Το φθινόπωρο έχει τα δικά του δώρα. Ένα απ’ αυτά και το κυδώνι.
Είτε σε φαγητό είτε σε γλυκό που είναι και πιο οικείο για την σύγχρονη νοικοκυρά.
Κυδώνι γλυκό του κουταλιού! Ένα γλυκό κλασικό, διαχρονικό και πάντα αγαπημένο! Ορίστε να σας κεράσουμε!
Την φανταστική αυτή συνταγή μας την έστειλε η φίλη αναγνώστρια κα. Δήμητρα Χερουβείμ (www.foodcollection.gr)
Η Δήμητρα Χερουβείμ είναι μητέρα, γιαγιά και τα τελευταία τρία χρόνια και foodblogger. Η αγάπη της για την μαγειρική καθώς και η παρότρυνση φίλων και συγγενών που γεύονται τα φαγητά της, την οδήγησε στη δημιουργία του foodcollection.
To blog περιέχει συνταγές γνωστές, άγνωστες, πειραγμένες, συνταγές από τα ταξίδια της Δήμητρας. Όλες οι συνταγές συνοδεύονται από μικρά χαριτωμένα κειμενάκια, καθώς και σειρά φωτογραφιών που εξηγούν βήμα βήμα την όλη διαδικασία του φαγητού. Συνταγές γραμμένες με όρεξη, διάθεση για καλή κουζίνα, δημιουργική φαντασία! Tο σίγουρο είναι ότι δεν θα πλήξετε από το γευστικό αυτό ταξίδι μέσα από το www.foodcollection.gr
Υλικά :
- 1 κιλό καθαρό κυδώνι (το έβγαλα από 2 μεγάλα κυδώνια χωρίς σημάδια)
- 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 μπολάκι αμύγδαλα αποφλοιωμένα
- 1+ 1/2 ποτήρια νερό
- Φύλλα αρμπαρόριζας
- 1/2 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο (προαιρετικά)
Εκτέλεση :
Κόβω τα κυδώνια στη μέση και μετά σε τέταρτα. Με ένα μαχαιράκι τα καθαρίζω από τη φλούδα τους και αφαιρώ τα κουκούτσια τους.
Τα τρίβω στον τρίφτη
και μετά τα τοποθετώ σε στρώσεις με τη ζάχαρη, στην κατσαρόλα που πρόκειται να τα βράσω.
Τα αφήνω για 6-8 ώρες με τη ζάχαρη για να βγάλουν τα υγρά τους. Το κυδώνι αν και είναι “στεγνός” καρπός, θα εκπλαγείτε όταν δείτε πόσα υγρά βγάζει.
Ανακατεύω το κυδώνι με τη ζάχαρη και το βράζω μόνο με τα υγρά του για 8 λεπτά, όχι παραπάνω.
Το αφήνω όλο το βράδυ, έχοντας σκεπασμένη την κατσαρόλα με βαμβακερή πετσέτα. Την επόμενη μέρα ρίχνω στην κατσαρόλα 1+1/2 ποτήρια νερό, ανακατεύω και όταν αρχίσει ο βρασμός το αφήνω να βράσει 8-10 λεπτά μάξιμουμ. Το σιρόπι έχει σίγουρα δέσει και το κυδώνι είναι έτοιμο. Λίγο πριν κλείσω την φωτιά, ( 2-3 λεπτά ) ρίχνω τα αμύγδαλα, το τριμμένο γαρύφαλλο και τα αμύγδαλα.
Αφήνω το γλυκό να ηρεμήσει και να πέσει η θερμοκρασία του. Το μοιράζω σε αποστειρωμένα βάζα.
Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να σας πω, πώς και πότε τρώγεται το κυδώνι. Το ξέρουμε όλοι καλά, όταν μας πιάνει λιγούρα και ανοίγουμε ένα βαζάκι ή όταν μετά το φαγοπότι στα ταβερνεία, μας προσφέρετε γιαούρτι με μια δυο γενναίες κουταλιές απ’ το υπέροχο αυτό φθινοπωρινό γλυκό.
Απολαύστε το!
Καλή επιτυχία!
Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail: aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou