ηλεκτρονική ψηφοφορία που πιστεύω ότι είναι αδιάβλητη απλά δεν ξέρουμε ποιος ψηφίζει.
Αλλά ότι και να γίνει πρέπει να τελειώνει και να σταματήσει αυτή η κακή εικόνα που βγάζει το άθλημα μας προς τα έξω.
Ερ.: Ποια τα βασικά σημεία του προγράμματος σας και ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα κάνετε αν εκλεγείτε.
–Οι επαρχιακές ομάδες βγάζουν πολλά περισσότερα ταλέντα—
Π.Φ.: Εμείς μιλάμε μόνο μπασκετικά και αιτιολογούμε αυτά που λέμε. Ας πούμε όταν λέμε ψηφιοποίηση δεν το λέμε έτσι απλά για να καταργήσουμε την γραφειοκρατία σε σχέση μεταξύ σωματεία και Ενώσεων ή Ενώσεων και ΕΟΚ αλλά το λέμε για να φέρει την διαφάνεια μεταξύ των συλλόγων και να περιοριστεί το παιδομάζωμα που γίνεται κάθε καλοκαίρι όπου οι μεγάλοι σύλλογοι που διακρίνονται σε αυτό «ξυρίζουν» από ότι φουρνιά έχει το κάθε επαρχιακό σωματείο με αποτέλεσμα να χάνονται παιδιά. Αυτό το λέω γιατί ένα παιδί που παίζει σε μια επαρχιακή ομάδα δελεάζεται από την προοπτική να παίξει σε μια μεγάλη ομάδα, φεύγει από την ομάδα που παίζει βασικός και πηγαίνει σε μια ομάδα που είναι ο αριθμός π.χ. 450 αυτής.
Όλοι ξέρουμε πως οι ακαδημίες των μεγάλων συλλόγων δεν έχουν διαφορές από αυτές της επαρχίας για να μη πω πως οι δεύτερες προηγούνται σε παραγωγή ταλέντων από όλους τους μεγάλους συλλόγους της χώρας.
Τα ταλέντα βγαίνουν στην Καστοριά, στα Γρεβενά, στην Δράμα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Παγκράτι, τη Κυψέλη στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης.
Εκεί ξεκινάνε εκεί παίζουν και από εκεί πηγαίνουν να παίξουν σε υψηλότερο επίπεδο.
Εδώ θέλω να πω πως οι προπονητές του αναπτυξιακού δεν μπορούν να εργάζονται και σε σύλλογο. Πρέπει να διαλέξουν είτε να είναι αναπτυξιακοί προπονητές και να πληρώνονται ή θα είναι στις ομάδες τους.
Αυτά τα δύο είναι ασυμβίβαστα για μας. Αρνούμαι να πιστέψω ότι σε ένα αξιοκρατικό σύστημα επιλογής παικτών για τις Εθνικές από προπονητές που έχουν δεσμούς με ομάδες και σχέσεις με μάνατζερ.
–Δεν θα τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Πρέπει να αλλάξουμε αξιολόγηση διαιτητών γιατί στην Ευρώπη δεν μας εμπιστεύονται άλλο—
Εμείς φυσικά δεν λέμε ότι θα βάλουμε φουρνέλο και θα τα τινάξουμε όλα στον αέρα αλλά πρέπει να βάλουμε κανόνες και αρχές, κανόνες αξιολόγησης διαιτητών έτσι ώστε να ελπίζουν ότι μπορούν να κάνουν καριέρα γιατί με το τρόπο που λειτουργεί σήμερα, ουσιαστικά με επετηρίδα, φτάνουμε στο σημείο από τους 11 διαιτητές που κάλεσε η FΙΒΑ για τις τελικές φάσεις των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων να έχει επιλεγεί μόνο ένας διαιτητής δείχνοντας ότι ήμαστε αναξιόπιστοι. Εδώ θέλω να τονίσω ότι ξένοι πολύ μεγάλοι διαιτητές έχουν παίξει σε μεγάλες διοργανώσεις σε μικρές ηλικίες ενώ οι Έλληνες πρέπει να φτάσουν 40 χρονών για να παίξουν σημαντικά παιχνίδια. Δεν δίνουν τη δυνατότητα σε Έλληνες να αντιμετωπίσουν τη διαιτησία ως καριέρα, να παίξουν για τον εαυτό τους και δυστυχώς υπάρχουν προβλήματα,
Εμείς έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για το πως θα αξιολογούνται οι διαιτητές, πως θα προβιβάζονται πως θα υποβιβάζονται και για αυτό το λόγο ίσως δεχόμαστε πυρά από ανθρώπους που είναι σε αυτό το χώρο και δεν επιθυμούν την αξιοκρατία και την αξιολόγηση αλλά τις προσωπικές και πελατειακές σχέσεις.
Έχουμε άποψη για όλα τα ηλικιακά πρωταθλήματα που εκτός Αθήνας, Θεσσαλονίκη και ίσως Πάτρα δίνουν πολλά παιχνίδια αλλά στην επαρχία μπορεί να τελειώσει ένα πρωτάθλημα με 6-8 παιχνίδια.
Εμείς είμαστε μπασκετικοί και ξέρουμε ότι το μπάσκετ είναι η χαρά του παιχνιδιού και δεν μπορεί να αγωνίζεται μόνο στην προπόνηση και σε 6 παιχνίδια το χρόνο. Δεν μπορεί ένας γονιός να πηγαίνει το παιδί του και να μη μπορεί να το βλέπει να αγωνίζεται γιατί υπάρχουν προβλήματα που ταλανίζουν τις επαρχιακές ομάδες.
Όλες οι σκέψεις και οι αποφάσεις μας είναι άμεσα υλοποιήσιμες την επόμενη μέρα για να ξαναφέρουμε την αξιοπιστία, την αξιοκρατία την εξωστρέφεια για να προσελκύσουμε περισσότερους χορηγούς, περισσότερων ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν το μπάσκετ που αυτοί τη στιγμή στέκονται μακριά.
Ερ.: Κάτι τελευταίο. Σας προβληματίζει η κόντρα των «μεγάλων» του Ελληνικού Μπάσκετ και αν έχετε κάποιο πλάνο για αυτή.
Π.Φ.: Οι κόντρες και ο ανταγωνισμός των σωματείων είναι και αυτό που δίνει ζωντάνια στα πρωταθλήματα. Αλλά όταν υπάρχει τέτοια αναξιοπιστία για το τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων αυτές οι κόντρες ξεφεύγουν και φτάνουν στα άκρα. Με το ζόρι δεν γίνεται ειρήνη μεταξύ, συλλόγων, ανθρώπων, κρατών. Αυτό που φέρνει την ειρήνη είναι οι κανόνες που τις ακολουθούν όλοι. Εμείς ήμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε αυτούς τους κανόνες και είμαι βέβαιος ότι θα τους αποδεχτούν όλοι γιατί θα δουν τη καθαρότητα και τη διαφάνεια σε κάθε λειτουργία της ομοσπονδίας και με μοναδικό στόχο την αξιοπιστία του αθλήματος.
Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να το επιβάλουμε και ήμαστε σίγουροι πως δεν υπάρχει παράγοντας που να μη θέλει κάτι τέτοιο από όποια ομάδα και αν προέρχεται.
Κλείνοντας και επειδή η καταγωγή μου είναι από τα Γρεβενά εύχομαι στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας υγεία να ξεπεράσουμε γρήγορα αυτό το κακό να βγούμε με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, να ευχηθώ κουράγιο σε όσους έχουν χάσει δικούς τους και να μη μας ξαναβρεί τέτοια κατάσταση ξανά και αυτό είναι το βασικό για να μπορούμε να παίζουμε μπάσκετ και να κάνουμε οτιδήποτε άλλο.