Επιστολή Θέμη Μουμουλίδη στον Υπουργό Εσωτερικών.
«Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, χωρίς ανεπτυγμένη Περιφέρεια.Τα προβλήματα του Καλλικράτη: Ερήμωση χωριών , αρμοδιότητες στα τοπικά συμβούλια και δημιουργία νέων Δήμων», απαραίτητο να αντιμετωπιστούν άμεσα».
9/12/2016
Προς:
Υπουργό Εσωτερικών κ. Π.Κουρουμπλή
Κοινοποίηση:
Περιφερειάρχη Δ.Μακεδονίας κ. Θ.Καρυπίδη
Aντιπεριφερειάρχη Π.Ε.Κοζάνης κ.Π.Πλακεντά
Δήμαρχο Βοίου κ.Δ. Λαμπρόπουλο
Δήμαρχο Εορδαίας κ.Σ. Ζαμανίδη
Δήμαρχο Κοζάνης κ. Λ.Ιωαννίδη
Δήμαρχο Σερβίων κ.Κ. Κοσματόπουλο
Κύριε Υπουργέ,
μεσούσης της κρίσης, είναι πλέον ορατά τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται, ως παρενέργειες του «Καλλικράτη» στην ελληνική Περιφέρεια. Η άναρχη διασπορά Δήμων στην επικράτεια με «γεωμετρικά» και όχι κοινωνικά κριτήρια, δημιουργεί ένα καθημερινό αδιέξοδο στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης.
Ένα από τα σοβαρά προβλήματα, που καθημερινά διαπιστώνεται, είναι το φαινόμενο εγκατάλειψης και ερήμωσης των χωριών και η απαξίωση του ιστορικού ρόλου των τοπικών κοινοτήτων. Περιοδεύοντας συστηματικά στα χωριά της Π.Ε.Κοζάνης , συναντάς κοινωνίες σε αδιέξοδο και απόγνωση, χωριά γερασμένα με διαρηγμένο τον κοινωνικό τους ιστό, χωρίς ίχνος κοινωνικής ζωής, [πέρα από ένα καφενείο] , απαξιωμένα από τις αυτοδιοικητικές πολιτικές που επιβάλλει ο Καλλικράτης στην προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων!
Είναι πλέον ζωτικής σημασίας, ο άμεσος σχεδιασμός και εφαρμογή πολιτικών στήριξης των χωριών, ώστε να αποτελέσουν κύτταρα ανάπτυξης και ποιότητας ζωής. Ο ρόλος των χωριών είναι καθοριστικός και χωρίς αυτά δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον. Στο βωμό εξοικονόμισης πόρων καταστρέφονται εκατοντάδες κοινωνίες. Η ερήμωση και η εγκατάλειψη φαντάζουν εφιάλτης, αν δεν αντιδράσουμε.
Η παραγωγική ανασυγκρότηση, οφείλει να λάβει υπ’ όψη της και να εμπεριέχει την αναβάθμιση των τοπικών κοινοτήτων, με στόχο τη βελτίωση των οικονομικών αλλά και των πληθυσμιακών δεικτών. Η κρίση , η ανεργία, η εσωτερική μετανάστευση οδηγούν σε μαρασμό τα χωριά. Η γη που απαξιώθηκε στα περασμένα χρόνια, σήμερα έχει περάσει και πάλι στα χέρια λίγων… Ταυτόχρονα, η διαρκής μείωση του πληθυσμού πολλών χωριών , και η σε πολλές περιπτώσεις παντελής απουσία νέων ανθρώπων, οδηγεί σταδιακά στο κλείσιμο ήδη συγχωνευμένων σχολείων, στην υπολειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών, στην εξαφάνιση κάθε υποστηρικτικής δομής προς τις τοπικές κοινότητες. Η επιπλέον ερήμωση πρέπει να σταματήσει πριν είναι αργά, καθώς οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης θα είναι καταστροφικές για το μέλλον της ελληνικής περιφέρειας, ενώ άμεσος θα είναι ο αντίκτυπος στην εθνική και τοπική οικονομία.
Χρειαζόμαστε επειγόντως έναν ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ , επανασύστασης και επανίδρυσης των τοπικών κοινοτήτων, αλλά και άμεσης δημιουργίας νέων Δήμων , ώστε να αποτραπεί το επερχόμενο αδιέξοδο. Παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης δημοτικών ενοτήτων που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία νέων κοινωνικών μοντέλων και οικονομικής ανάπτυξης.
Κύριε υπουργέ,
τα προβλήματα είναι πολλά και παράλληλα. Σας παραθέτω σειρά προτάσεων που μπορούν να συμβάλλουν στο διάλογο ανασυγκρότησης των χωριών αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού.
- Αναβάθμιση του ρόλου των τοπικών συμβουλίων. Σαφείς αρμοδιότητες. Ενθάρυνση αυτοδιαχειριστικού πνεύματος.
- Κανένα σχολείο να μην κλείσει στα χωριά. Να διατηρηθούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Αυτό που σήμερα φαντάζει ασύμφορο για την εθνική οικονομία αύριο θα είναι όλέθριο.
- Να μη κλείσει καμμιά δομή που υπάρχει σε τοπικές κοινότητες [ ωδεία, ταχυδρομείο, ιατρεία, αστυνομία , υπηρεσίες κ.λ.π.]
- Δημιουργία σε επίπεδο δημοτικής αρχής αντίληψη περιφερειακής ανάπτυξης και αποκέντρωσης.
- Άμεση καταγραφή ανέργων.
- Ενθάρυνση νέων κυρίως να στραφούν στον πρωτογενή τομέα, μέσα από μοντέλλα κοινωνικής οικονομίας, τα οποία η πολιτεία ενθαρρύνει με διάφορα κίνητρα [ αφορολόγητο, επιδοτήσεις κ.λ.π.]
- Σύνδεση όλων των χωριών με τακτική συγκοινωνία.
- Ανάδειξη των παραδοσιακών εκδηλώσεων κάθε κοινοτικής ενότητας.
- Προσπάθεια δημιουργίας πρότυπων χωριών, ακολουθώντας μοντέλα που αφαρμόζονται με επιτυχία σε άλλες περιοχές [ Μαγνησία] και επιτυγχάνουν μηδενική ανεργία και αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής.
- Εθνικό σχέδιο διάσωσης , ενθάρυνσης και ανάπτυξης ιστορικών τοπικών κοινοτήτων και παραδοσιακών οικισμών.
- Ενίσχυση από την Περιφέρεια αλλά και το Υπουργείο των χωριών με ετήσιο συμβολικό ποσό ανά κάτοικο, που θα διαχειρίζονται τα τοπικά συμβούλια. Επιβράβευση των χωριών που αυξάνουν τον πληθυσμό τους.
- Επιβράβευση του συλλογικού και συνεργατικού πνεύματος. Επιβράβευση διαφόρων δεικτών . π.χ. χαμηλότερος μ.ο. ηλικίας. Πολυπληθέστερος βρεφονηπιακός σταθμός κ.λ.π.
Τέλος κύριε υπουργέ,
είναι επίσης καθοριστικής σημασίας , η δημιουργία νέων Δήμων, στην Π.Ε. Κοζάνης. Ο Καλλικράτης δημιούργησε αδικίες , που η κυβέρνησή μας , οφείλει να αποκαταστήσει. Με κριτήρια τεχνοκρατικά , με απουσία κοινωνικών κριτηρίων δημιουργήθηκαν δήμοι , που είναι αδύνατο να αναπτυχθούν, είτε για λόγω έκτασης[ο Δήμος Βοίου , δεύτερος σε έκταση δήμος στην Ελλάδα!!!] , είτε για λόγους ιστορικούς και κοινωνικής συνοχής. Προτείνεται η άμεση δημιουργία δύο νέων δήμων.
Συγκεκριμένα το «σπάσιμο» του Δήμου Βοίου σε δύο Δήμους, γεγονός που θα συμβάλλει θεαματικά στην ανάπτυξη , δεδομένου πως οι υποδομές υπάρχουν και βέβαια , η επανίδρυση ενός ιστορικού Δήμου, του Δήμου Βελβεντού, που παραδοσιακά διαθέτει ένα σπάνιο μοντέλο συνεταιρισμού και οικονομικής ανάπτυξης.
Πρόκειται για πολιτικές επιλογές που αν προκριθούν , θα υπάρξουν άμεσα ορατά αποτελέσματα. Με σοβαρό σχεδιασμό , θα αρχίσουν άμεσα να ξαναζωντανεύουν τα χωριά, αλλά και να δημιουργείται ο νέος χάρτης δήμων στην Π.Ε.Κοζάνης, με δυνατότητα πραγματικής ανάπτυξης και αποκέντρωσης. Όσο πιο γρήγορα, ξεκινήσει ο διάλογος , για την ανάπτυξη και επαναζωογόνηση της περιφέρειας , τόσο πιο κοντά θα βρεθεί η περιφέρεια σε πραγματική ανάπτυξη, αποκέντρωση , πραγματική μείωση της ανεργίας, βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Με εκτίμηση
Θέμης Μουμουλίδης
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε.Κοζάνης