Ενημερωτική ημερίδα για την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιείται απόψε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΗΠΕΘΕ στην Κοζάνη, από τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνεργασία με την εταιρεία kIEFER.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστούν στους κατοίκους τα οφέλη από τη συμμετοχή τους σε ενεργειακές κοινότητες, ειδικά στη Δ. Μακεδονία, με την απολιγνιτοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Ο Θωμάς Κουτσουπιάς, εκπρόσωπος από τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, αναφερόμενος στις ενεργειακές κοινότητες, τόνισε σε δηλώσεις του πως: “Στόχος είναι να μπορέσουν να μπουν όσο περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής, ώστε να μην φύγει ένα εισόδημα από την περιοχή, αλλά να έρθει ένα εισόδημα στην τοπική οικονομία”.
Ο ίδιος ανέφερε ότι θα γίνουν πολλές επενδύσεις ΑΠΕ στην περιοχή και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τις ενεργειακές κοινότητες, φέρνοντας το παράδειγμα της Αιτωλοακαρνανίας, όπου πάνω από 2.500 έχουν ενταχθεί σε αυτές, επενδύοντας στις ΑΠΕ.
Ο κ. Κουτσουπιάς εξήγησε πως τα κέρδη από την ενεργειακή κοινότητα διαχέονται στους μικρο επενδυτές , βάζοντας “την κοινωνία στις επενδύσεις”, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, προσέθεσε πως στη Γερμανία το 60-70% των ΑΠΕ προέρχονται από ενεργειακές κοινότητες, και αυτό πρέπει, όπως τόνισε, να εμπεδωθεί και στη χώρα μας. “Να μην φοβούνται και να κάνουν επενδύσεις. Οι επενδύσεις θα γίνουν και το θέμα είναι να αφορούν την κοινωνία”, προσέθεσε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως οι αποδόσεις που δίνουν οι ενεργειακές κοινότητες είναι 10πλάσιες από τα ομόλογα που εκδίδονται στην αγορά.
Από την πλευρά του ο Χρήστος Πετρόχειλος, διευθυντής της Kiefer ΤΕΚ ΕΠΕ, που είναι τεχνικός σύμβουλος της ΠΑΣΕΓΕΣ για θέματα ΑΠΕ, αναφέρθηκε στο τι είναι οι ενεργειακές κοινότητες. Εξήγησε ότι δίνουν τη δυνατότητα σε κόσμο με πολύ μικρά εισοδήματα από 10.000 ευρώ μεχρι 1 εκ. ευρώ να συμμετάσχουν σε ΑΠΕ, επενδύοντας σε φωτοβολταϊκά, αιολικά και άλλες δράσεις ΑΠΕ.
Πολύ μεγάλο εγχείρημα γίνεται σήμερα η Αιτωλοακαρνανία, με τον ίδιο να σημειώνει πως το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα βοηθάει πολύ, ως αποτέλεσμα θα μπορέσουν σε τρείς μήνες να ολοκληρώσουν την αδειοδοτική διαδικασία και να περάσουν στην κατασκευή.
Η Δ. Μακεδονία, λόγω και του διαθέσιμου δικτύου της, είναι σαν περιοχή στην πρωτιά, τόνισε ο κ. Πετρόχειλος . Και αυτό λόγω των δικτύων που βρίσκονται στην περιοχή, δίκτυα που υποστηρίζουν σήμερα τις λιγνιτικές μονάδες.