Λικέρ 44!
Παραδοσιακό γαλλικό λικέρ, γνωστό ως liqueur quarantequatre δηλαδή 44.
Χειμωνιάτικο, με έντονη γεύση και άρωμα, μια και συνδυάζεται απόλυτα το πορτοκάλι με τον καφέ. Το προτιμώ παγωμένο ή με παγάκια μια και πρόκειται για ένα δυνατό λικέρ.
Υλικά :
- 1 φρέσκο πορτοκάλι μεγάλο
- 44 κόκκους καφέ
- 44 κύβους ζάχαρη (250 γρ.)
- 1 λίτρο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή λευκό κονιάκ
Εκτέλεση :
Πλένουμε καλά το πορτοκάλι,
το σκουπίζουμε και με ένα μαχαίρι ή καλαμάκι για σουβλάκι, το τρυπάμε και σε κάθε τρύπα μπήγουμε από 1 κόκκο καφέ. Στο σύνολο θα το τρυπήσουμε 44 φορές και θα βάλουμε 44 κόκκους καφέ.
Βάζουμε το πορτοκάλι μέσα σε ένα γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς, προσθέτουμε την ζάχαρη και ρίχνουμε και το αλκοόλ.
Σφραγίζουμε το βάζο και το αποθηκεύουμε για 44 ημέρες σε ένα μέρος στη κουζίνα μας ή σε χώρο με θερμοκρασία δωματίου. Ανακινούμε κάθε τόσο ώστε να λιώσει η ζάχαρη. Αν δεν έχει λιώσει η ζάχαρη στις 44 ημέρες αφήνουμε όσες ημέρες χρειαστεί.
Το σουρώνουμε και το φυλάσσουμε σε καθαρές καράφες.
Έτοιμο για να το απολαύσουμε είναι μετά από 1 με 2 μήνες κατά τη γνώμη μου, με το χρόνο γίνεται ακόμα καλύτερο σε γεύση! Η υπομονή μας θα ανταμειφθεί με ένα τέλειο λικέρ που σερβίρεται άνετα πριν ή και μετά από ένα γεύμα.
Στις φωτογραφίες βλέπετε ότι διπλασίασα την δόση, μια και είναι ιδανικό λικέρ για να το προσφέρουμε δώρο σε φίλους!
Καλή επιτυχία!
Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στοe–mail: aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou
Δείτε όλες τις συνταγές της Αρετής εδώ…