Δυναμική διαμαρτυρία κτηνοτρόφων από τις περιοχές Σιδερων Λιβερων, Σκήτης αλλά και περιοχές της Εορδαίας και των Σερβίων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα βοσκοτόπια, πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο κέντρο της Κοζάνης.
Οι συγκεντρωμένοι, εκαναν διαμαρτυρία με περίπου 20 τρακτέρ στην κεντρική οδό Παύλου Μελά της Κοζάνης και διαμαρτυρήθηκαν με πανό έξω από το δημαρχείο, ενώ αυτή την ώρα αντιπροσωπεία 20 περίπου κτηνοτρόφων έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή δήμαρχο Κοζάνης Κώστα Κυριακίδη.
Ο Χαράλαμπος Τοπαλίδης πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Κοζάνης και περιχώρων τόνσιε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του πως: «Κινητοποιούμαστε σήμερα για τα φωτοβολταϊκά και τα βοσκοτόπια διότι αυτά είναι η ζωή μας. Αν μας τα πάρουν τελειώσαμε. Τελειώνουν οι δουλειάς μας, επενδύσαμε εκατομμύρια και δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσουμε και άρα δεν υπάρχει ζωή. Γύρω από τα Σιδερά έχουν γεμίσει φωτοβολταϊκά. Εταιρείες που δεν τις γνωρίζουμε και αν δεν το πάρουν πίσω θα χυθεί αίμα. Μας κλείνουν τα σπίτια, τα αρπακτικά δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί. Είναι ντροπή αυτό που γίνεται σε βάρος του κτηνοτροφικού κόσμου της Ελλάδας. Καλώ τον ίδιο τον πρωθυπουργό να παρέμβει γιατί έχουμε μπλέξει με μια εταιρεία που μέχρι τώρα ήταν φιλική αλλά τώρα είναι δολοφονική για τις οικογένειάς μας και το μέλλον της Ελλάδας».
Από την πλευρά του άλλος διαμαρτυρόμενος σημείωσε πως: «Η σημερινή πορεία είναι μια διαμαρτυρία για την άναρχη τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών πάρκων στα βοσκοτόπια. Δεν είμαι αντίθετοι αλλά σε μια συνεννόηση με την τοπική κοινωνία και ζητάμε από δημοτική και περιφερειακή αρχή να γίνει μια αποτύπωση των βοσκοτόπων ένα χωροταξικό και έπειτα να συνυπάρξουμε με τα φωτοβολταϊκά όπου μπορούμε. Χωρίς αυτό είναι αδύνατη η εγκατάσταση των φωτοβολταικών και ήμαστε ένα βήμα από την εξαφάνιση των βοσκοτόπων και της κτηνοτροφίας σε κάποια χωριά.
Πιο συγκεκριμένα στη Σκήτη που είναι κτηνοτροφικό χωριό μιλάμε για μια έκταση 5000 στρεμμάτων δεσμευμένα από μια εταιρεία. Εξαφανίζεται ο βοσκότοπος».
«Κάνουμε ένα πολύ μεγάλο αγώνα για να κρατήσουμε τη νεολαία στα χωριά μας. Ο τόπος εκεί δίνει ζωή σε ανθρώπους σε ζώα σε πτηνά. Τα φωτοβολταικα ενίοτε φέρνουν την καταστροφή και το θάνατο. Θέλουμε να ζήσουμε. Έχουμε δικαίωμα στη ζωή. Αυτό επιθυμούμε και αυτό το μήνυμα στέλνουμε σε όλους όσους βρίσκονται «ψηλά». Να μας αφήσουν να ζήσουμε στο τόπο μας που τον αγαπάμε εκεί μεγαλώσαμε και εκεί θέλουμε να αφήσουμε τα κόκαλα μας», είπε ένας ιερέας διαμαρτυρόμενος.
Από την πλευρά του ο Κώστας Κυριακίδης επεσήμανε αρχικά πως το ενδιαφέρον του Δήμου για τον πρωτογενή τομέα είναι δεδομένο και είναι εμφανές τα τελευταία χρόνια με τις κινήσεις που γίνονται σε έργα υποδομών, προσθέτοντας πως έχουν δαπανήσει ως δημοτική αρχή περίπου 400 χιλ σε ποτίστρες, βλάβες κ.ο.κ.
Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του δήμου για την άναρχη επέκταση των φωτοβολταικών, λέγοντας πως ο δήμαρχος έχει στείλει επιστολή στα υπουργεία στα οποία εκφράζει την ανησυχία του, σημειώνοντας πως: «Το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να ελέγξει το χωροταξικό γιατί δεν υπάρχει τέτοιο που να λέει το δήμο που να μπουν τα φωτοβολταϊκά. Δεν είναι παρατήρηση στην κυβέρνηση αλλά πρέπει να γίνουν πιο γρήγορες οι διαδικασίες».
Επίσης, προσέθεσε πως: «Άκουσα ότι δίνουμε άδεια για ΑΠΕ σε χωράφια υψηλής παραγωγικότητας αλλά αυτό στο Δήμο Κοζάνης δεν γίνεται. Εμείς αποφασίζουμε βλέποντας τις αποφάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ακούμε δηλαδή τους ειδικούς και μετά ο καθένας έχει τη κρίση του. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να στείλω μια επιστολή που ίσως ούτε την διαβάσουν. Ο δήμος Κοζάνης πρέπει να κρατήσει τον ενεργειακό του χαρακτήρα στην μετά λιγνίτη εποχή αλλά πρέπει να βρούμε και μια ισορροπία».
Επίσης, σχολίασε με νόημα πως «ήδη αποτυπώνεται κάποια ανησυχία βλέποντας την ψηφοφορία κάποιων συναδέλφων αλλά συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρξει μια άμεση συνεργασία με σας και κάτι πιο συγκεκριμένο που πρέπει να είναι οι εκτάσεις βοσκής. Μπορεί να έγινε κάτι βεβιασμένο ,
Ακόμη, ανέφερε πως υπάρχουν πολλά ανταποδοτικά οφέλη, τα οποία ωστόσο μπορεί να μην ικανοποιούν τους πάντες, ενώ κατέληξε πως: «Δεν κλέβει κανείς τα χωράφια, μιας και υπάρχουν διαδικασίες. Σίγουρα υπάρχει μια ανησυχία στο δήμο Κοζάνης με όσα είδαμε γιατί κάποιοι σύμβουλοι μπορεί να μην ήξεραν που ήταν οι εκτάσεις και να ψήφιζαν μόνο με βάση τις γνωμοδοτήσεις. Από εδώ και πέρα θα υπάρχει μια επαφή που πρέπει να μπουν φωτοβολταικα και ποιες περιοχές πρέπει να μείνουν για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και της γεωργίας».