Κλασικό ανατολίτικο φαγητό το κεμπάμπ, στη μικρασιάτικη εκδοχή του δεν θα μπορούσε παρά να περιέχει και μελιτζάνες. Ένα πιάτο για κάθε περίσταση.
- 12 μελιτζάνες αργίτικες
- 2 κ.σ. αλάτι
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 6 πιπεριές πράσινες
- 2 κ.σ. λάδι
- 1 κιλό μοσχάρι (ψαχνό)
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας,
- 3 ντομάτες μεσαίες πολτοποιημένες
- 5 ποτήρια νερό
- ½ κ.γ. ρίγανη
- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
- 2 φύλλα δάφνης
- ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι σε κόκκους
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. αλεύρι
- Κόβουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και καθαρίζουμε τη φλούδα κυκλικά (καθαρίζουμε μία λωρίδα και αφήνουμε μία με τη φλούδα). Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να μείνουν 60΄. Κατόπιν τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε.
- Σε τηγάνι τηγανίζουμε στο λάδι τις μελιτζάνες για 1΄ και τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο.
- Καθαρίζουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε πρώτα κάθετα στα τέσσερα και μετά στη μέση (8 κομμάτια).
- Σε ένα μικρό τουλπάνι βάζουμε τη ρίγανη, το σκόρδο, τη δάφνη, τους κόκκους του πιπεριού και το μαϊντανό, τα δένουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε κατσαρόλα σοτάρουμε στο βούτυρο το κρέας μέχρι να ροδίσει, για 8-10΄. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα αφήνουμε να σοταριστούν άλλα 2΄. Προσθέτουμε τον πελτέ, τις πολτοποιημένες ντομάτες και το αλεύρι και τα αφήνουμε να βράσουν άλλα 2΄.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά και προσθέτουμε το αλάτι, το νερό, το τουλπάνι με τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε να βράσουν αφαιρώντας τον αφρό με τρυπητή κουτάλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα σιγοβράζουμε για 40΄.
- Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα, παίρνουμε μικρές σούβλες και περνάμε εναλλάξ ένα κομμάτι μελιτζάνα, 2-3 κομματάκια κρέας, ένα κομμάτι πιπεριά και στο τέλος βάζουμε ένα κομμάτι κρέας. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Βάζουμε τις σούβλες σε ταψί και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 35΄.
- Πηγή: constantinoupoli.com.