«Πετυχημένο ιστορικό πείραμα», χαρακτήρισε την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική πολιτική σκηνή ο Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κοζάνη, τελευταία ημέρα της διήμερης περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης υπενθύμισε ότι το 2011 ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στα όρια της πολιτικής επιβίωσης, αλλά χάρη στη στρατηγική, στην πολιτική συμμαχιών, αλλά και επειδή ήταν τότε ο Αλέξης Τσίπρας που έθεσε στόχο διακυβέρνησης, καλώντας τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις σε εκλογική συνεργασία, κατάφερε να εκτοξεύσει τα εκλογικά ποσοστά και στη συνέχεια να φτάσει στην κυβερνητική εξουσία.
Με αφορμή την επέτειο των δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, χαρακτήρισε ως ευκαιρία για όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σκεφτούν με ψυχραιμία τι θα είχε συμβεί εάν δεν είχε επέλθει η πολιτική αλλαγή και πού βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα. Πολιτικοί που σήμερα είναι στην αντιπολίτευση είχαν παραδεχθεί πως το πρόγραμμα δεν έβγαινε, είπε αναφερόμενος συγκεκριμένα στον τελευταίο υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, ο οποίος είχε πει ότι αυτά τα πλεονάσματα ήταν αδύνατον να πιαστούν. Ο αγώνας της δικής μας κυβέρνησης για τη μείωση των πλεονασμάτων είναι ένας αγώνας που έχει δικαιωθεί. Η αξιωματική αντιπολίτευση, είπε χαρακτηριστικά ας αποφασίσει: Αν υπάρχει ανάγκη χαμηλών πλεονασμάτων, τότε δεν υπάρχει success story. Αν δεν υπάρχει, τότε η Νέα Δημοκρατία απλώς υποκρίνεται.
Ο Ν. Παππάς επιχείρησε έναν σύντομο απολογισμό των δύο χρόνων διακυβέρνησης, προσπαθώντας ουσιαστικά να εμφανίσει τη δική του κυβέρνηση ότι πέτυχε καλύτερα αποτελέσματα από τους προηγούμενους, μέσα στα στενά μνημονιακά πλαίσια. «Ζητήσαμε – είπε – εντολή τον Σεπτέμβριο του 2015 με ανοιχτά χαρτιά. Είναι η πρώτη φορά που γίνονται εκλογές μετά από μια συμφωνία. Μέσα σ’ αυτά τα δύο χρόνια έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις: για την ανθρωπιστική κρίση, για την προστασία της πρώτης κατοικίας με επιτυχία, καθώς και στον τομέα της υγείας, για τον οποίο είπε: στη διετία έχουν προσληφθεί ήδη 3.500 άτομα και έχουν δρομολογηθεί άλλες τόσες προσλήψεις. Το ερώτημα είναι εάν αυτές οι προσλήψεις πρέπει να γίνουν. «Αν ναι, τότε γιατί οι κυβερνώντες ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχαν υπογράψει 15.000 απολύσεις;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Όσο για τις συμφωνίες με τους θεσμούς, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν συμφωνίες και συμφωνίες. Μια συμφωνία που δεν θα προστάτευε την πρώτη κατοικία ήταν εκείνη που είχαν υπογράψει οι προκάτοχοί μας. Εκείνες ήταν άλλες συμφωνίες. Υπάρχει συμφωνία χωρίς πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, χωρίς προσλήψεις στην υγεία, χωρίς προσλήψεις 23.000 αναπληρωτών, ειδικά στην ειδική αγωγή.
Σε ερώτηση του «e-ptolemeos.gr» αν είναι ικανοποιημένος από την πιστή εφαρμογή του μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επαγγελόταν πολιτικές ρήξης με την υπάρχουσα κατάσταση, παραδέχτηκε ότι «ο λαός είχε μεγαλύτερες προσδοκίες, όπως κι’ εμείς, η πραγματικότητα δεν είναι η επιθυμητή», αλλά «ούτε οι συμφωνίες είναι μονόδρομος. Υπάρχουν εκείνες που προσπαθούν να άρουν τις ανισότητες. Δεν είναι εκείνη που θα θέλαμε, αλλά εμείς με προσπάθεια μειώνουμε τα πλεονάσματα. Αυτή η συμφωνία διαφέρει από τις δύο προηγούμενες». Ακόμη, ο Ν. Παππάς, χαρακτήρισε «ανοησίες» αυτά που λένε στην αντιπολίτευση, «πως η δική μας διαπραγμάτευση κόστισε 100 δισ. ευρώ. Αυτά τα ακούνε και γελάνε και τα τσιμέντα. Βλέπετε, το φλερτ με την ανοησία δεν αφήνει τον πολιτικό διάλογο να αναπτυχθεί».
Για τον περιφερειακό Τύπο
Τέλος, ερωτώμενος για τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Επικοινωνίας, είπε: για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς το πόσοι θα υπάρξουν είναι θέμα του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, ενώ θα υπάρξει συνεννόηση με την Ένωση Ιδιοκτητών, από τους οποίους θα ζητηθεί η γνώμη τους. Σε σχετική ερώτηση του «e-ptolemeos.gr» για τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας των εφημερίδων, ο Ν. Παππάς παραδέχτηκε το πρόβλημα, αφήνοντας μισή την απάντηση στο τι πρέπει να γίνει για την διασφάλιση της ενημέρωσης των πολιτών της Περιφέρειας και για βιωσιμότητα των υγειών επιχειρήσεων στο χώρο.