Η Αρετή Παπαδοπούλου εκμυστηρεύεται τα μυστικά των συνταγών του Πάσχα στη Λαμπροπούλου Βάια
Η κουζίνα και η μαγειρική είναι το προσόν της Αρετής Παπαδοπούλου. Είναι υπάλληλος στη δημοτική επιχείρηση τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαΐδα και μητέρα δύο παιδιών, βρίσκει, όμως, χρόνο να προσφέρει απλόχερα τις επιτυχημένες συνταγές της μέσα από e- Ptolemeos.gr. Ταυτόχρονα, παρακολουθεί το πρόγραμμα ««Επαγγελματική Μαγειρική και Ελληνική Κουζίνα», το οποίο υλοποιείται από το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (e-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
-Η μαγειρική πως ήρθε στη ζωή σου, από που προέρχονται η επιτυχία των συνταγών που δημοσιεύεις;
Δεν θυμάμαι ακριβώς,όμως, έχω διαβάσει και μαγειρέψει τόσο πολύ στη ζωή μου που το φαγητό πια «μου μιλάει». Η βιβλιοθήκη μου είναι γεμάτη από διάφορα βιβλία μαγειρικής. Από μικρή ξεκίνησα να μαζεύω σελίδες από περιοδικά, τα έβαζα σε ζελατίνες και σε κλασέρ. Έχω δεκάδες τέτοια κλασέρ!
Η τόσο μεγάλη επιτυχία της στήλης είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Και η συνεχώς αυξανόμενη θετική ανταπόκριση του κοινού με παρακινεί να βελτιώνομαι συνέχεια.
Οι συνταγές που δημοσιεύω μέσα από την στήλη «Μαγειρεύοντας με την Αρετή», απευθύνεται κυρίως σε ερασιτέχνες μαγείρους και μαγείρισσες. Δεν υπάρχουν βαθμοί δυσκολίας στις συνταγές, οι οποίες είναι δοκιμασμένες και πετυχημένες (κατά το δικό μου γούστο) όλες και γραμμένες απλοϊκά, αναλύονται βήμα – βήμα και με φωτογραφίες, προκειμένου να γίνονται κατανοητές από όλους. Επίσης οι αναγνώστες μου γνωρίζουν, ότι τα χρήματα που θα χαλάσουν για να φτιάξουν μία συνταγή που τους προτείνω και ο κόπος τους δεν θα πάει χαμένος, όπως συμβαίνει σε αρκετές συνταγές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
-Αρετή μου, ποιο ήταν το συναίσθημα που ένιωσες όταν είδες δημοσιευμένη την πρώτη σου συνταγή. Θυμάσαι ποια ήταν ; Ποια είναι η αγαπημένη σου συνταγή;
Ναι φυσικά και θυμάμαι! Τόλμησα να στείλω την πρώτη μου συνταγή τον Μάιο 2016, ψάρι με ελιές και κρασί στο φούρνο). https://e-ptolemeos.gr/magirevontas-tin-areti-fileto-sargou-patates-ke-elies-sto-fourno/ στο περιοδικό «ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ». Όταν με ειδοποίησαν ότι επιλέχθηκε και δημοσιεύτηκε η χαρά μου ήταν απερίγραπτη! Ακολούθησαν τέσσερις συνταγές με κεράσια τον Ιούνιο οι οποίες τους εντυπωσίασαν (κοτόπουλο ψητό με σάλτσα κερασιών) και τον Ιούλιο ήρθε η πρόταση για το εξώφυλλο και το αφιέρωμα. Εντυπωσιάστηκαν από το αποτέλεσμα τόσο των πιάτων που τους ετοίμασα όσο και από το αποτέλεσμα της φωτογράφησης.
Αγαπημένη συνταγή ; είναι πολλές! Η αγάπη μου για τα γλυκά του κουταλιού και τα λικέρ είναι γνωστή! Έχω φτιάξει τα πάντα, ότι μπορείς να φανταστείς! Μου αρέσει να πειραματίζομαι, τώρα είμαι σε αναμονή για λικέρ ινδοκάρυδο, δεν το έχω ξαναφτιάξει, ελπίζω να βγει καλό!
Από κυρίως πιάτα, η σπεσιαλιτέ μου είναι μοσχαράκι με καραμελωμένα κρεμμύδια, μπύρα και τυρί κρέμα. https://e-ptolemeos.gr/magirevontas-tin-areti-moscharaki-karamelomena-kremmydia-manitaria-byra-ke-tyri-krema-vasiliko-fagito/ Ο γιος μου το αποκαλεί το «βασιλικό φαγητό».
-Είδαμε να σε αναφέρουν μεγάλα ιστολόγια, είδαμε να κάνει αναφορά στο όνομά σου ο Άκης Πετρετζίκης, έχεις το μυστικό της επιτυχίας σου στη στήλη της μαγειρικής;
Δεν υπάρχει μυστικό κανένα. Μαγειρεύω πάντα με το μυαλό και την ψυχή. Η κουζίνα λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά για εμένα. Η αλήθεια είναι ότι πιστεύω πως πέρα από την ικανότητα και το μεράκι, τα καλά (φρέσκα) υλικά είναι ο σύμμαχός μας για ένα εύγευστο πιάτο,και φυσικά ο αυτοσχεδιασμός. Η αλήθεια είναι ότι σπαταλώ πολύ χρόνο για να «στήσω» την κάθε συνταγή που ετοιμάζω. Είμαι αυστηρή πολύ με τον εαυτό μου, δεν μου αρέσει η προχειρότητα, μπορεί να τραβήξω 100 φωτογραφίες στην εκτέλεση μίας συνταγής, για να καταλήξω να χρησιμοποιήσω 15 -20 από αυτές.
-Τι είδους φαγητά προτιμούν οι αναγνώστες σου; Ποια έχουν περισσότερη απήχηση στον κόσμο;
Σίγουρα τα γλυκά και κυρίως παραδοσιακά, έχουν την μεγαλύτερη απήχηση στους αναγνώστες. Γλυκά ταψιού, γλυκά με αρωματικά σιρόπια έχουν χιλιάδες προβολές. Νομίζω ότι όλες οι συνταγές μου έχουν περίπου την ίδια απήχηση στον κόσμο για τον πολύ απλό λόγο ότι είναι γραμμένες με σαφήνεια, δεν υπάρχουν αόριστες οδηγίες και αυτό είναι πολύ βασικό! Τα μηνύματα που μου έρχονται είναι τόσο ενθαρρυντικά, κυρίως είναι ευχαριστήρια πόσο εύκολα έφτιαξαν μία συνταγή που τους πρότεινα, ακολουθώντας την κατά γράμμα.
-Το Πάσχα ποια φαγητά προτείνεις να υπάρχουν στα γιορτινά τραπέζια;
Το Πάσχα για εμάς του Έλληνες είναι από τις ωραιότερες γιορτές! Βρισκόμαστε με τους αγαπημένους μας, συγγενείς και φίλους, τσιμπολογάμε γύρω από το τραπέζι, όσο ο οβελίας ψήνεται! Το κλασσικό ελληνικό πασχαλινό τραπέζι είναι πλούσιο και απαιτεί αρνί ή κατσίκι, μαγειρίτσα, κοκορέτσι, κόκκινα αυγά, κουλουράκια μοσχοβολιστά, πασχαλινή κρεατόπιτα, τσουρέκι και φυσικά άφθονα ορεκτικά και σαλάτες!
-Ποιες συμβουλές θα έδινες στις νοικοκυρές που δεν είναι η μαγειρική το δυνατό τους σημείο, αλλά πρέπει να στρώσουν το πασχαλινό τραπέζι;
Φέτος το Πάσχα θα είναι πρωτόγνωρο για όλους μας! Δεν καλούνται να ετοιμάσουν εδέσματα και ορεκτικά για κανέναν φίλο ή συγγενή, εκτός της άμεσης οικογένειάς της. Οπότε τα πράγματα είναι σαφώς πιο εύκολα. Η μαγειρική δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκη για να είναι νόστιμη!
Μία απλή συνταγή για αρνί ή κατσίκι στο φούρνο με πατάτες, λίγες σαλάτες και ορεκτικά και το πασχαλινό τραπέζι της είναι έτοιμο!
-Για τους vegan έχουμε εορταστικά πιάτα για το Λαμπριάτικο γεύμα;
Τα πιάτα που «πρωταγωνιστούν» στο Λαμπριάτικο γεύμα, δεν ανταποκρίνονται στις διατροφικές απαιτήσεις των vegan. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να στήσουμε ένα τραπέζι περίπου το ίδιο πλούσιο με το κλασσικό πασχαλινό. Οι vegan επιλογές είναι πάρα πολλές, υπάρχουν vegan υποκατάστατα κρέατος για ψήσιμο, σαλάτες, πίτες και άλλα πολλά.
Κατά τη γνώμη μου πασχαλινό τραπέζι vegan ή όχι, χωρίς τσουρέκι δεν υπάρχει ! Μπορούν κάλλιστα να φτιάξουν τσουρέκια χωρίς αυγά και βούτυρο. Η κλασσική μαγειρίτσα με την αντεριά και τα συκωτάκια μπορεί να μαγειρευτεί ωραιότατα στην χορτοφαγική της εκδοχή με μανιτάρια και ταχίνι για το δέσιμο της σούπας.
-Πες μας μια εύκολη και λαχταριστή συνταγή για αρνί ή κατσίκι στο φούρνο για φέτος, λόγω της πανδημίας; Αλήθεια ποιό από τα δυο είδη κρέατος να επιλέξουμε και γιατί;
Εδώ θα σας δώσω δύο συνταγές όχι μία!
Η πρώτη είναι αρνάκι στο φούρνο με πατάτες, η οποία δημοσιεύτηκε το Πάσχα του 2018, ένα κλασσικό ελληνικό φαγητό για όλη την οικογένεια. Γίνεται λουκούμι, παρά την απλότητα των υλικών του, οι πατάτες παίρνουν γεύση από το ζουμάκι και γίνονται πεντανόστιμες!
Η δεύτερη συνταγή είναι αρνί γεμιστό ρολό, η οποία θα δημοσιευθεί την Μεγάλη Πέμπτη και είναι συνταγή για μερακλήδες ξεκάθαρα!
Εξαιρετική συνταγή για αρνί γεμιστό ρολό.
Ένα πεντανόστιμο ρολό τόσο τρυφερό και ζουμερό με απίστευτα υπέροχη γεύση! Ένα πιάτο λουκούμι! Μία συνταγή ιδανική για το πασχαλινό μας τραπέζι !!
Φυσικά και οι δύο γίνονται και με κατσίκι, το οποίο το προτιμώ αν και από οικονομικής πλευράς είναι πιο ακριβό από το αρνί, έχει όμως λιγότερο λίπος.
ΑΡΝΙ Ή ΚΑΤΣΙΚΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ
Υλικά :
- 2,5 – 3 κιλά αρνί (κατά προτίμηση μπούτι)
- 4-5 σκελίδες σκόρδο
- 2 κύβους λαχανικών
- Αλάτι και πιπέρι
- 3 -4 κουτ. σούπας μουστάρδα
- Χυμό από 2-3 λεμόνια
- Θυμάρι και ρίγανη
- Φυτίνη
- Ελαιόλαδο
- 6-7 μεγάλες πατάτες
Εκτέλεση :
- Από βραδύς πλένουμε καλά το κρέας και το αφήνουμε να στεγνώσει . Με ένα μαχαίρι κάνουμε σχισμές στο αρνί, βάζουμε αλάτι και πιπέρι μέσα στις σχισμές με το δάχτυλό μας και χώνουμε ψιλοκομμένες τις σκελίδες του σκόρδου και από τις δύο πλευρές του.
- Στο μούλτι βάζουμε τον χυμό από το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι, την μουστάρδα, θυμάρι και την ρίγανη το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε το αρνί σε γάστρα ή σε μεγάλο ταψί, αλείφουμε την μαρινάδα με πινέλο το κρέας να πάει παντού.
- Κλείνουμε το καπάκι της γάστρας και την βάζουμε στο ψυγείο. Την άλλη ημέρα κόβουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε μέσα στη γάστρα γύρω από το αρνί.
- Σε ένα μπολ, λιώνουμε τους 2 κύβους με ½ ποτήρι ζεστό νερό και ανακατεύουμε καλά στο ίδιο μπολάκι ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη τον χυμό από ένα λεμόνι, και περιχύνουμε τις πατάτες. Παίρνουμε κομμάτια φυτίνης και αλείφουμε το αρνί με τα χέρια μας.
- Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό και ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο για περίπου 2 – 2 1/2 ώρες, γυρνώντας το ώστε να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι να ψηθεί το αρνί και να μαλακώσουν οι πατάτες. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, παίρνουμε ζουμάκι με ένα κουτάλι και ρίχνουμε πάνω στο αρνί, ελέγχουμε το νερό που υπάρχει στη γάστρα για να μην στεγνώσουν οι πατάτες και αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο ακόμη.
ΑΡΝΙ Ή ΚΑΤΣΙΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΡΟΛΟ
Υλικά :
- 2 με 2½ κιλά μπούτι αρνί
- 200 γρ. κιμά
- 120 γρ ρύζι (περίπου ½ κούπα)
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4-5 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
- 1 κύβο κότας (προαιρετικά)
- 200 γρ. κεφαλογραβιέρα σε κομμάτι
- 3 ντομάτες ώριμες ή 200 γρ. σάλτσας ντομάτας
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- Μαϊντανό
- Άνηθο
- 1 λεμόνι
- Αλάτι και πιπέρι
- Φυτίνη
- Ελαιόλαδο
Σάλτσα :
- 3 -4 κουτ. σούπας μουστάρδα
- Χυμό από 2-3 λεμόνια
- Αλάτι και πιπέρι
- θυμάρι
- ρίγανη
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση :
- Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας το χτυπήσει και να το ανοίξει για ρολό. Το Ξεπλένουμε καλά και το απλώνουμε σε καθαρό πάγκο το κρέας ή στο δίσκο εργασίας. Χαράζουμε σε διάφορα σημεία το κρέας το αλατοπιπερώνουμε καλά και απλώνουμε φυτίνη, με το χέρι μας κάνουμε μασάζ σε όλη την επιφάνειά του ώστε να πάει παντού, όχι όμως και την άλλη του πλευρά.
- Ξεκινάμε την γέμιση. Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι με τα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται. Προσθέτουμε τον κιμά και τον ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε την σάλτσα, την ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, το κύβο, άνηθο – μαϊντανό και ανακατεύουμε σε χαμηλή πάντα φωτιά και βράζουμε για 15-20 λεπτά. Προσθέτουμε και το ρύζι και μαγειρεύουμε. Πιθανόν να χρειαστεί 1 ποτήρι ζεστό νερό μέχρι να βράσει το ρύζι. Αφήνουμε να τραβήξει τα υγρά της και στύβουμε 1 λεμόνι μέσα στο τηγάνι.
- Αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει. Απλώνουμε την γέμιση σε όλη την επιφάνεια του κρέατος αφήνοντας γύρω – γύρω δύο δάχτυλα για να γυρίσει σε ρολό. Στρώνουμε σε μπαστουνάκια την κεφαλογραβιέρα όπως δείχνει η φωτογραφία. Τυλίγουμε το ρολό και το δένουμε με σπάγκο.
- Βάζουμε το ρολό στην γάστρα και πάμε να φτιάξουμε την σάλτσα μας. Στο μούλτι ρίχνουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και το δουλεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Περιχύνουμε το ρολό με την πλούσια σάλτσα του να πάει παντού, προσθέτουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς περίπου 3,5 ώρες. Στην 1,5 ώρα το βγάζουμε και το ελέγχουμε. Παίρνουμε από την σάλτσα που είναι στη γάστρα και ρίχνουμε πάνω στο ρολό. Στις 2,5 ώρες και το γυρίζουμε από την ανάποδη πλευρά και πάλι ρίχνουμε επάνω του σάλτσα.
- Μισή ώρα πριν το τέλος, βγάζουμε το καπάκι, και το αφήνουμε να πάρει χρώμα. (επειδή δεν είναι όλοι οι φούρνοι ίδιοι, προτείνω να το ελέγχετε για να μη σας στεγνώσει, πιθανόν να χρειαστεί ζεστό νερό).
- Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει ώστε να μη διαλυθεί κατά τον τεμαχισμό του, ρίχνουμε επάνω του από την πλούσια σάλτσα μέσα στην οποία μαγειρεύτηκε και το σερβίρουμε!!
Η όλη διαδικασία της προετοιμασίας του ρολού είναι προτιμότερο να γίνει από την προηγούμενη ημέρα.
-Στην περίοδο του εγκλεισμού , εξαιτίας του COVID– 19, η μαγειρική είναι στα φόρτε της. Τι επιλέγουν να μαγειρεύουν οι νοικοκυρές; Είναι μια ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό της μαγειρικής τέχνης;
Eίναι όντως μία ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό της μαγειρικής τέχνης. Μέσα στον ατελείωτο ελεύθερο χρόνο που βρήκα με τον εγκλεισμό στο σπίτι και με την εργασία που γίνεται εκ περιτροπής, έχω αυξήσει και οργανώσει το αρχείο των συνταγών μου! Μαγείρεψα συνταγές τις οποίες είχα κατά νου καιρό να φτιάξω. Οργάνωσα το αρχείο μου, χαρτάκια με συνταγές που είχα φτιάξει στο πόδι και δεν έβρισκα χρόνο να καθαρογράψω. Στο διαδίκτυο, αυτήν την περίοδο που συμπτωματικά συνέπεσε με την περίοδο του Πάσχα, βλέπουμε ότι όλες και όλοι φτιάχνουν τσουρέκια!
-Η «μαγειρίτσα» είναι ένα παραδοσιακό πιάτο στην ελληνική Πασχαλιά. Τι μυστικά θα μπορούσες να μας εκμυστηρευτείς για μια επιτυχημένη μαγειρίτσα; Τι προτάσεις έχεις για όσους δεν τρώνε τα έντερα στη σούπα.
Η μαγειρίτσα είναι η κλασσική σούπα του Αναστάσιμου δείπνου. Μία πετυχημένη μαγειρίτσα προϋποθέτει καλά υλικά, δηλαδή φρέσκα εντόσθια και λαχανικά και φυσικά αυγολέμονο! Πολύ σημαντικό είναι η συκωταριά και τα εντεράκια να είναι από νεαρής ηλικίας αρνί ή κατσίκι.
Το καθάρισμα των εντέρων θέλει χρόνο και σχολαστικότητα. Το μυστικό για μία καθαρή μαγειρίτσα είναι να φύγει τελείως το αίμα από τα εντόσθια. Δεν παραλείπουμε να αφήσουμε τα εντόσθα σε λεκάνη με χιλαρό νερό, ξύδι και λεμόνια, να ζεματίσουμε την συκωταριά και τα εντεράκια ώστε να φύγει η έντονη μυρωδιά, το πολύ λίπος και φυσικά το ζεμάτισμά τους θα μας βοηθήσει να τα ψιλοκόψουμε πολύ πιο εύκολα.
Για όσους δεν τρώνε την κλασσική μαγειρίτσα με εντόσθια, προτείνω να τα αντικαταστήσουν με μανιτάρια. Μια πολύ νόστιμη παραλλαγή είναι με κοτόπουλο και επίσης με θαλασσινά!
– Ποιο γλυκό θα μας συνιστούσες για το Πάσχα; Θέλουμε τη συνταγή.
Το γλυκό που θα φτιάξω και εγώ : μπακλαβά! Κλασικό αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό με πολλούς φανατικούς θαυμαστές! Μια συνταγή πολλών ετών για πεντανόστιμο μπακλαβά, απίθανα σιροπιασμένο με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο και κυρίως απίστευτα εύκολη στην εκτέλεσή της!
Υλικά :
- 1 κιλό φύλλο κρούστας
- 1 κιλό καρύδι
- 350 γρ. βούτυρο (250 γρ. βούτυρο + 100 βιτάμ)
- 2 κουτ. σούπας κανέλα
- ¼ κουτ. γλυκού σκόνη γαρύφαλλο
- καρφάκια γαρύφαλλου
Σιρόπι :
- 1,5 κιλό ζάχαρη
- 1 λίτρο νερό
- 1 λεμόνι χυμό και φλούδα
Εκτέλεση :
- Σε ένα μπολ θα ετοιμάσουμε την γέμιση του μπακλαβά. Σπάμε τα καρύδια λίγα-λίγα στο μούλτι και τα αδειάζουμε μέσα στο μπολ. Τα θέλουμε σπασμένα καλά όχι όμως σκόνη. Προθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε την γέμιση.
- Ανοίγουμε τα φύλλα που θα χρησιμοποιήσουμε. Μετράμε τα φύλλα και τα κόβουμε στο μέγεθος του ταψιού. Οι λωρίδες που κόψαμε από το φύλλο θα χρησιμοποιηθούν μέσα στο γλυκό. Τις σκεπάζουμε με μία νωπή ελαφρώς πετσέτα.
- Παίρνουμε το ταψί της κουζίνας και στρώνουμε έξι (6) φύλλα κάτω, το ένα πάνω στο άλλο. Για το τέλος κρατάμε πέντε φύλλα (5), τέσσερα (4) φύλλα να τα στρώσουμε στο γλυκό και ένα (1) ακόμη φύλλο που θα χρησιμοποιήσουμε ως προστατευτικό για τον μπακλαβά, θα το βάλουμε δηλαδή στο τέλος επάνω από τα φύλλα.
- Με ένα κουτάλι ή και με το χέρι μας πασπαλίζουμε με λίγη γέμιση και προσθέτουμε το επόμενο φύλλο. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, δηλαδή φύλλο – γέμιση. Τις λωρίδες τις χρησιμοποιούμε ενδιάμεσα στα φύλλα, όπως δείχνει η φωτογραφία. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν ομοιόμορφα τα υλικά και να μείνουν τα πέντε φύλλα που κρατήσαμε. Στρώνουμε τα τέσσερα (4) φύλλα από επάνω και κρατάμε το ένα στην άκρη.
- Με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού, κόβουμε σε διαγώνιες και παράλληλες λωρίδες , φτιάχνοντας ρόμβους ή τριγωνικά κομμάτια. Το μαχαίρι μας προσέχουμε να μην φτάσει τον πάτο του ταψιού, αλλά να φτάσει ελάχιστα πιο πάνω. Σε κάθε κομμάτι που σχηματίστηκε καρφώνουμε ένα καρφάκι γαρύφαλλο.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και με την βοήθεια μίας κουτάλας περιχύνουμε να πάει σε όλο το γλυκό. Το αφήνουμε 15 λεπτά να τραβήξει, στρώνουμε από επάνω το φύλλο που κρατήσαμε (μου κόπηκε, αλλά την δουλειά του την έκανε και πάλι μια χαρά) και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 2 ώρες ανάλογα τον φούρνο. Στο δικό μου φούρνο το έψησα στο 150 βαθμούς για 1 ½ ώρα και περίπου 1 ώρα στους 170 βαθμούς.
- Σιρόπι :
Μισή ώρα πριν να βγει από τον φούρνο ο μπακλαβάς βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα στο πολύ χαμηλό να λιώσει η ζάχαρη. Η ζάχαρη έχει λιώσει και βράζουμε 10 λεπτά από την ώρα που θα φτάσει σε σημείο βρασμού, πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία.
Βγάζουμε τον μπακλαβά από το φούρνο, αφαιρούμε και πετάμε το επάνω φύλλο, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τα αφήνουμε να σταθούν 1-2 λεπτά γλυκό και σιρόπι και σιροπιάζουμε με τη βοήθεια μίας κουτάλας, σε τρείς δόσεις ανά μία ώρα. (ΕΙΚΟΝΑ 15)
Προσοχή : Το σιρόπι το ρίχνουμε σε 3 δόσεις, ανά μία ώρα! ρίχνουμε το 1/3 από το καυτό σιρόπι σε όλο το γλυκό, μόλις βγει από τον φούρνο. Κλείνουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και μετά από μία (1) ώρα ρίχνουμε το άλλο μέρος. Σκεπάζουμε πάλι το σιρόπι και μετά από μία ώρα (1) ρίχνουμε και το υπόλοιπο. Αφήνουμε ξεσκέπαστο το γλυκό μέχρι να ρουφήξει όλο το σιρόπι του και πιστέψτε με, θα το ρουφήξει ΟΛΟ!
Την συνέχεια την φαντάζεστε…
-Δώσε μας, Αρετή, ένα μήνυμα για το Πάσχα και για τις ημέρες που έρχονται μετά την πανδημία.
Την σπουδαιότερη εορτή του χριστιανικού εκκλησιαστικού έτους, φέτος, καλούμαστε και οφείλουμε να τη γιορτάσουμε με ένα διαφορετικό, πρωτόγνωρο θα έλεγα τρόπο για όλους μας, χωριστά από τους συγγενείς και φίλους, στο σπίτι μας! Το νόημα του όμως είναι το ίδιο, δεν αλλάζει. Οι ημέρες της πανδημίας θα περάσουν. Αν εμπεδώσαμε κάτι όλοι μας πολύ καλά, είναι το πόσο σημαντική είναι η καθημερινότητάς μας, που πολλές φορές δυσανασχετούμε και μας κουράζει. Πόσα πράγματα αναθεωρήσαμε που τα θεωρούσαμε δεδομένα! Εύχομαι ένα γρήγορο και όσον το δυνατόν αίσιο τέλος της πανδημίας! Υγεία σε όλο τον κόσμο και κουράγιο στις οικογένειες που χάσανε τους αγαπημένους τους! Να δούμε όλοι την περίοδο της καραντίνας ως μία ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά από ότι είμαστε με τους αγαπημένους μας, ώστε μετά να είμαστε πιο δυνατοί. Το φως της Ανάστασης του Κυρίου να μας γεμίσει με αγάπη, ελπίδα και αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο! Καλή Ανάσταση!
Ευχαριστούμε πολύ Αρετή μου, μας προκάλεσες να δοκιμάσουμε τις συνταγές σου. Να συνεχίσεις με το ίδιο πάθος και την ίδια δυναμική να προσφέρεις στην μαγειρική τέχνη. Καλό Πάσχα. Το φως του Αναστάσιμου Θεού να οδηγεί τις ζωές μας
Της Βαίας Λαμπροπούλου
Πηγή: xronos-kozanis.gr