Λικέρ μανταρίνι! Μυρωδάτο, φίνο στη γεύση, χωνευτικό και πάνω από όλα χειροποίητο! Δεν χρειάζεται ήλιο, ζέστη, ούτε ιδιαίτερο κόπο! Το έβαλα σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο, το άφησα στον πάγκο της κουζίνας μου (που τον διακοσμούσε τέλεια) και περίμενα ο χρόνος να κάνει το θαύμα του!
Υλικά:
- 15 μανταρίνια
- 15 καρφάκια γαρύφαλλο
- 1 λίτρο λευκό κονιάκ
- 800 γρ. ζάχαρη
- 2 ξυλάκια κανέλα
Εκτέλεση:
Διαλέγουμε μανταρίνια χωρίς χτυπήματα, τα πλένουμε και τα σκουπίζουμε πολύ καλά.
Τα τρυπάμε πολλές φορέςγύρω γύρω με ένα πιρούνι
και καρφώνουμε ένα γαρύφαλλο σε κάθε μανταρίνι.
Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο
προσθέτουμε την ζάχαρη,
το κονιάκ, τα ξύλα κανέλας και κλείνουμε το βάζο.
Το ανακινούμε ελαφρά και το αφήνουμε για 50 – 60 ημέρες σε σκιερό μέρος ή σε θερμοκρασία δωματίου, ανακινώντας το κάθε 10 ημέρες.
Αφού περάσει το χρονικό διάστημα και το λικέρ πάρει τελικά τη γεύση που θέλουμε,
βάζουμε ένα μεγάλο σουρωτήρι πάνω από μία λεκάνη κουζίνας και περνάμε το λικέρ από σουρωτήρι για να χωρίσουμε το υγρό από τα μανταρίνια.
Αν δεν έχετε μεγάλο σουρωτήρι, χρησιμοποιήστε τούλι. Παίρνουμε ένα – ένα τα μανταρίνια που χρησιμοποιήσαμε και τα πιέζουμε με τη χούφτα μας να βγάλουν τα υγρά τους.
Σουρώνουμε το λικέρ περνώντας το από διπλό τούλι 2 με 3 φορές και τοποθετούμε χωνί στο οποίο έχουμε βάλει ένα μικρό σουρωτήρι, για να μεταφέρουμε το λικέρ σε καθαρές γυάλινες καράφες. Με αυτό τον τρόπο, βάζοντας ένα σουρωτήρι επάνω στο χωνί, συγκρατούμε τυχόν εναπομείναντα υλικά και έτσι το λικέρ μας θα φιλτραριστεί τέλεια!
Το αφήνουμε να ωριμάσει μέσα στις καράφες (αν μπορούμε να περιμένουμε) για περίπου 15 ημέρες και…….στην υγειά μας !!!
Τα μανταρίνια που χρησιμοποιήσαμε δεν τα πετάμε, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για την διακόσμηση τούρτας, κέικ ή ακόμη να τα φάμε μαζί με γιαούρτι!
Καλή επιτυχία!
Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail: aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou