Παραδοσιακό, πεντανόστιμο, ειδικά όσοι λατρεύουν τα σιροπιαστά γλυκά θα το τιμήσουν!
Ένα υπέροχο γλυκό φτιαγμένο με γιαούρτι γαϊδούρας το οποίο είναι γνωστό για την υψηλότατη διατροφική του αξία!
Η γεύση του, πιστέψτε με, θα σας μείνει αξέχαστη!!
Το φρέσκο βούτυρο, τα αυγά, το αλεύρι, η ζάχαρη και φυσικά το γιαούρτι γαϊδούρας, είναι μία προσφορά του γαλακτοπωλείου Φυσικό Τελεία + Γάλα!
Υλικά
- 400 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 900 γρ. ζάχαρη
- 10 αυγά
- 540 γρ. γιαούρτι
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 baking pounder
- 500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 σφηνάκια λικέρ πορτοκάλι ή μανταρίνι
- 3-4 βανίλιες
- 150 γρ. αμύγδαλα άσπρα τριμμένα
Σιρόπι :
- 6,5 ποτήρια νερό
- 5 ποτήρια ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- Φλούδα και χυμό από 1 πορτοκάλι
- Χυμό από ½ λεμόνι
- 1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση :
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C στον αέρα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί με διάμετρο 40 εκ. και το αφήνουμε στην άκρη.
Κοσκινίζουμε το αλεύριμαζί με το μπέικιν πάουντερ και το βάζουμε σε ένα μπολ.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο για 3-4 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα,
προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για άλλα 5 λεπτά να αφρατέψει και να γίνει κρέμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά ώστε να τα απορροφάει το μείγμα.
Προσθέτουμε το γιαούρτι,
τις βανίλιες, τα αλάτι, το σιμιγδάλι και τα χτυπάμε για άλλα 2-3 λεπτά.Διαδοχικά προσθέτουμε στον κάδο το λικέρ,
το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα μείγμα. Αν δούμε ότι είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε ¼ από το ποτήρι του νερού γάλα.
Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί, το ισιώνουμε
και ψήνουμε για 65-70 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα αν βγαίνει στεγνή. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Σιρόπι : Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 8-10 λεπτά από την ώρα που έρθει σε σημείο βρασμού.
Σιροπιάζουμε σταδιακά με το καυτό σιρόπι το κρύο γλυκό, με τη βοήθεια μίας κουτάλας.
Κάνουμε μερικές τρύπες με βελόνα πλεξίματος ή με κάποιο άλλο εργαλείο για να απορροφήσει καλά το σιρόπι, όπως φαίνεται στην φωτογραφία,
μην σας απασχολεί δεν θα φαίνονται στο τέλος θα τις καλύψει το αμύγδαλο.
Περιμένουμε λίγα λεπτά κάθε φορά που σιροπιάζουμε να το «τραβήξει» και συνεχίζουμε μέχρι να το ρίξουμε όλο το σιρόπι.
Μετά από μισή ώρα περίπου κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια και το πασπαλίζουμε με το τριμμένο αμύγδαλο.
Το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail: aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou