Υλικά
Μερίδες: 14
Για τη ζύμη
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη (ή έτοιμη αμυγδαλόσκονη)
220 γρ. ζάχαρη άχνη
200 ml ελαιόλαδο
100 ml χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση
3 κόκκινα μήλα
3 πράσινα μήλα
100 γρ. καστανή ζάχαρη
100 γρ. σταφίδες ξανθές
1 κουτ. σούπας κανέλα
1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες
Διαδικασία
Ζύμη
Για να φτιάξουμε τη νηστίσιμη μηλόπιτα, ξεκινάμε με τη ζύμη. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το λάδι με τον χυμό και την άχνη με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλεύρι αμυγδάλου και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να δημιουργηθεί ένα ζυμαράκι.
Γέμιση
Καθαρίζουμε τα μήλα από τις φλούδες και τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια.
Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ που έχουμε γεμίσει με νερό και τις φέτες λεμονιού, ώστε να μη μαυρίσουν.
Στραγγίζουμε τα μήλα, τα πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα και τα ανακατεύουμε να καλυφθούν παντού. Τέλος, προσθέτουμε και τις σταφίδες.
Συναρμολόγηση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C, με αέρα. Σε ένα ταψί 26 εκ. στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
Απλώνουμε στη βάση με τα χέρια μας όσο πιο ομοιόμορφα μπορούμε το μισό ζυμάρι. Από πάνω απλώνουμε πάλι ομοιόμορφα τα μήλα.
Τέλος, κόβουμε το ζυμάρι που έχουμε κρατήσει σε μικρά ακανόνιστα κομματάκια (κραμπλ) και τα σκορπάμε σε όλη την επιφάνεια, καλύπτοντας τα μήλα.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για 45 λεπτά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.