Από τις αγαπημένες μου πίτες είναι η γλυκιά κολοκυθόπιτα. Η γέμισή της είναι απλή, αλλά η νοστιμιά της μοναδική. Τα λόγια είναι περιττά μπροστά σε ένα κομμάτι στριφτής γλυκιάς κολοκυθόπιτας! Μία πίτα σκέτο γλύκισμα, που δεν θα μείνει ούτε ψίχουλο!
Την φανταστική αυτή συνταγή μας την έστειλε ο φίλος αναγνώστης Ζαφείρης Χατζηχαλκιάς
Ο κ. Ζαφείρης Χατζηχαλκιάς είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης και άρχισε να ασχολείται ερασιτεχνικά με την μαγειρική εδώ και 18 χρόνια.
Όπως ο ίδιος μας λέει, τα τελευταία χρόνια, άρχισε να αναρωτιέται μήπως είναι πλέον καλύτερος … μάγειρας, από δικηγόρος!
Ασχολείται με την ελληνική και μεσογειακή κουζίνα και του αρέσει να εξελίσσει στο μέτρο του δυνατού παραδοσιακές συνταγές της Ελλάδας. Είναι μέλος και συντονιστής της Ομάδας μαγειρικής στο facebook της κ. Ειρήνης Πατιλούδη, «Συνταγές εύκολες, γρήγορες και νόστιμες».
Ευχαριστώ θερμά τον κύριο Ζαφείρη Χατζηχαλκιά για την υπέροχη συνταγή, ένα ξεχωριστό νομικό της χώρας που δε διστάζει να επινοεί νόμους και .. πίτες!!
Υλικά :
Για το φύλλο :
- 600 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση (ειδικό για πίτες) ΜΑΝΝΑ
- 50 γρ. ηλιέλαιο
- 12 γρ. αλάτι
- 1 αυγό
- 1 κουτ. σούπας ξύδι
- 230γρ. χλιαρό νερό
- 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Για την γέμιση :
- 800 γρ. τριμμένη κίτρινη κολοκύθα
- 1,5 φλυτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
- 40 γρ. μαύρη σταφίδα
- 1 με 1 ½ φλυτζάνι ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκιά την θέλουμε)
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 φύλλο αρμπαρόριζας ψιλοκομμένο
- 3-4 γαρύφαλλα τριμμένα
- 1 κουτ. σούπας χονδρό αλάτι
- 6 κουτ. σούπας φρυγανιά ή σιμιγδάλι ψιλό
Πασπάλισμα :
- ½ φλυτζάνι άχνη ζάχαρη
- κανέλα
Εκτέλεση :
Στο ζυμωτήριο ή σε μία λεκάνη κουζίνας βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξίδι, το λάδι, το αυγό ελαφρώς χτυπημένο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και να μην κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα τουλάχιστον, πριν να ανοίξουμε τα φύλλα μας (943γρ. περίπου) έως ότου το νερό τελειώσει κι έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Αλατίζουμε την τριμμένη κολοκύθα και την αφήνουμε στο τρυπητό για 1-2 ώρες. Την ξεπλένουμε και την σφίγγουμε κατά δόσεις με τα χέρια μας να φύγουν τα πολλά υγρά. Την αναμιγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και είναι έτοιμη. Την χωρίζουμε σε 7 ίσα μέρη και την κρατάμε κατά μέρος.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 oC. Χωρίζουμε την ζύμη σε 7 μπαλάκια (των 134γρ. το κάθε ένα).
Ανοίγουμε με τον πλάστη ένα ένα τα φύλλα πασπαλίζοντας τα με νισεστέ.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο κάθε στρογγυλό φύλλο
και φέρνουμε τις 2 άκρες του (αυτήν προς την πλευρά μας και την απέναντι) προς τα μέσα, ώστε να επανωτίζουν (σχηματίζεται έτσι ένα «παραλληλόγραμμο»).
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και εκεί που «επανωτίζουν» οι 2 άκρες, σκορπίζουμε φρυγανιά ή σιμιγδάλι και απλώνουμε σε γραμμή το 1/7 της γέμισης.
Διπλώνουμε προς τα μέσα τις μικρές άκρες του «παραλληλόγραμμου» (δεξιά και αριστερά) για να μη χυθεί η γέμιση και με το μέρος του φύλλου που βρίσκεται προς τη δική μας πλευρά σκεπάζουμε την γέμιση.
Λαδώνουμε την επιφάνεια και ρολάρουμε.
Στρίβουμε τον κύλινδρο που σχηματίζεται και τον τυλίγουμε σε σπείρα την οποία και βάζουμε σε 34άρι αλουμινένιο στρογγυλό ταψί.
Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα φύλλα. Λαδώνουμε γενναία με ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας.
Ψήνουμε για 1 ώρα στον αέρα και κάτω αντίσταση και για 10 λεπτά μόνο με την κάτω αντίσταση. Ελέγχουμε αν ψήθηκε η βάση της πίτας και την πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.
Καλή επιτυχία!
Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail: aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou
Δείτε όλες τις συνταγές της Αρετής εδώ…