Το Πάσχα πλησιάζει και τα τσουρέκια έχουν την τιμητική τους!
Εξαιρετική συνταγή για νόστιμα, αφράτα τσουρέκια, μαλακά σαν βαμβάκι! Το μοναδικό μυστικό τους είναι η ηρεμία και ο χρόνος για να γίνουν. Το σπίτι θα μοσχομυρίσει αρώματα από μαστίχα και μαχλέπι και θα ευχαριστηθείτε μέχρι και την τελευταία πλεξούδα!
Την συνταγή μας την έστειλε ο φίλος αναγνώστης κ. Σίμος Καρακασίδης.
Ο Σίμος είναι παντρεμένος, έχει 3 παιδιά και εργάζεται ως νοσηλευτής στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας εδώ και 34 χρόνια με τον ίδιο ζήλο, ευσυνειδησία και ανθρωπισμό όπως την πρώτη του ημέρα.
H μαγειρική, όπως ο ίδιος μας λέει, είναι για αυτόν μία διέξοδος χαράς, προσωπικής δημιουργίας και ξεκούρασης. Τα πιάτα που φτιάχνει για τους αγαπημένους του ανθρώπους είναι πεντανόστιμα και πάντα φροντισμένα στο ακέραιο, από τους κοκκινιστούς χοχλιούς που είναι η σπεσιαλιτέ του, μέχρι τις αξεπέραστες πίτες και τα αφράτα κορδονάτα τσουρέκια!
Υλικά :
- 4 κιλά αλεύρι Robin Hood ή Εκλεκτό (ειδικό αλεύρι για τσουρέκια)
- 15 αυγά
- 500 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 4 μαγιές (μισό καλούπι)
- 1 ποτήρι του νερού σπορέλαιο
- 1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1.800 γρ. – 2 κιλά ζάχαρη
- 1 λίτρο γάλα
- 2 δόσεις μαχλέπι – καλουλέ
- Λίγη μαστίχα Χίου κοπανισμένη (προαιρετικά)
- Αμύγδαλα φιλέ και σουσάμι
Εκτέλεση :
Ξεκινάμε με το προζύμι. Διαλύουμε την μαγιά σε χλιαρό νερό, ρίχνουμε λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα πηχτό χυλό.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες.
Μόλις φουσκώσει, το πατάμε με τα χέρια να ξεφουσκώσει, το ανακατεύουμε, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να ξανά φουσκώσει. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την ζάχαρη σε χαμηλή θερμοκρασία να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε και το χυμό πορτοκάλι, το μαχλέπι – κακουλέ, τη μαστίχα, το ξύσμα και ανακατεύουμε.
Δεν καίμε το γάλα, απλά το ζεσταίνουμε. Κατεβάζουμε από την φωτιά, τα χτυπάμε λίγα- λίγα τα αυγά, τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
Σε μία άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και ξεκινάμε το ζύμωμα των τσουρεκιών. Παίρνουμε μία μεγάλη λεκάνη, ρίχνουμε το αλεύρι αφού το έχουμε κοσκινίσει, κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο, ρίχνουμε το προζύμι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα, το βούτυρο, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε πάντα από κάτω προς τα επάνω, με βουτυρωμένα χέρια, μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι και να έχουμε μία ζύμη εύπλαστη η οποία ξεκολλάει από τα χέρια μας. Τέλος, ρίχνουμε το λάδι και με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω δουλεύουμε τη ζύμη να το απορροφήσει. Δεν ζυμώνουμε, απλά με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και κουβέρτα την λεκάνη και την βάζουμε σε ένα δωμάτιο που έχουμε φροντίσει να είναι ζεστό. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί.
Ο χρόνος αυτός είναι σχετικός, από 1 έως 5 ώρες. Κόβουμε ίσα κομμάτια ζύμης, τα πλάθουμε και πλέκουμε τα τσουρέκια.
Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε πάλι να φουσκώσουν.
Αλείφουμε με αραιωμένο αυγό με λίγο νερό.
Παρατηρούμε ότι το τσουρέκι μαζεύει, είναι γιατί το «πειράξαμε». Αφήνουμε λίγη ώρα τα τσουρέκια να επανέλθουν και να τεντώσουν και τα στολίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι.
Ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα 180οC για 25-30 λεπτά.
Στον πάτο του φούρνο βάζουμε ένα μπολάκι με νερό για όσο ψήνουμε. Για να παραμείνουν μαλακά τα τυλίγουμε ένα ένα με μεμβράνη κουζίνας μόλις κρυώσουν.
Καλή επιτυχία και καλή Ανάσταση!
Η συνταγή της Μεγάλης Εβδομάδας θα δημοσιευθεί την Μεγάλη Παρασκευή 06-04-2018.
Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail: aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou